Ελλάδα|07.10.2019 16:54

ΣΥΡΙΖΑ: Προσφυγές για την παραμονή των αρχαίων στο μετρό Θεσσαλονίκης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε προσφυγές στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να παραμείνουν στη θέση τους τα αρχαιολογικά ευρήματα στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών, ετοιμάζονται να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, γεγονός που σημαίνει ότι θα σημειωθούν νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης, παρουσία και αρκετών βουλευτών του κόμματος, τόνισαν ότι θα κινητοποιήσουν και τους ευρωβουλευτές, προκειμένου το θέμα να φτάσει στην Ευρωβουλή και να αποφευχθεί, όπως υποστήριξαν, η καταστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών με την απόσπασή τους από το σημείο, ενώ θα προχωρήσουν και στην ενημέρωση προσωπικοτήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για το ζήτημα.

Παράλληλα, προχώρησαν και σε βολές κατά όσων υποστηρίζουν τη λύση της απόσπασης των αρχαιοτήτων, βάζοντας στο στόχαστρό τους και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης έφερε στην πόλη ξανά το διχασμό, για ένα θέμα που είχε λυθεί. Το έργο κατασκευής του μετρό προχωρούσε με εντυπωσιακούς ρυθμούς, αλλά ο πρωθυπουργός έβαλε ξανά το θέμα της απόσπασης των αρχαιοτήτων, χωρίς να υπάρχει γι’ αυτήν τεχνική και οικονομική εκτίμηση. Αν ακολουθηθεί αυτή η λύση, το μετρό θα είναι έτοιμο μετά το 2023. Δεν υιοθετούμε το ότι ο πρωθυπουργός έχει παραπλανηθεί από συμβούλους του, διότι ξέρει καλά τι κάνει» τόνισε ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης.

Πολιτικοί ρεβανσισμοί και ψέματα

Για πολιτικό ρεβανσισμό από την πλευρά της κυβέρνησης, αφού το θέμα της παραμονής των αρχαίων στη Βενιζέλου υιοθετήθηκε, όταν ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, διότι με τη λύση της απόσπασης ο ανάδοχος εργολάβος του μετρό θα πάρει υψηλή αποζημίωση για τις καθυστερήσεις, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό και καθηγητής Πολυτεχνικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μυλόπουλος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ψέματα τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των στελεχών της ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση για την παραμονή των αρχαιοτήτων στο σημείο κατά την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του μετρό και χαρακτήρισε τη λύση της απόσπασης ως «κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας επιστημονικής δεοντολογίας».

«Η λύση για την παραμονή των αρχαίων έχει βρεθεί και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Όλες οι προμελέτες, καθώς και η μελέτη για τις αρχαιότητες έχουν ολοκληρωθεί, ενώ η μελέτη για τα τεχνικά έργα, αναπέμφθηκε μόνο επειδή δεν υπήρξε ξεκάθαρη πρόβλεψη για καθιζήσεις. Είναι μεγάλο ψέμα το ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση για την παραμονή των αρχαίων. Θα είχαμε μετρό στο τέλος του 2020 ή στις αρχές του 2021 και με τη λύση της απόσπασης το έργο θα ολοκληρωθεί το 2023 ή το 2025, γιατί σίγουρα θα υπάρξουν και νέες καθυστερήσεις για διάφορα ζητήματα. Πρόκειται για πολιτικό ρεβανσισμό. Παίρνουν το αίμα τους πίσω, αλλά στην ουσία χύνεται το αίμα της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε επισήμως την καθυστέρηση για 2,5 χρόνια στην ολοκλήρωση του έργου κι έτσι ο ανάδοχος εργολάβος θα ζητήσει δικαστικά αποζημίωση. Άρα υπάρχουν και οικονομικά συμφέροντα» ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος.

Ο ίδιος επιτέθηκε και στο νυν πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Νίκο Ταχιάο, σημειώνοντας ότι «βρίσκεται σε σύγχυση, αφού μέσα σε λίγες μέρες προχώρησε σε αντιφατικές δηλώσεις για το θέμα», αλλά και στη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, αφού «συγκαλείται συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία θα συμμετάσχουν 97 φορείς, χωρίς την κλήση του πρώην δημάρχου, που γνωρίζει το θέμα, αλλά και του πρώην προέδρου της Αττικό Μετρό, διότι φοβούνται την αλήθεια». 

Από την πλευρά της η αρχαιολόγος και επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη, χαρακτήρισε ως «ανεξήγητη» τη λύση της απόσπασης των αρχαίων, υποστήριξε ότι με τον τρόπο αυτό τα πολύ σημαντικά αυτά ευρήματα «θα χάσουν την αυθεντικότητά τους, αφού είναι πολυσύνθετα και θα ακρωτηριαστούν» και υποστήριξε ότι «αποτελεί μονόδρομος η παραμονή τους στο σημείο κατά την εκτέλεση των εργασιών».

Τέλος, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, υποστήριξε ότι η λύση της παραμονής «δεν αποτελεί χαμένη υπόθεση» και ότι «πρέπει να συστρατευθούν όλοι οι φορείς, ανεξαρτήτως κόμματος, ώστε να ενημερωθούν για το θέμα οι πολίτες».   

ΣΥΡΙΖΑμετρό θεσσαλονίκης