Ελλάδα|24.10.2019 17:25

Εργαστήριο με «μπόμπες» εντοπίστηκε στη Δυτική Θεσσαλονίκη - Στο κύκλωμα και ιερέας (pics+vid)

Μαρία Ριτζαλέου

Ένας ρακοσυλλέκτης με καταγωγή από τη Γεωργία προμήθευε με άδεια μπουκάλια από οινοπνευματώδη ποτά μέλη κυκλώματος που είχαν στήσει παράνομο εργαστήριο παρασκευής και εμφιάλωσης αλκοολούχων στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας ιερέας. 

Ο ρακοσυλλέκτης είχε ρόλο-κλειδί στην υπόθεση, καθώς γυρνούσε κάθε μέρα, τις πρώτες πρωινές ώρες στα Λαδάδικα, στην περιοχή του FIX, στα Σφαγεία, αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και μάζευε με ένα φορτηγάκι τα άδεια μπουκάλια που άφηναν στους κάδους οι επιχειρηματίες των νυχτερινών καταστημάτων. Στη συνέχεια, τα πουλούσε στα μέλη του κυκλώματος, που τα μετέφεραν στο παράνομο εργαστήριο.

Η πρώτη ύλη για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών ήταν αιθυλική αλκοόλη από τη Βουλγαρία, αλλά και φθηνής ποιότητας ουίσκι από τη γειτονική χώρα, το οποίο αναμείγνυαν με καραμελόχρωμα

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος εξάρθρωσαν την εγκληματική οργάνωση και προχώρησαν σε πέντε συλλήψεις, από τους οποίους οι τέσσερις είναι Θεσσαλονικείς, ανάεσά τους και ο ιερέας και ο ένας Γεωργιανός.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν μια εγκαταλελειμμένη αποθήκη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οποία μετέφερε ο ρακοσυλλέκτης τις κενές φιάλες των ποτών, ενώ η…πρώτη ύλη μεταφερόταν απευθείας στο παράνομο εργαστήριο στην Ευκαρπία. 

Οι αστυνομικοί είχαν πληροφορίες εδώ και καιρό για την δράση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά δεν μπορούσαν να εντοπίσουν το εργαστήριο-εμφιαλωτήριο, αφού οι δράστες έπαιρναν μέτρα αντιπαρακολούθησης. 

Σε έρευνα που έγινε στο εργαστήριο, κατασχέθηκαν ένα πλαστικό δοχείο χωρητικότητας περίπου 200 λίτρων γεμάτο με νερό, ένα άλλο παρόμοιας χωρητικότητας με 28 λίτρα αραιωμένης αλκοόλης, μηχάνημα για τον πωματισμό και στην σφράγιση των φιαλών, πολλά άδεια δοχεία, πλήρης εξοπλισμός για τη λειτουργία του παράνομου εργαστηρίου και εμφιαλωτηρίου, αλλά και χειρόγραφες σημειώσεις για τους…προμηθευτές των πρώτων υλών και τους παραλήπτες των ποτών-μπόμπα.

Οι δράστες υποστήριξαν ότι προμήθευαν με αυτά τα ποτά μεμονωμένους πελάτες στη Δυτική Θεσσαλονίκη (Δενδροπόταμο, Μενεμένη, Πολίχνη), ενώ, όπως προέκυψε, από την αστυνομική έρευνα, το εργαστήριο λειτουργούσε μόνο κατόπιν παραγγελιών. Έτσι δεν βρέθηκαν μπουκάλια έτοιμα για διάθεση. Οι σχετικές εκθέσεις έχουν σταλεί στο Γ’ Τελωνείο Θεσσαλονίκης, για τον υπολογισμό των διαφυγόντων δασμών. 

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία και παράβαση των νομοθεσιών περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα και των κανόνων ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών.

ποτάπαράνομο εργαστήριοΘεσσαλονίκη