Ελλάδα|29.10.2019 21:29

Κτηματολόγιο: Ουρές και ταλαιπωρία στα γραφεία κτηματογράφησης

Μαρία Λιλιοπούλου

Ουρές και ταλαιπωρία παρατηρήθηκαν στα γραφεία κτηματογράφησης στην Ηλεία και το Ηράκλειο αλλά και στο Κεντρικό Γραφείο στο Γαλάτσι λίγα 24ωρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο σε αρκετές μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν το Ελληνικό Κτηματολόγιο, τις τελευταίες ημέρες και ιδίως σήμερα, 29 Οκτωβρίου, παρατηρήθηκε αυξημένη προσέλευση ιδιοκτητών, στα Γραφεία Κτηματογράφησης σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στις περιφερειακές ενότητες που λήγει η προθεσμία δηλώσεων στο τέλος του μήνα.

«Σε ορισμένες δε περιοχές όπως η Ηλεία, το Ηράκλειο Κρήτης, αλλά και το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι, υπήρξε ταλαιπωρία λόγω της αναμονής» επισημαίνεται.

Για την αποφυγή πρόσθετης ταλαιπωρίας, ο φορέας επαναλαμβάνει για ακόμα μία φορά πως οι ιδιοκτήτες μπορούν να εξυπηρετηθούν με δύο τρόπους χωρίς ουρές:

  • Λαμβάνοντας από τα κατά τόπους γραφεία κτηματογράφησης «βεβαίωση εμπρόθεσμης προσέλευσης», προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή της δήλωσης τους σε μεταγενέστερο χρόνο με ραντεβού. Η διαδικασία αυτή δεν παρουσιάζει καθυστερήσεις ούτε αναμονή για τους πολίτες.
  • Υποβάλλοντας ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους στο www.ktimatologio.gr

Να σημειωθεί πως η διαδικασία κτηματογράφησης συνεχίζεται, χωρίς την ενεργοποίηση, μέχρι σήμερα, των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως.

Αν και τόσο η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου, έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να δοθεί πρόσθετη παράταση στις περιοχές, στις οποίες η ισχύουσα προθεσμία λήγει στις 31 Οκτωβρίου, έχουν ήδη διατυπωθεί αιτήματα για νέα επιμήκυνση της προθεσμίας έως το τέλος της χρονιάς.

Μεταξύ άλλων επιστολή, με την οποία ζητά μια τελευταία παράταση, έως το τέλος του έτους, για τις υποβολές δηλώσεων περιουσίας στο Κτηματολόγιο, απέστειλε στο φορέα ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου/ΤΔΦ, Χρήστος Δ. Γεωργακόπουλος.

Στην επιστολή του ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ποσοστό των δηλωθέντων δικαιωμάτων φτάνει μόλις στο 30 -35% (και αυτό μετά την μαζική αποστολή σχετικού email από την ΑΑΔΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες), ενώ παράλληλα τονίζει ότι τα διαθέσιμα ραντεβού της «εμπρόθεσμης προσέλευσης» έχουν ήδη φτάσει στα μέσα Δεκεμβρίου!

Βάσει των στοιχείων, προεκτιμώμενα δικαιώματα στο σύνολο της περιοχής Κτηματογράφησης του Ν. Ηλείας ανέρχονται στις 600.000, ενώ λειτουργεί μόνο ένα Γραφείο Κτηματογράφησης για 2.619 τετραγωνικά χιλιόμετρα με την πλειοψηφία των ακινήτων χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας να βρίσκονται σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές και τον κλάδο των μηχανικών και των συμβολαιογράφων να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να διεκπεραιώσουν όλες αυτές τις εκκρεμότητες.

κτηματολόγιο 2019κτηματολόγιο