Ελλάδα|14.10.2019 18:36

Επανένωση του Γιόβιτσα με τους Καβαλιώτες που τον φιλοξένησαν στα χρόνια του πολέμου

Βασίλης Ιγνατιάδης

Ο Γιόβιτσα Σκρίμπιτς (Jovica Skrbic) δεν είχε κλείσει τα 6 του χρόνια τα Χριστούγεννα του 1995 όταν μαζί με άλλα παιδιά από την εμπόλεμη Βοσνία φιλοξενήθηκε για ένα μήνα στην Καβάλα. Διέμεναν στην Παιδόπολη και κάποιες μέρες φιλοξενούνταν σε σπίτια Καβαλιωτών.

Οι σκόρπιες μνήμες που κρατά από τότε περιορίζονται σε κάποια μικρά ονόματα ανθρώπων που τον φιλοξένησαν και στη θέα της πόλης της Καβάλας από την Παιδόπολη. Αυτή που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη του, ωστόσο, είναι η οικογενειακή θαλπωρή που δέχτηκε στο σπίτι μιας οικογένειας, έστω στη μικρή αυτή «απόδραση» από τη φωτιά του πολέμου, που τότε οδηγούνταν στη λήξη του. Σε ηλικία 30 ετών σήμερα, και έχοντας στρώσει τη ζωή του στην ειρηνική Μπάνια Λούκα, ανακάλεσε όποιες εικόνες μπορούσε, προσπάθησε να συνθέσει τα κομμάτια του παζλ και έκανε τη δική του έρευνα σε μια προσπάθεια να βρει αυτή την οικογένεια, να ξανασμίξει μαζί της και να της πει το οφειλόμενο «ευχαριστώ».

Ο 30χροπος σήμερα Jovica Skrbic

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον βοήθησαν να το κάνει πράξη μέσα σε μια μόλις μέρα. Η οικογένεια βρέθηκε και πολύ σύντομα -ίσως τα ερχόμενα Χριστούγεννα- ο Γιόβιτσα αναμένεται να επιστρέψει στην Καβάλα για ένα reunion με τη συγκίνηση να ξεχειλίζει.

Ο 30χρονος θυμόταν μόνο τα μικρά ονόματα των γονέων της οικογένειας που τον φιλοξενούσε -Γιώργος και Μαρία- αλλά έκανε λάθος στο όνομα του σχεδόν συνομήλικου γιου τους, με τον οποίο έκανε παρέα. Τον είπε Μάριο, ενώ το πραγματικό του όνομα ήταν Απόστολος. Αυτό δεν τον εμπόδισε να ξετυλίξει το κουβάρι. Δεν είχε φωτογραφία της οικογένειας, αλλά μόνο του χώρου όπου φιλοξενείτο. «Ήταν ένα ψηλό κτίριο από το οποίο βλέπαμε όλη την Καβάλα», είπε, και βοήθησε τους ντόπιους να διαπιστώσουν ότι επρόκειτο για την Παιδόπολη στον Άγιο Λουκά.

Μέσω μιας κοινής γνωστής, της Ιβάνα Στανόγιεβιτς (Ivana Stanojevic) από τη Σερβία, που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, ο Γιόβιτσα μετέφερε τις σχετικές πληροφορίες στο τοπικό ενημερωτικό site KavalaWebNews, μαζί με μια φωτογραφία από μια γιορτινή εκδήλωση, στην οποία φαίνεται ο ίδιος και άλλα φιλοξενούμενα παιδιά, μαζί με τις δασκάλες τους στην Παιδόπολη, αλλά και τον Άγιο Βασίλη, που ακουμπά στοργικά το χέρι του στον ώμο του 6χρονου από τη Βοσνία. Τα πρόσωπα των άλλων παιδιών καλύφθηκαν και αφέθηκε ακάλυπτο μόνο αυτό του μικρού Γιόβιτσα και των ενήλικων εκπαιδευτικών. Μια από τις δασκάλες, μάλιστα, η κυρία Τζίνα, έμενε πάνω από το διαμέρισμα όπου φιλοξενείτο ο 6χρονος Γιόβιτσα και καμιά φορά πήγαινε να κοιμηθεί σε εκείνη, όταν ένιωθε ανασφάλεια, όπως θυμάται.

Η Ivana Stanojevic από τη Σερβία που μεσολάβησε για την αναζήτηση

«Το μεσημέρι του Σαββάτου η κυρία από την Σερβία μου έστειλε ένα μήνυμα στο Messenger, όπου μου παρέθετε τη συγκινητική ιστορία, μαζί με τη φωτογραφία, και μου ζητούσε να κάνω δημόσια ανάρτηση, ώστε να τη δουν οι Καβαλιώτες και αν κάποιος αναγνωρίσει κάποιο από τα πρόσωπα, να ξετυλιχτεί το κουβάρι», είπε στο ethnos.gr ο διαχειριστής της ιστοσελίδας, Μάκης Κακουσόγλου.

Η ανάρτηση προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και την ανταπόκριση δεκάδων Καβαλιωτών οι οποίοι επικοινώνησαν με την ιστοσελίδα, παρέχοντας πληροφορίες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Απόστολος, ο γιος της οικογένειας που φιλοξένησε πριν από 24 χρόνια τον μικρό Γιόβιτσα.

Με το ροζ μπλουζάκι ο 6χρονος Jovica. Πάνω αριστερά στον κύκλο η δασκάλα κ.Τζίνα

«Έστειλε μήνυμα σε εμάς και σε αυτή την κυρία. Τον φέραμε σε επαφή με το παιδί στη Βοσνία και τα δύο παλικάρια μίλησαν ξανά μετά από 24-25 χρόνια. Συζήτησαν και συμφώνησαν να συναντηθούν, ίσως τα Χριστούγεννα», είπε π κ. Κακουσόγλου. Η οικογένεια από την Καβάλα επιθυμεί να διατηρηθεί η ανωνυμία της.

«Σεβόμαστε την επιθυμία της και δεν θα αναφέρουμε τα ονόματα τους, ελπίζοντας πως, όταν με το καλό συναντηθούν και πάλι όλοι μαζί, να μας χαρίσουν μια όμορφη φωτογραφία γεμάτη αγάπη και χαμόγελα», αναφέρεται σε ανάρτηση στο site.

πόλεμοςΚαβάλαΒοσνίαπρόσφυγας