Ελλάδα|29.10.2019 13:25

Συμφωνία των Πρεσπών: Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν το «όχι» των Γάλλων

Εύρης Τσουμής

Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει τώρα πως μετά το όχι των Γάλλων, κάποια κεφάλαια της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παγώσουν, αλλά οι διεργασίες για τα εμπορικά σήματα έχουν κολλήσει εδώ και καιρό με ευθύνη της Βόρειας Μακεδονίας, όπως λένε στελέχη της ελληνικής πλευράς που μετέχουν στην κοινή επιτροπή.

Στις 22 Ιουνίου είχε πραγματοποιηθεί στα Σκόπια η πρώτη συνεδρίαση της κοινής επιτροπής που θα εξέταζε το θέμα, με την προοπτική το Νοέμβριο να πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνεδρίαση στην Αθήνα. «Από την πλευρά όμως της γειτονικής χώρας δεν υπάρχει καμιά ένδειξη για να τη συνάντηση» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας ο οποίος μετέχει στην επιτροπή ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόλλημα προέκυψε επειδή φορείς και επιμελητήρια της γειτονικής χώρας δεν έχουν προχωρήσει σε αλλαγή της ονομασίας όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και εξακολουθούν να έχουν στον τίτλο τους τον όρο Μακεδονία κι όχι Βόρεια Μακεδονία.

«Το αποτέλεσμα είναι πρακτικά να μη μπορεί να γίνει η συνάντηση και η συνεδρίαση της κοινής επιτροπής κι άρα να προχωρήσει η διαβούλευση» σύμφωνα με τον κ. Κουτσοχήνα. Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης τονίζει πως ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα επιχειρηθεί να λυθούν τα προβλήματα είναι το ευρωπαικό δίκαιο και το ευρωπαικό κεκτημένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Βόρεια Μακεδονία υπάρχουν τουλάχιστον 300 εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν στις εξαγωγές τους τον όρο «Made in Macedonia».

Βόρεια Μακεδονίαεμπορικά σήματαεμπορικό σήμα Μακεδονία