Ελλάδα|23.10.2019 11:26

ΤΟΜΥ: Λήγουν οι πρώτες συμβάσεις των εργαζομένων - Το σχέδιο της κυβέρνησης

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Λήγουν οι πρώτες συμβάσεις των εργαζομένων στις περιβόητες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που δημιουργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πρόκειται για τις Μονάδες που ξεκίνησαν να γίνουν τα «ιατρεία της γειτονιάς», αλλά δεν δημιουργήθηκαν στο σύνολό τους, λόγω έλλειψης στέγης και ιατρικού προσωπικού.

Αρχικά, η κυβέρνηση της ΝΔ, πριν εκλεγεί στην εξουσία, είχε διαμηνύσει ότι θα έβαζε λουκέτο στις ΤΟΜΥ. Ωστόσο, λόγω της χρηματοδότησής τους από τα ΕΣΠΑ μέχρι το 2021, οι ΤΟΜΥ θα παραμείνουν προσώρας. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, πάντως, έχει δηλώσει ότι πολλές από τις μονάδες θα τις ενσωματώσει στις υπάρχουσες δομές όπως στα Κέντρα Υγείας κ.λπ. κυρίως επειδή συνυπάρχουν κτιριακά.

Οι συμβάσεις των εργαζομένων

Οι συμβάσεις των εργαζομένων στις ΤΟΜΥ, με βάση τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης, ίσχυαν για δύο χρόνια, με τη δυνατότητα να επεκταθούν για άλλα δύο. Οι πρώτες συμβάσεις είχαν υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα να λήγουν τον φετινό Δεκέμβριο. Έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ανανεώσει για άλλα δύο χρόνια όσες συμβάσεις εργαζομένων λήγουν σε λίγες εβδομάδες, ώστε να συνεχισθεί η λειτουργία των ΤΟΜΥ σίγουρα μέχρι να λήξει η χρηματοδότησή τους. Αμέσως μετά είναι άγνωστο τι σχεδιάζει, αφού στην κυβερνώσα παράταξη οι απόψεις διίστανται, λένε έγκυρες πηγές του ethnos.gr.

Μέχρι τότε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά στην αξιολόγηση των ΤΟΜΥ, αφού ήδη προκήρυξε διαγωνισμό για την εξεύρεση εταιρείας συμβούλων που θα αναλάβει το έργο.

Ειδικότερα, η εταιρεία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό θα επιλεγεί με βάση την πιο συμφέρουσα τιμή, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου που θα διαρκέσει 5 μήνες είναι 74.387,60 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Η εταιρεία που θα επιλεγεί θα πρέπει με βάση τον σχετικό διαγωνισμό να περάσει από κόσκινο τις ΤΟΜΥ σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν, την αποδοτικότητά τους, καθώς και αν εξυπηρετούν τους πολίτες. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε διάστημα 5 μηνών.

νοσοκομείακέντρα υγείαςΒασίλης ΚικίλιαςΤΟΜΥ