Ελλάδα|23.10.2019 19:31

Βαρβάκειος Αγορά: Ξερές και απότιστες, αργοσβήνουν οι ελιές του «ταρατσόκηπου»

Άρης Χατζηγεωργίου

Απότιστα και ξερά άφησε ο δήμος Αθηναίων δέκα ελαιόδεντρα στο κέντρο της Αθήνας, στην ταράτσα της Βαρβακείου Αγοράς μετά από παράπονα που έκαναν τα στεγαζόμενα εκεί μαγαζιά για διαρροές υδάτων μέσα από την τσιμεντόπλακα.

Μπορεί η ελιά να είναι το ιερό δέντρο - σύμβολο της θεάς Αθηνάς, ο δήμος όμως κατάφερε να οδηγήσει δέκα δέντρα στα όρια του θανάτου τους και μάλιστα, πάνω στην οδό Αθηνάς η οποία συνδέει την Πλατεία Ομονοίας με το Μοναστηράκι.

Το πρόβλημα με την στεγανότητα της πλάκας στην Βαρβάκειο Αγορά είναι γνωστό εδώ και χρόνια, όμως ουδείς περίμενε ότι αυτό θα οδηγούσε στον θάνατο των λιγοστών δέντρων του «ταρατσόκηπου». Το θέμα ανέδειξε με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Φίλιππος Δραγούμης.

Παραθέτοντας φωτογραφίες από τα δέντρα που στέκουν ξερά με φύλλα σε χρώμα καφετί, ο κ. Δραγούμης έγραψε: «Ο Δήμος Αθηναίων σε νέα κατορθώματα: όλες (μα όλες!) οι ελιές της πλατείας Βαρβάκειου πέθαναν όρθιες και στέκουν εκεί εβδομάδες χωρίς να ενδιαφέρεται κανείς. Ποιος φταίει; Οι προηγούμενοι; Οι νυν; Θέλει δουλειά να θανατώσεις ελιές. Είναι ανθεκτικό δέντρο, σύμβολο της πόλης μας και κυριολεκτικά δύο βήματα από το Δημαρχείο: δεν είναι σε κάποια ξεχασμένη κρυφή γειτονιά».

Το ethnos.gr έθεσε το θέμα υπόψη της δημοτικής αρχής που έδειξε αρχικά ότι αγνοεί το πρόβλημα. Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου Σάκης Κολλάτος μας είπε πως θα επισκεφθεί ο ίδιος την Βαρβάκειο αλλά εκτιμά, βάσει της ενημέρωσης που έχει από γεωπόνο που πήγε επιτόπου, ότι τα δέντρα είναι πιθανό να σωθούν εάν κλαδευτούν και φροντιστούν κατάλληλα.

Στη συνέχεια, μας αποκάλυψε πως εδώ και χρόνια, τα καταστήματα που στεγάζονται κάτω από την πλατεία κάνουν παράπονα για νερά που τρέχουν μέσα από την πλάκα στα σημεία που βρίσκονται φυτεμένα τα δέντρα. Όπως πληροφορούμαστε, όταν λειτουργούσε ακόμη το σύστημα αυτόματου ποτίσματος, το πρόβλημα ήταν ακόμη εντονότερο. Το αυτόματο πότισμα τέθηκε εκτός λειτουργίας με τη συμβολή και των αστέγων που κυκλοφορούσαν στην πλατεία παλαιότερα και στη συνέχεια, έμειναν οι ελίτσες να ποτίζονται όποτε βρέχει ή με λάστιχο, όλο και σπανιότερα.

Σημειώνεται ότι οι ελιές θεωρούνται δέντρα υψηλής ανθεκτικότητας - φαίνεται όμως ότι αυτό δεν ισχύει όταν είναι φυτεμένες «σε γλάστρα». Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με την παρατεταμένη ζέστη του φετινού καλοκαιριού που συνεχίζεται στην καρδιά του φθινοπώρου και…ιδού τα αποτελέσματα.

Εγκαίνια με τυμπανοκρουσίες

Υπενθυμίζεται ότι η Βαρβάκειος Αγορά, εκεί δηλαδή όπου πωλούνται φρούτα και λαχανικά απέναντι από την κεντρική αγορά για κρέατα, ψάρια και θαλασσινά, ανακαινίστηκε εν μέσω Ολυμπιακών Αγώνων. Εγκαινιάσθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 από την τότε δήμαρχο Ντόρα Μπακογιάννη. «Παραδίδουμε τη Βαρβάκειο, όπως την ονειρευτήκαμε» είπε τότε η κ.Μπακογιάννη λίγο πριν αφήσει τον δήμο για να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο γιός της, Κώστας Μπακογιάννης, που ανέλαβε την 1η Σεπτεμβρίου την δημαρχία, έχει περιλάβει στο πρόγραμμά του έργα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για την «ανάδειξη και αποκατάσταση σημείων της πόλης της Αθήνας με επίκεντρο την Βαρβάκειο Αγορά και την πλατεία Ομονοίας»

«Ανακαινίζουμε και ενοποιούμε λειτουργικά τις δύο αγορές και την πλατεία της Βαρβακείου» αναφέρει ο κ.Μπακογιάννης στο πρόγραμμά του προσθέτοντας: «Σύμφωνα με μελέτες και τη διεθνή εμπειρία, ένα έργο ανάπλασης στην Βαρβάκειο Αγορά (μαζί με την οδό Αθηνάς και την Ομόνοια), συνοδευόμενο από ένα προσαρμοσμένο σχέδιο διαχείρισης, θα είχε πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή.

Αφουγκραζόμενοι τις διεθνείς τάσεις και προσεκτικά προσαρμόζοντας αυτές στο πλαίσιο της Βαρβακείου, με σεβασμό στην ιστορία της και με αντίληψη για τον ρόλο που διαδραματίζει στην συνείδηση των πολιτών, η Αγορά θα αποτελέσει όχημα για την συνολική αναβάθμιση της γειτνιάζουσας σε αυτήν περιοχή αλλά και συνολικότερα του λιανικού εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας.

Η φυσιογνωμία της αγοράς και οι ροές κίνησης που προβλέπονται μπορούν να λειτουργήσουν καταλυτικά στην σύνδεση Βαρβακείου-πλατείας Θεάτρου αλλά και στην δημιουργία λειτουργικών αναμονών για την σύνδεση με άλλους εμπορικούς θύλακες της ευρύτερης περιοχής του κέντρου.

Η δημόσια αποδοχή των νέων χώρων και υπηρεσιών, η βιώσιμη λειτουργία τους και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την εμπορική ζήτηση και κίνηση . Αναδεικνύοντας τη Βαρβάκειο Αγορά σε σημείο υψηλού γαστρονομικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα, και σε ζωτικό μέρος του συνολικού πολιτιστικού της κεφαλαίου».

Μέχρι, πάντως, να έρθει η υψηλή γαστρονομία, ας σώσει κάποιος τις ταπεινές ελίτσες…

Κώστας ΜπακογιάννηςελιέςΒαρβάκειοςδήμος Αθήνας