Ελλάδα|16.10.2019 13:07

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Ματέο Σαλβίνι και τα πλοία της Open Arms που επιστρέφουν στο Αιγαίο

Βασίλης Ιγνατιάδης

Πριν από δύο μήνες, το πλοίο Open Arms, η «ναυαρχίδα» της ισπανικής ΜΚΟ Proaktiva Open Arms βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής και διεθνούς δημοσιότητας όταν παρέμενε από 19 μέρες ανοιχτά της Λαμπεντούζα, μεταφέροντας πάνω από 121 εξαθλιωμένους μετανάστες από την Αφρική, που είχαν διασωθεί σε διάφορες επιχειρήσεις στη Μεσόγειο.

Ο τότε υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορά Ματέο Σαλβίνι, δεν επέτρεπε την είσοδό του στα ιταλικά ύδατα και τον ελλιμενισμό του στο νησί. Έπειτα από την πίεση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και της κοινής γνώμης, αλλά και την ακτιβιστική ενέργεια του σταρ του Χόλιγουντ, Ρίτσαρντ Γκιρ, που επιβιβάστηκε ο ίδιος στο σκάφος για να μεταφέρει τρόφιμα και να στείλει τα δικά του μηνύματα, αποβιβάστηκαν αρχικά οι ανήλικοι στις 9 Αυγούστου, και λίγες μέρες μετά και οι ενήλικοι μετανάστες.

Αυτές τις μέρες ένα δεύτερο ναυαγοσωστικό σκάφος της ίδιας οργάνωσης, το ιστιοφόρο Astral, βρίσκεται σε ελληνικά νερά και έπειτα από μια ανεπιτυχή απόπειρα να δέσει στη Σύμη βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στις βόρειες ακτές της Λέσβου, όπου επίσης απέτυχε να ελλιμενιστεί, λόγω αντιδράσεων μερίδας κατοίκων. Από την ίδια περιοχή είχε ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του πριν από τέσσερα χρόνια, στην περίοδο κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης, όταν βοηθούσε την ασφαλή αποβίβαση εκατοντάδων μεταναστών καθημερινά. Μετά την Κοινή Δήλωση Ελλάδας – Τουρκίας, το Μάρτιο του 2016, έβαλε πλώρη για την Κεντρική Μεσόγειο και τις επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές μεταξύ Λιβύης και ιταλικών ακτών.

Το ιστιοφόρο δεν μεταφέρει μετανάστες, αλλά έχει πλήρωμα 17 ατόμων, ενώ δεν έχει γίνει σαφής ο λόγος της επιστροφής του στο Αιγαίο και οι προθέσεις των μελών της ΜΚΟ από την Μπανταλόνα της Ισπανίας.

Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα βάση και να αρχίσει μια νέα αποστολή, συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις διάσωσης στις μεταναστευτικές διαδρομές μεταξύ των τουρκικών παραλίων και των ελληνικών νησιών. Την ίδια ώρα, η «ναυαρχίδα» της οργάνωσης παραμένει στο Παλέρμο συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις της στην Κεντρική Μεσόγειο.

Η αντίδραση των κατοίκων

Περίπου 15-20 κάτοικοι του Μολύβου και της Πέτρας, κυρίως άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο λιμάνι της γειτονικής Σκάλας Συκαμνιάς και εμπόδισαν το σκάφος να δέσει. Την προηγούμενη είχαν κάνει το ίδιο και στο λιμάνι του Μολύβου. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ορισμένοι πέταξαν και πέτρες σε βάρος ενός φουσκωτού σκάφους, με το οποίο μέλη του πληρώματος επιχείρησαν να προσεγγίσουν το λιμάνι. Ανάμεσα στις φωνές που ακούστηκαν από τους αντιδρώντες, κάποιοι είπαν πως απαξιώνεται το τουριστικό προϊόν του νησιού, άλλοι υποστήριξαν πως οι ΜΚΟ κάνουν δουλεμπόριο, και κάποιοι διέσπειραν φήμες ότι το σκάφος έχει κρυμμένους στα αμπάρια του 200 Αφγανούς.
«Δεν ξέρω γιατί τα κάνουν όλα αυτά. Αυτό είναι αρνητική δημοσιότητα για τον τόπο μας. Δεν χρειάζονται τέτοιες φωνές. Εμείς έχουμε διαχειριστεί στα τέσσερα χρόνια 350.000 αφίξεις και διελεύσεις προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να καταλάβει κανείς το παραμικρό», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Σκάλας Συκαμνιάς, Γιώργος Σαρόγλου, μια ψύχραιμη φωνή στις βόρειες ακτές της Λέσβου, που όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες. «Ξεσηκώθηκαν και κάποιοι δικοί μας, που θεώρησαν προσβολή να έρχονται από τα άλλα χωριά και να κάνουν κουμάντο. Εγώ τους συγκράτησα και δεν κατέβηκαν στο λιμάνι, θα είχαμε θερμό επεισόδιο μεταξύ μας», πρόσθεσε.

Το πρωί της Τρίτης το Astral παραμένει αγκυροβολημένο σε απόσταση 200 μέτρων από το λιμάνι και η κατάσταση είναι ήρεμη. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρθηκαν από τους λιμενικούς στους εκπροσώπους των τοπικών φορέων, αναμένεται να αναχωρήσει εντός της ημέρας για άγνωστο προορισμό. Λίγες μέρες νωρίτερα, το ίδιο πλοίο εκδιώχτηκε με παρόμοιο τρόπο και από τη Σύμη, μετά από αντιδράσεις κατοίκων.

Τιμή στον Ρίτσαρντ Γκιρ στη Φλωρεντία

Την ίδια ώρα που συνέβαιναν αυτά, ο Ρίτσαρντ Γκιρ βρισκόταν στη Φλωρεντία και παραλάμβανε από τον δήμαρχο, Ντάριο Ναρντέλα, το χρυσό κλειδί της πόλης, σε ένδειξη τιμής για την ανθρωπιστική του δράση και την αλληλεγγύη που επέδειξε στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες του Open Arms.

Ο σταρ του Χόλιγουντ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τον Σαλβίνι, λέγοντας πως «έχω ελάχιστο ενδιαφέρον για την πολιτική και πάρα πολύ μεγάλο για τον άνθρωπο». Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να εκφράσει την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στη Συρία, βάζοντας στο κάδρο και τον Ντόναλντ Τραμπ. «Ως Αμερικανός είμαι πολύ ντροπιασμένος για όσα συμβαίνουν στη Συρία και από τη συμπεριφορά του προέδρου μου, είναι κάτι που μας αφορά όλους», είπε και προέβλεψε πως θα υπάρξει πολύ υψηλό κόστος ζωής από τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Οπαδοί του κινήματος των «Πέντε Αστέρων» και ακροδεξιοί διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο κατά τη διάρκεια της τελετής, φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα «Σταματήστε τις ΜΚΟ»

Δείτε το ρεπορτάζ του Open Tv

Ματέο ΣαλβίνιπρόσφυγεςΛέσβοςΡίτσαρντ ΓκιρμετανάστεςOpen ArmsΜΚΟ