Ελλάδα|18.10.2019 10:09

«Αόρατοι» πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς νερό και φαγητό - Συναγερμός σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ

Newsroom

Σε εγρήγορση και ετοιμότητα παραμένουν ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ υπό τον φόβο πιθανής εισόδου τζιχαντιστών του ISIS από τη Βόρεια Συρία στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα hotspots παραμένει εκρηκτική, ενώ ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει και το φαινόμενο των προσφύγων που οδηγούνται στη δομή των Διαβατών, χωρίς όμως να έχουν καταγραφεί, με αποτέλεσμα να μην έχουν δικαίωμα σίτισης και στέγασης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, στον προσφυγικό καταυλισμό Διαβατών Θεσσαλονίκης, δεκάδες άνθρωποι κοιμούνται στο πάτωμα, μέσα σε αποθήκες. Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στον καταυλισμό είναι καθημερινές. Κάποιοι έρχονται συνοδευόμενοι από την Αστυνομία, ενώ κάποιοι άλλοι μόνοι τους, αφού πέρασαν παράνομα στη χώρα από τον Έβρο. Μέχρι να καταγραφούν από τις αρμόδιες Αρχές είναι «αόρατοι πρόσφυγες» και δεν δικαιούνται συσσίτιο και στέγαση. Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι απελπιστική. Κάποιοι ζουν μέσα σε οικίσκους και κοντέινερ, αλλά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κοιμούνται στο ύπαιθρο με κουβέρτες και sleeping bag.

O κύριος Δημήτρης λειτουργεί το περίπτερό του στην περιοχή πίσω από μεταλλικά ρολά, καθώς έχει πέσει θύμα κλοπών πολλές φορές. Πρόσφυγες και μετανάστες επιλέγουν να κλέψουν ώστε να έρθει η Αστυνομία και να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους.

Το νησί της Σάμου συνεχίζει να βρίσκεται σε αναβρασμό καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διανυκτερεύουν πλέον στις πλατείες και τους δρόμους του νησιού. Πραγματοποιούν πορείες αλλά και καθιστικές διαμαρτυρίες ζητώντας την άμεση μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα.

Οι μυστικές υπηρεσίες και η Ελληνική Αστυνομία βρίσκονται σε συναγερμό, έτσι ώστε ανάμεσα στους πρόσφυγες που φτάνουν καθημερινά στη χώρα να μην κρύβονται μέλη του ISIS. Για αυτόν τον λόγο άλλωστε έχουν σχεδιαστεί και ασκήσεις για να εκπαιδευτούν τα μέλη της Αστυνομίας.

Στην άσκηση που προετοιμάζει το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας θα εξεταστούν μια σειρά από σενάρια, όπως η είσοδος τζιχαντιστών μέσω μεταναστευτικών ροών σε ελληνικό νησί, ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων σε hotspot, καθώς και στρατολόγηση σε σωφρονιστικό κατάστημα. Παράλληλα εξετάζεται και το σενάριο στενής συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών τρομοκρατών και ποινικών κρατουμένων.

Οι  προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στα ελληνικά νησιά. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο έφτασαν στη χώρα 810 πρόσφυγες και μετανάστες. 

ΔιαβατάΕΛΑΣπρόσφυγεςISISκαταυλισμός μεταναστώνΕΥΠ