Ελλάδα|17.10.2019 22:00

Πιερρακάκης: Να σταματήσει το «γκρίζο» στα ζητήματα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Μαρία Λιλιοπούλου

Να σταματήσει το «γκρίζο» στα ζητήματα αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, επιχειρεί η κυβέρνηση με τις σχετικές διατάξεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Δακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης απαντώντας μεταξύ άλλων και σε σχόλια για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περί τις 16.500 κεραίες σε 14.500 τοποθεσίες. Περίπου 9.500 είναι μεγάλες και οι υπόλοιπες μικρές. Η μικρή φτάνει 1 χιλιόμετρο, οι πιο μεγάλες τα 2, τα 3, ακόμη και 10 χιλιόμετρα, εξήγησε ο υπουργός προσθέτοντας πως «υπάρχει η INCIRP, ο διεθνής οργανισμός που αφορά τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες που βάζει τα όρια. Η Ελλάδα κινείται κάτω από αυτά τα όρια, στο 70%, που στην πράξη είναι στο 60%, διότι υπάρχουν κάποιες αποστάσεις από σχολεία και νοσοκομεία. Αυτό προφανώς δεν το ακουμπάμε, αυτό μένει σταθερό».

Αναφερόμενος στους ελέγχους που έχουν γίνει από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (περίπου 2.500 έλεγχοι τον χρόνο), σημείωσε πως άνω των ορίων βρέθηκαν μόνο τέσσερις κεραίες: «Και ήταν πάνω από τα δικά μας χαμηλά όρια, όχι σε σχέση με τα διεθνή».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «παραλογισμό» στις αδειοδοτήσεις τονίζοντας ότι εάν γυρνούσε μια κεραία από 3G σε 4G έπρεπε να ξαναπεράσει το σύνολο της αδειοδότησης καθώς δεν είχε προβλεφθεί η έννοια της αναβάθμισης με αποτέλεσμα για μία χωροθετημένη κεραία να έπρεπε να ξαναληφθεί πολεοδομική άδεια.

Διευκρίνισε πάντως, ότι όταν γίνεται λόγος για διαδικασίες επιτάχυνσης «δεν χαλαρώνουμε το πλαίσιο, αλλά τελειώνει το γκρίζο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια γκρίζα κατάσταση σε σχέση με την αδειοδότηση των κεραιών, από τη δεκαετία του ’90. Στην παρούσα φάση, οι κεραίες ή αδειοδοτούνται ή γκρεμίζονται. Το γκρίζο τελειώνει».

Βάσει των νέων διατάξεων προβλέπεται διασύνδεση του συστήματος ΣΗΛΥΑ που είναι στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του συστήματος e-άδειες του ΤΕΕ.

Κυριάκος Πιερρακάκηςαναπτυξιακό νομοσχέδιοκεραίες κινητής τηλεφωνίας