Ελλάδα|23.10.2019 20:12

Εκτός σχεδιασμού για φιλοξενία προσφύγων τα Βρασνά

Βασίλης Ιγνατιάδης

Εκτός κυβερνητικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών τίθενται τα Βρασνά του Δήμου Βόλβης στη Θεσσαλονίκη. Τη διαβεβαίωση αυτή πήρε από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, -όπως είπε ο ίδιος στο ethnos.gr- στη διάρκεια συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, και στελέχη του υπουργείου Προσταστίας του Πολίτη, το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά τα θλιβερά βίαια επεισόδια της περασμένης νύχτας που είχαν ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν 12 λεωφορεία με 400 πρόσφυγες από την περιοχή.

«Πήραμε τη δέσμευση της κυβέρνησης πως δεν θα υπάρξει φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στα Βρασνά. Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για την ενίσχυση των κρατικών δομών στο Δήμο μας -αστυνομίας, Κέντρου Υγείας κλπ- προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες από την παρουσία 2.000 αιτούντων άσυλο στα δύο υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας», ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Βόλβης.
Ο κ.Λιάμας εξήγησε στον υπουργό Εσωτερικών και τους γενικούς γραμματείς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που είναι αρμόδιοι για την Μεταναστευτική Πολιτική, ότι ο Δήμος του έχει επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος και ζήτησε να υπάρξει αναλογική κατανομή σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, τους ενημέρωσε πως το κλίμα στην τουριστική περιοχή των Βρασνών είναι τεταμένο και εξέφρασε την ανησυχία του για ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε περίπτωση που υπάρξει άλλη επιχείρηση για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία, όπως έγινε τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκφράζει την ανησυχία του για τα βίαια περιστατικά στα Βρασνά, που είχαν ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από την περιοχή 400 πρόσφυγες και να χρειαστεί να μεταφερθούν τελικά στην Εύβοια.

«Στη διάρκεια των τελευταίων ετών μέχρι και σήμερα, η στάση που έχει επιδείξει η Ελλάδα απέναντι στους μετανάστες έχει υπάρξει αξιοσημείωτη. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες παραδειγμάτων ειλικρινούς αλληλεγγύης και σεβασμού προς τους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών, τόσο από την ελληνική κοινωνία συνολικά όσο και από τοπικές κοινότητες», αναφέρει ο ΔΟΜ και προσθέτει πως «αξιολογεί τα χθεσινοβραδινά γεγονότα ως μεμονωμένα περιστατικά και καλεί το σύνολο των κυβερνητικών και των μη κυβερνητικών φορέων να συνεργαστούν, ώστε να αποτραπούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον».

Tάκης ΘεοδωρικάκοςΔήμος Βόλβηςπρόσφυγεςμετανάστες