Ελλάδα|07.10.2019 18:24

Θεσσαλονίκη: Νέες περιπέτειες για την ανάπλαση της αγοράς Μοδιάνο

Τίμος Φακαλής

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει η ανάπλαση της παραδοσιακής αγοράς Μοδιάνο στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης μετά την προσφυγή μικρομετόχων στη Δικαιοσύνη κατά του ομίλου Φάις-ο οποίος ελέγχει το 55% του συγκροτήματος- καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα και μπλοκάροντας ουσιαστικά την έναρξη των εργασιών. Η αίτηση των μικρομετόχων για την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων έναντι της επένδυσης συζητήθηκε στο δικαστήριο την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση καμία εργασία δεν μπορεί να ξεκινήσει στην αγορά Μοδιάνο. Ακόμη, όμως, και μετά την έκδοση της απόφασης οι δικαστικές περιπέτειες και η αντιδικία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών μπορεί να συνεχιστούν και σε επόμενα στάδια της ελληνικής δικαιοσύνης βάζοντας σε νέες περιπέτειες την επένδυση. 

Οι μικρομέτοχοι αντιδρούν στον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας της αγοράς όταν αυτή θα ανοίξει και δεν δέχονται να αλλάξει το προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας της παραχωρώντας το management σε τρίτη εταιρεία. Αντίθετα, ζητούν να εκπροσωπείται και να συμμετέχει ο κάθε μικρομέτοχος ξεχωριστά ανάλογα με το ποσοστό του. Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος των καταστηματαρχών ιστορικού κέντρου, Χρήστος Νικολόπουλος, υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση το πρότζεκτ πρέπει να προχωρήσει γιατί το έχει ανάγκη η αγορά της Θεσσαλονίκης. «Ο όμιλος έχει υποχρέωση από το ΤΑΙΠΕΔ εντός τριετίας να ανακινήσει την αγορά. Έχουν ήδη περάσει δύο χρόνια και η επένδυση δεν προχώρησε. Δεν ξέρω αν δοθεί παράταση λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων, ούτε και αν μετά από όλα αυτά αλλάξει γνώμη ο μεγαλομέτοχος και κάνει… πίσω ακυρώνοντας την επένδυση. Μέχρι στιγμής έχει καταβάλει 500.000 ευρώ από το 1,9 εκατ. ευρώ που ανέρχεται το συνολικό τίμημα». Ρόλο πυροσβέστη είναι διατεθειμένος να αναλάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η επένδυση.. 

Το νέο πρότζεκτ

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο ισόγειο της Στοάς θα μπορούν να λειτουργήσουν περίπου 140 καταστήματα, τα οποία θα χωριστούν ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν. Κάθε κατάστημα θα έχει πρόσοψη τρία μέτρα και βάθος 3,5 μέτρα ή και περισσότερο, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Παράλληλα, η κάθε επιχείρηση θα έχει τον δικό της χώρο αποθήκευσης ακριβώς κάτω από το δάπεδο, όπου υπάρχει ισόγειο συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ. Προβλέπεται, ακόμη, ότι θα αναπτυχθεί σύστημα ανελκυστήρων και κλιμακοστασίου που θα διευκολύνει την τροφοδοσία των καταστημάτων.

Η μεγαλύτερη, αν και αφανής στους επισκέπτες παρέμβαση στην αγορά είναι, πάντως, σύμφωνα με τους μελετητές, οι εργασίες για την ενίσχυση του σκελετού του κτίσματος και των υποστυλωμάτων του υπογείου, τα οποία έχουν διαβρωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζητήματα στατικότητας, ενώ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μερική καθαίρεση μέρους της οροφής του υπογείου.

Μία σημαντική παρέμβαση είναι η αξιοποίηση του κενού χώρου που υπάρχει μεταξύ των οροφών των καταστημάτων και της στέγης της Στοάς. Για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προβλέπεται η τοποθέτηση ενός ξύλινου δαπέδου πάνω στα πατάρια των καταστημάτων, που θα ενώνεται με γέφυρες και θα λειτουργεί ως χώρος διέλευσης, στάσης, χαλάρωσης, και διαφόρων ειδών συγκεντρώσεων και δρωμένων. Κάτι σαν την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, σύμφωνα με το όραμα των μελετητών.

Το σχέδιο αναμόρφωσης της σκεπαστής αγοράς έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH/Σακελλαρίδου-Παπανικολάου, με σύμβουλο την ειδική στην αποκατάσταση μνημείων, Κλεοπάτρα Θεολογίδου

 

Η εξαγορά 

Τον Ιούλιο του 2017 ολοκληρώθηκε η πώληση της Αγοράς Μοδιάνο στη «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.», εταιρεία των ομίλων Φάις και Notos Com, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ μεταβίβασε το ποσοστό 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου προς τον επενδυτή. Η εταιρεία είχε ανακηρυχθεί πλειοδότρια στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας υποβάλει προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.
Η αγορά Μοδιάνο χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, κατά την περίοδο ανοικοδόμησης της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917. Προοριζόταν, όπως και έγινε, για την κεντρική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης. Πριν το 1917, η περιοχή ήταν εβραϊκή συνοικία και μετά το 1922 ήταν το χάνι της οικογένειας Μοδιάνο. Εκεί, οι εύποροι νοικοκύρηδες της Θεσσαλονίκης έβρισκαν να αγοράσουν πολύ εκλεκτά και δυσεύρετα προϊόντα.
Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου και είναι η μεγαλύτερη διασωζόμενη αγορά τροφίμων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας τοπόσημο για την πόλη.

Μοδιάνοανάπλαση