Ελλάδα|24.10.2019 13:41

ΠΟΕ ΟΤΑ: Κλειστό το κέντρο, τόνοι τα σκουπίδια και φέρετρα στο Εσωτερικών (pics)

Άρης Χατζηγεωργίου

Ψηλώνουν οι σκουπιδόλοφοι σε δρόμους και στενά των πόλεων, καθώς κορυφώνονται σήμερα, Πέμπτη (24/10), οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που επιτρέπει την ευκολότερη είσοδο ιδιωτών-εργολάβων σε υπηρεσίες των δήμων όπως καθαριότητα, συντήρηση πρασίνου και ηλεκτροφωτισμός.

Το απόγευμα στις 17:00, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας συγκαλείται εκτάκτως να συζητήσει το θέμα, ύστερα από αίτημα που υπέβαλε η αντιπολίτευση μέσω πέντε παρατάξεων (Νάσου Ηλιόπουλου, Παύλου Γερουλάνου, Νίκου Σοφιανού, Πέτρου Κωνσταντίνου, Ντίνας Ρέππα).

Η παράταξη του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη αναμένεται να υιοθετήσει στάση υπέρ του άρθρου 179 που επιτρέπει την είσοδο ιδιωτών και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται η τεκμηρίωση που προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος 3979/2011. Δηλαδή, έως τώρα οι δήμοι μπορούσαν να αναθέτουν την καθαριότητα σε ιδιώτες αλλά έπρεπε προηγουμένως να αποδείξουν πως δεν έχουν τα μέσα για να την υλοποιούν από μόνοι τους. Ο κ. Μπακογιάννης αναμένεται να υποστηρίξει ότι η διάταξη αυτή δεν οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων αλλά απλώς δίνει πρόσθετα εργαλεία στους δήμους.

Το προεδρείο της ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργο Πατούλη, ο οποίος στη δήλωσή του απέφυγε να τοποθετηθεί υπέρ ή κατά της επίμαχης διάταξης, λέγοντας: «Ζητούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είμαστε στο πλευρό τους και θα παραμείνουμε.

Το ζήτημα των εργαζομένων στους ΟΤΑ είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά τους δήμους και τα όργανά τους. Είμαστε υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να ζουν σε καθαρές λειτουργικές και ασφαλείς πόλεις, και να εξυπηρετούνται από τις δημοτικές υπηρεσίες ή άλλες εναλλακτικές λύσεις όταν το κράτος δεν εξασφαλίζει τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων που απαιτούνται στους ΟΤΑ.

Για εμάς είναι πρωταρχικός στόχος η εξυπηρέτηση των πολιτών, και αυτή είναι ανάγκη να διασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πάνω από όλα είναι ο πολίτης και δίνουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του κατ’ αρχήν από μόνιμο προσωπικό. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των δήμων και των αιρετών διοικήσεών τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να διατηρούνται οι πόλεις σε επίπεδα κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματοποιούν συλλαλητήριο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που δίνει τη δυνατότητα εκχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων σε ιδιώτες. Η πορεία των εργαζομένων ξεκίνησε στις 11:00 έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και αυτή την ώρα κατευθύνεται στη Βουλή, όπου σήμερα ψηφίζεται το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν μια συμβολική κίνηση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος με την τοποθέτηση ενός φερέτρου μπροστά από τα ρολά. Την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι αγωνιούν για τις δουλειές τους και αντιδρούν στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, πολλές περιοχές της χώρας, καθώς οι κινητοποιήσεις είναι πανελλαδικές, θυμίζουν απέραντο σκουπιδότοπο.

Οι δήμοι, αλλά και τα ίδια τα συνδικάτα, κάνουν έκκληση στους πολίτες ζητώντας τους να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια τους στους κάδους, καθώς η εικόνα που παρουσιάζουν οι δρόμοι είναι ζοφερή. Ακόμη χειρότερη γίνεται η κατάσταση, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, συνθέτουν ένα ανθυγιεινό κοκτέιλ, που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Πνίγονται» Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Λόφους σχηματίζουν τα σκουπίδια και σε άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας, καθώς μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν Θεσσαλονίκη και Πάτρα, με το Δημοτικό Συμβούλιο της αχαϊκής πρωτεύουσας μάλιστα- που συνεδρίασε εκτάκτως- να εκδίδει ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς. Κάθε ημέρα που δεν γίνεται περισυλλογή απορριμμάτων συγκεντρώνονται στην πόλη της Πάτρας 300 τόνοι περίπου σκουπίδια στους δρόμους...

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη, με τη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία να βάζει στον κατάλογο με τις διεκδικήσεις της και άλλα θέματα, αντιδρώντας στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΠΟΕ ΟΤΑπορείαΔήμοισκουπίδιααπεργία