Ελλάδα|26.11.2018 20:08

Έρευνα ΚΑΠΑ Research: Ρεύμα υπέρ του ευρώ, αλλά και του λαϊκισμού

Αντώνης Γκιόκας

Δυναμικά υπέρ του ευρώ, στήριξη στις επιδιώξεις για µεγαλύτερη αυτονόµηση της ευρωπαϊκής άµυνας από το ΝΑΤΟ, αλλά ταυτόχρονα και ανοχή σε κόµµατα διαµαρτυρίας, ακόµα και ακροδεξιά, καθώς και  «ψήφος» σε «πεφωτισµένους εθνικούς ηγέτες» που θα δώσουν «λύσεις» στα προβλήµατα των λαών, είναι µερικά από τα αντιφατικά στοιχεία που καταγράφει η πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research ως προς τη στάση των Ελλήνων απέναντι στα µεγάλα ευρωπαϊκά διλήµµατα, το δεύτερο µέρος της οποίας παρουσίασε το «Εθνος της Κυριακής».

Η αντιφατικότητα των στοιχείων µπορεί να γίνει ευκόλως αντιληπτή στους πίνακες που παρουσιάζουν τον αυξανόµενο εναγκαλισµό της πλειονότητας των Ελλήνων µε την Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως µε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόµισµα και, από την άλλη, µε την αποδοχή εκ µέρους µεγάλης µερίδας των ερωτηθέντων των λαϊκιστικών θέσεων της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Την παραµονή εντός της Ευρωζώνης επιθυµεί το 70% των πολιτών που συµµετείχαν στην έρευνα. Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι σταδιακά επανέρχεται η εµπιστοσύνη προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το κοινό νόµισµα, µετά τα χρόνια της κρίσης που είχαν γιγαντώσει τον ευρωσκεπτικισµό στη χώρα µας. Πάντως, οι πολίτες ζητούν αλλαγές στο ευρωπαϊκό οικοδόµηµα – κυρίως στον τρόπο που λειτουργεί η Ευρωζώνη.

Το 66% θέλει οι αποφάσεις να πάψουν να λαµβάνονται στο Eurogroup, ζητώντας ένα δηµοκρατικότερο όργανο, ενώ παράλληλα ζητούν µέτρα ώστε να µειωθεί το χάσµα µεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου, µέσα από την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, εκτιµώντας ότι η όξυνση των ανισοτήτων µπορεί να επιφέρει κινδύνους για την ίδια τη δηµοκρατία. Την ίδια στιγµή, οι ερωτώµενοι ζητούν από την ΕΕ να αποκτήσει ισχυρότερη αµυντική και εξωτερική πολιτική, ώστε να απογαλακτιστεί από το ΝΑΤΟ.

Μοιρασμένοι στα δύο

Μοιρασµένες είναι οι απόψεις για την οικονοµική πολιτική, αφού το 48% υποστηρίζει τη βαθύτερη οικονοµική ενοποίηση, ακριβώς όσο και το ποσοστό εκείνων που επιθυµούν την οικονοµική αυτονοµία των κρατών-µελών. Πάντως, ένα µεγάλο ποσοστό (40%) υιοθετεί την άποψη του οικονοµικού προστατευτισµού.

Στην έρευνα καταγράφονται και αρκετά στοιχεία που δείχνουν την υιοθέτηση απόψεων της άκρας ∆εξιάς σε ένα σηµαντικό κοµµάτι της κοινωνίας. Το 35% υποστηρίζει το δικαίωµα στο κλείσιµο των συνόρων σε πρόσφυγες και µετανάστες, το 52% στηρίζει την καταπολέµηση της τροµοκρατίας ακόµα και αν επέλθουν µέτρα περιορισµού των δηµοκρατικών δικαιωµάτων, το 38% πιστεύει ότι «εθνικοί ηγέτες» θα συγκρουστούν µε την «ελίτ των Βρυξελλών», το 38% βλέπει ως σωτηρία τα κόµµατα διαµαρτυρίας και το 22% πιστεύει ότι η ακροδεξιά θα λύσει τα προβλήµατα των απλών πολιτών.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την έρευνα (αρχείο pdf)

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα της Κάπα Research έχει σηµαντικό εύρος, αφού έγινε σε δείγµα 1206 ατόµων στις 13 περιφέρειες της χώρας. Είναι επικαιροποιηµένη, αφού διενεργήθηκε από τις 12 έως και τις 15 Νοεµβρίου µέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηµατολογίου. Αξιοποιήθηκε η µέθοδος της πολυσταδιακής δειγµατοληψίας µε χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανοµή του πληθυσµού, το φύλο και την ηλικία, ενώ τα αποτελέσµατα είναι σταθµισµένα µε την ψήφο στο δηµοψήφισµα του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεµβρίου 2015.

Κάπα Researchδημοσκόπηση