Ελλάδα|09.10.2019 13:59

Διεθνής παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής στο πλαίσιο του έτους Γλώσσας-Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Η τελική φάση του Διεθνούς Παιδικού Πολιτιστικο-Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής, με τίτλο «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου», ο οποίος διοργανώνεται στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας - Ρωσίας 2019 – 2020», θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, με τη υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Στην τελική φάση θα πάρουν μέρος 14 νέοι και παιδιά από επτά χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία και Ρωσία), την Ελλάδα και την Κύπρο. Επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 300 νέους και παιδιά, αφού διακρίθηκαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.  Γενικός χορηγός του διαγωνισμού είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδη».

Η τελετή βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού θα λάβει χώρα το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019, στις 13.00, στην αίθουσα 3 του Ζαππείου. Στην τελετή αναμένονται να παρευρεθούν ο συντονιστής του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, πρέσβης Ηλίας Κλης, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοφ, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Αντώνιος Διαματάρης, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Βασιλική Νίκα και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας Ρωσσοτρούντνιτσεστβο στην Ελλάδα, διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα, Α.Μ. Χομένκο.

Στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, την ίδια ημέρα, από τις 10:00 έως τις 20:00, θα εκτεθούν συνολικά 100 έργα που διακρίθηκαν στο εν λόγω διαγωνισμό. Το πρόγραμμα της παραμονής των συμμετεχόντων στην Ελλάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παρουσίαση των έργων από τα παιδιά και τους νέους στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού, που αποτελείται από γνωστούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και τη Ρωσία. Επιπλέον, στο πλαίσιο του διαγωνισμού έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και η υλοποίηση της Δράσης «Σχεδίασε την Ελλάδα», η οποία θα γίνει στο Σούνιο και κατά τη διάρκειά της οι συμμετέχοντες και οι καλεσμένοι του διαγωνισμού θα ζωγραφίσουν το τοπίο.