Ελλάδα|25.10.2019 21:21

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας «επικυρώνει» τις διώξεις για το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας

Newsroom

Δυσμενέστερη ακόμα περισσότερο καθίσταται η θέση των 17 προσώπων - υπηρεσιακών παραγόντων (υπαλλήλων και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου) του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, μετά το σημερινό δελτίο Τύπου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με το οποίο «επικυρώνεται» η άσκηση από την Εισαγγελία Διαφθοράς ποινικών διώξεων εναντίον τους σε βαθμό κακουργήματος για πέντε αδικήματα (πλαστογραφία μετά χρήσεως κατ'εξακολούθηση, ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία, απιστία απο κοινού και κατ' εξακολούθηση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης).

«Πρόκειται», διευκρινίζεται στο δελτίο Τύπου, «για ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν μετά από πορισματική έκθεση Επιθεωρητών- Ελεγκτών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για υπόθεση χρηματικών ποσών 200.000 ευρώ, η οποία αφορούσε στη χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων και δανείων από το Ταμείο προς τους υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού την περίοδο 2012 - 2014 και τα οποία ουδέποτε πιστώθηκαν πραγματικά στους εν λόγω υπαλλήλους».

Όπως επισημαίνεται τέλος, «η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διασφαλίζει τη θεσμική συνέχεια της διοίκησης και ενισχύει τη δημόσια λογοδοσία ενδυναμώνοντας τον ελεγκτικό μηχανισμό με διευρυμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και καινοτόμες μεθοδολογίες ελέγχων και ερευνών».

Το δελτίο Τύπου υπογράφεται από τον νέο Διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελο Μπίνη η τοποθέτηση του οποίου είχε προταθεί από το υπουργικό συμβούλιο και εγκριθεί τον Σεπτέμβριο με τη θετική γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και χωρίς αρνητική ψήφο.

Σε βάρος των 17 προσώπων η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί ως γνωστόν την 1η Οκτωβρίου από την Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Δύο ημέρες αργότερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (Π.Ο.Ε.-ΥΠΠΟ) είχε εκδώσει ανακοίνωση σχολιάζοντας ότι «(…) η δίωξη, κατά την άποψή μας καθόλου τυχαία, συνέπεσε χρονικά με τις καταγγελίες για την υπόθεση Νovartis που, όπως διαβάζουμε στον Τύπο, στρέφονται κατά της κας. Τουλουπάκη, εισαγγελέως η οποία διέταξε την παραπομπή των 17 συναδέλφων μας για το Τ.Α.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ που τεχνηέντως αναδείχθηκε σε κορυφαίο ζήτημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες και να πληγούν κατακτήσεις χρόνων των εργαζομένων». Η θέση της της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας υπό τον κ.Μπίνη, συμπίπτοντας απολύτως με την κυρία Τουλουπάκη, καταρρίπτει περίτρανα τον ισχυρισμό περί «πολιτικών σκοπιμοτήτων».

ποινικές διώξειςΕθνική Αρχή ΔιαφάνειαςΤαμειο Αλληλοβοήθειας ΥΠΠΟΑ