Ελλάδα|05.10.2019 15:08

Σεισμός - Αθήνα: Ξενάγηση στο ρήγμα της Πάρνηθας

Newsroom

Ξενάγηση στο ρήγμα της Πάρνηθας ετοιμάζουν για την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου η Natural Hazards Society και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 

Η πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα «σεισμολογική εκδρομή»  θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες όχι μόνο να περιηγηθούν στη φύση αλλά και να βρεθούν στο σημείο όπου ξεχύθηκε η φονική ενέργεια του Εγκέλαδου στις 7 Σεπτεμβρίου 1999.

Εν προκειμένω αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο σεισμός της Πάρνηθας άφησε πίσω του 143 νεκρούς στον θάνατο 143 ανθρώπους και περίπου 2.000 τραυματίες, καθώς και 50.000 άστεγους. 

Είναι ενδεικτικό ότι οι καταυλισμοί που δημιουργήθηκαν για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπαθών εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούνται 10 χρόνια μετά. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον εγκέλαδο έφτασαν τα 3 δισ. ευρώ. Ο σεισμός της 7ης Σεπτεμβρίου είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών και η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή.

Το ρολόι έδειχνε 14:56 και ο Εγκέλαδος πραγματοποίησε το χτύπημά του. Ο σεισμός με μέγεθος 5,9 της κλίμακας Ρίχτερ αν και δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρός κράτησε 15 δευτερόλεπτα, είχε επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, μεταξύ Αχαρνών και Πάρνηθας και το εστιακό του βάθος ήταν από  9 έως 14 χιλιόμετρα. «Η σεισμική ενέργεια που εκλύθηκε στον σεισμό του 1999 ήταν κατά τι λιγότερο από την ενέργεια της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα» λέει ο Δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης θα μπορέσουμε να δούμε την επιφανειακή εκδήλωση του ρήγματος και να το περπατήσουμε μαζί. Μοιάζει με έναν τοίχο ύψους αρκετών μέτρων, ο οποίος έχει διαμορφωθεί στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, καθώς με τους διαδοχικούς σεισμούς ένα τμήμα του καταβυθιζόταν και ένα άλλο παρέμενε αμετακίνητο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σταδιακά αυτό το κεκλιμένο τείχος» προσθέτει ο γνωστός σεισμολόγος. 

Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

σεισμος 1999σεισμόςσεισμοί