Ελλάδα|12.10.2019 13:53

Ναυμαχία της Ναυπάκτου: 448 χρόνια από την ιστορική αναμέτρηση Δύσης-Οθωμανών

Newsroom

Με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 448 χρόνων από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου.  Αναπαράσταση της Ναυμαχίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στις 20.30 στο ενετικό λιμάνι.  

Η ιστορική μάχη θεωρείται από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. 

Το 1570, οι Οθωμανοί ήταν η πιο σημαντική απειλή για τα κράτη της Δυτικής Ευρώπης. Μία επέκταση των Οθωμανών στα δικά τους όρια, θα περιόριζε -αν δεν εξαφάνιζε κιόλας- το δικό τους εμπόριο. Επιπλέον, οι τουρκικές θηριωδίες εξαγρίωσαν όχι μόνον τους ηγέτες, αλλά και τους λαούς της Ευρώπης.

Με πρωτοβουλία του Πάπα Πίου Ε’, συγκροτήθηκε στρατιωτική συμμαχία μεταξύ χριστιανικών κρατών: ο Ιερός Συνασπισμός (Sacra Liga). Στη συμμαχία αυτή συμμετείχαν η Ισπανία, η Βενετία, η Ρώμη, η Σαβοΐα, το τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών, η Γένουα. Στις 7 Οκτωβρίου 1571 στη θαλάσσια περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), τα χριστιανικά κράτη της Δύσης αντιμετώπισαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Μέσα σε μία ημέρα οι δυνάμεις των Δυτικών επικράτησαν.

Μόλις 35 από τα 280 οθωμανικά πλοία σώθηκαν, ενώ 20.000 ήταν οι νεκροί τους. Οι απώλειες για τους Ευρωπαίους ήταν πολύ μικρότερες: 8.000 νεκροί.  

«…ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…» Μιγκέλ ντε Θερβάντες 

Αξιωματικός στο πολεμικό «Μαρκησία» ήταν και ο Ισπανός συγγραφέας του «Δον Κιχώτη», ο Μιγκουέλ ντε Θερβάντες, ο οποίος έχασε στην εν λόγω μάχη το χέρι του.

Το 1604, εκδόθηκε το πρώτο μέρος του «Δον Κιχώτη», που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Οι οικονομικές δυσκολίες του Θερβάντες τελείωσαν και το συγγραφικό του ταλέντο αναγνωρίστηκε παγκοσμίως. Το 1615, εκδόθηκε το δεύτερο μέρος του «Δον Κιχώτη» και ένα χρόνο αργότερα, στις 22 Απριλίου του 1616, ο Θερβάντες πέθανε από κίρρωση του ύπατος....

Πηγές: mixanitouxronou.gr - nafpaktos.gr

Ναυμαχία της Ναυπάκτου