Ελλάδα|30.10.2019 16:12

«Απόβαση» 578 μεταναστών και προσφύγων σε ένα 24ωρο

Newsroom

«Απόβαση» προσφύγων και μεταναστών που θυμίζει μέρες του 2016, καταγράφηκε την περασμένη μέρα στο Ανατολικό Αιγαίο. Μέσα σε μόνο ένα 24ωρο, από αργά το βράδυ της Δευτέρας ως αργά το βράδυ της Τρίτης, έφτασαν τουλάχιστον 17 βάρκες, από το Θρακικό Πέλαγος ως τα Δωδεκάνησα, και αποβίβασαν συνολικά 578 άτομα στον Έβρο και σε 7 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, από τη Λέσβο ως την Κω.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών Αρχών, τα κυκλώματα των διακινητών κορυφώνουν τη δράση τους αυτές τις μέρες, θέλοντας να προλάβουν την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Η «έκρηξη» των ροών προκαλεί έντονο προβληματισμό, καθώς συμπίπτει με την περίοδο της επιχειρούμενης αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού προσφύγων στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έδωσε στη δημοσιότητα η νορβηγική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Aegean Boat Report, 5 βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν από το βράδυ της Δευτέρας ως το βράδυ της Τρίτης σε διάφορες περιοχές της Λέσβου (Εφταλού, Τσόνια, Πλωμάρι, Γαβαθάς κ.α,), μεταφέροντας συνολικά 151 ανθρώπους. Από αυτούς 7 άτομα πήγαν μόνοι τους περπατώντας στο ΚΥΤ της Μόριας μετά την αποβίβασή τους σε κάποια ακτή κοντά στη Μυτιλήνη, ενώ άλλα δύο άτομα βρέθηκαν πριν τα μεσάνυχτα στο Λιγονάρι, στα νότια του νησιού.

Άλλες 5 βάρκες με 162 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στο ίδιο διάστημα στο νησί της Χίου (Καρφάς, Βολισσός, Λιλίκας και δύο διασώσεις στα ανοιχτά).

Δύο βάρκες με 99 άτομα έφτασαν στη Σάμο (47 στο Ακρωτήρι Πράσο και 52 στο Καρλόβασι), και από μία σε Κω (27 άτομα), Λέρο (40), Φαρμακονήσι (35) και Κάλυμνο (35). Μια λέμβος με 27 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκε από περιπολικό του Λιμενικού τα ξημερώματα της Τρίτης στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Πάνω από 8.000 αφίξεις τον Οκτώβριο στα νησιά

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ίδιας οργάνωσης, από την 1η ως την 29η Οκτωβρίου καταγράφηκαν στα ελληνικά νησιά συνολικά 8.063 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών.

Στη Λέσβο έφτασαν 3.097, στη Χίο 1.518, στη Σάμο 1.350, στην Κω 649, στη Λέρο 710 και 959 σε άλλα νησιά.

απόβασημετανάστεςπρόσφυγεςνησιά