Ελλάδα|25.11.2018 12:14

Σε συναγερμό ο Έβρος λόγω... Βουλγαρίας

Τίμος Φακαλής

Σε επιφυλακή βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα ο Έβρος λόγω… Βουλγαρίας, αναμένοντας το προσεχές πενθήμερο μεγάλες εισροές υδάτων από τη γειτονική χώρα η οποία πλήττεται από κακοκαιρία. Ήδη τρεις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Άρδα στη βουλγαρική πλευρά βρίσκονται τις τελευταίες μέρες σε κίτρινο συναγερμό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας ενημέρωσε ήδη την ελληνική πρεσβεία στη Σόφια αναφορικά με τo ενδεχόμενο αυξημένης ροής νερού στους ποταμούς Έβρο και Άρδα τις επόμενες πέντε μέρες.

Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Κωνσταντίνος Χουβαρδάς. “Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Μέχρι στιγμής η κατάστασή είναι πολύ πλήρη έλεγχο ενώ σύμφωνα με τις προγνώσεις του καιρού δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα” τόνισε στο ethnos.gr ο Κωνσταντίνος  Χουβαρδάς. Αυτή τη στιγμή αυξημένη ποσότητα νερού, 250 κυβικά το δευτερόλεπτο, καταγράφεται μόνο στους Κήπους Έβρου.

Την ίδια ώρα ανοιχτά παραμένουν 9 από τα 17 ρήγματα που δημιουργήθηκαν στα αναχώματα τα οποία προκλήθηκαν από τις πλημμύρες  του Μαρτίου. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς αν και οι μελέτες αποκατάστασης των αναχωμάτων ολοκληρώθηκαν τέλη Ιουνίου και  στάλθηκαν οι προϋπολογισμοί τους προς έγκριση στο υπουργείο Υποδομών, το τελευταίο έδωσε « το πράσινο φως»  δύο μήνες αργότερα. 

“Είμαστε σ’ ετοιμότητα, εφόσον παραστεί ανάγκη, να παρέμβουν τα μηχανήματα της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου” είπε στο ethnos.gr ο κ. Πέτροβιτς. Τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου διατέθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2,9 εκατ. ευρώ ενώ  μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να βγουν οι ανάδοχοι και να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης.  Πρόκειται για έργα στα αναχώματα οικισμών των δήμων Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης και πιο συγκεκριμένα  στο Πύθιο, στο Σοφικό στο Πραγγί  και στις Φέρες. 

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και εμείς ανησυχούμε το ίδιο με τους αγρότες οι οποίοι έχουν δίκιο. Πρέπει να πιεστεί το Ελεγκτικό συνέδριο να ολοκληρώσει άμεσα τον έλεγχο των συμβάσεων . Από την πλευρά μας δεν κάναμε τίποτα που να κωλυσιεργήσει αυτήν τη διαδικασία, αντίθετα κάναμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Η ευθύνη είναι αλλού και όχι στην περιφέρεια», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης  ο Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κώστας Βενετίδης

πλημμύρανερόαντιπλημμυρικά έργαΈβρος