Ελλάδα|22.10.2019 15:06

Γεμίζουν σκουπίδια οι δρόμοι, 72 ώρες πανελλαδικών κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Άρης Χατζηγεωργίου

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους όλης της χώρας που προχωρούν από την Τρίτη (22/10) και έως την ερχόμενη Πέμπτη σε συνεχόμενες απεργίες, αντιδρώντας στη διάταξη του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που επιτρέπει την ανάθεση καθαριότητας, συντήρησης πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες -εργολάβους.

Η οσμή των συσσωρευμένων απορριμμάτων αρχίζει ήδη να κάνει έντονη την παρουσία της, ειδικά στις μεγάλες πόλεις καθώς από τη Δευτέρα (21/10) έμειναν κλειστά τα γκαράζ των δήμων, με απόφαση της ομοσπονδίας των εργαζομένων ΠΟΕ-ΟΤΑ. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της στις κινητοποιήσεις περιλαμβάνονται:

-Την Τρίτη 22 και την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, 48ωρη πανελλαδική απεργία στις υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού. Με αποφάσεις των Δ.Σ. των Συλλόγων-Μελών μπορεί ηαπεργία να επεκταθεί στο σύνολο των εργαζομένων του Δήμου.

-Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί μηχανοκίνητη Πορεία με σημείο εκκίνησης τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην Πλατεία Καραϊσκάκη 

-Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την ίδια ημέρα στις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. 

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ζητούνται η άμεση απόσυρση συνολικά του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» και ιδιαίτερα του άρθρου 179 που «ξεπουλά τα πάντα στους ιδιώτες», η απόσυρση των άρθρων «που στραγγαλίζουν και θέτουν κηδεμόνες στην συνδικαλιστική έκφραση συλλόγων και συνδικάτων προκειμένου να πειθαρχήσουν και να συμμορφωθούν στις κυβερνητικές πολιτικές» και οι άμεσες προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ Η ΠΟΕ - ΟΤΑ ζητά επίσης τη μονιμοποίηση εργαζομένων που εργάζονται για πολλά χρόνια στους δήμους, τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και τη διασφάλιση της καταβολής του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που από την αρχή του επόμενου μήνα κόβεται σύμφωνα με όσα μέχρι σήμερα ισχύουν. 

Σε συναντήσεις που είχε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, οι εκπρόσωποί τους δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο.

σκουπίδιααπεργίαΠΟΕ - ΟΤΑ