Ελλάδα|28.10.2019 17:26

Θεσσαλονίκη: Συνθήματα υπέρ της Μακεδονίας στην παρέλαση (pics)

Τίμος Φακαλής

Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων-παρουσία  και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της εθνικής επετείου στη Θεσσαλονίκη.

«Ελλάς, Ελλάς, Μακεδονία» και «Η Μακεδονία είναι ελληνική» βροντοφώναξαν απόγονοι των Μακεδονομάχων και σωματεία του Μακεδονικού, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο πλήθος που παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να παρακολουθήσει από κοντά τις Ένοπλες Δυνάμεις να παρελαύνουν. Επικεφαλής της ομάδας πιλότων και εκείνος που απηύθυνε μήνυμα από το cockpit, φέτος, ήταν ο επισμηναγός (Ι) Δημήτριος Βολακάκης.

Την παρέλαση άνοιξε η φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ πρώτοι παρέλασαν οι ανάπηροι πολέμου από την Κύπρο. Ακολούθησαν οι κομάντο που πολέμησαν το 1974 στην Κύπρο, ποντιακά σωματεία, σύλλογοι Μακεδονομάχων και απόστρατοι. Λίγο μετά τις 12 ολοκληρώθηκε η διέλευση των πολιτικών τμημάτων και η φιλαρμονική του δήμου αντικαταστάθηκε από τη στρατιωτική μπάντα για να ανοίξει η κεντρική στρατιωτική παρέλαση.

«Τούτος δω ο λαός δεν γονατίζει, παρά μόνο μπροστά στους νεκρούς του.

Χρόνια πολλά, Θεσσαλονίκη - Χρόνια πολλά, Μακεδονία - Χρόνια Πολλά,  Ελλάδα»

Στη συνέχεια ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος της χώρας μας και ο ιπτάμενος της ομάδας «Ζευς» συνέχισε τους ελιγμούς με το μαχητικό αεροσκάφος F16.

«Κύριε Επισμηναγέ, ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την Πολεμική μας αεροπορία» τόνισε από την πλευρά του στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και πρόσθεσε: «Αποδεικνύετε καθημερινά ότι τα φτερά των αεροσκαφών σας είναι προέκταση της ψυχής σας, της ψυχής του λαού μας και του Έθνους μας».

Λίγο μετά το τέλος της παρέλασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:

«Η Τουρκία προσβάλλει βάναυσα τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή και η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η γειτονική χώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες, με αρραγή ενότητα, θα υπερασπιστούν τα εθνικά τους θέματα και τα εθνικά τους δίκαια και θα επιβάλλουν τον σεβασμό της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας.

«Το "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου, το "ΟΧΙ" των Ελλήνων, ήταν μια κορυφαία, στην σύγχρονη Ιστορία, πράξη αντίστασης εναντίον του φασισμού και μια εξίσου κορυφαία στάση υπεράσπισης της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, του Ανθρώπου» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Το ίδιο "ΟΧΙ" εκπέμπουμε σήμερα εμείς, οι Έλληνες, από την Θεσσαλονίκη, από την Μακεδονία μας, εναντίον καθενός ο οποίος επιβουλεύεται τα ίδια Πανανθρώπινα Ιδανικά», σημείωσε και συνέχισε: «Κατ’ εξοχήν δε το "ΟΧΙ" αυτό απευθύνεται στην γείτονα Τουρκία η οποία, αδιστάκτως, προσβάλλει βάναυσα την Διεθνή Νομιμότητα στην Μέση Ανατολή. Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει. Κι ακόμα τούτο: Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, θα υπερασπισθούμε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια και θα επιβάλλουμε τον σεβασμό της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, πάνω στην οποία τα Δίκαια αυτά εδράζονται».

παρέλασηΠροκόπης Παυλόπουλος