Ελλάδα|31.10.2019 18:08

Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Άθλιες οι συνθήκες στα ΚΥΤ των ελληνικών νησιών

Newsroom

Λάβρη κατά της πολιτικής της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού- προσφυγικού ζητήματος εμφανίστηκε σε δηλώσεις της η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, χαρακτηρίζοντας ως «άθλιες» τις συνθήκες που επικρατούν στα κορεσμένα από κόσμο κέντρα υποδοχής της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα ανέφερε η κυρία Μιγιάτοβιτς που επισκέφθηκε τα κέντρα υποδοχής σε δύο ελληνικά νησιά (Σάμο και Λέσβο): «Οι άνθρωποι που συνάντησα εκεί ζουν σε άθλιες συνθήκες και σε μια διαρκή κατάσταση μετάβασης που δεν αντέχεται. Είδα παιδιά με δερματολογικές παθήσεις που δεν λαμβάνουν θεραπεία. Άκουσα ότι δεν υπάρχουν φάρμακα ή θεραπείες διαθέσιμες για τους ανθρώπους αυτούς που το χρειάζονται. Δεν υπάρχει πρόσβαση σε περίθαλψη, ενώ υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα που είναι σοκαριστικό να τα βλέπεις στην Ευρώπη του 21ου αιώνα». Όπως κατήγγειλε η κα Μιγιάτοβιτς, ακόμα και για τις τουαλέτες ή για την σίτιση σχηματίζονται τεράστιες ουρές που φτάνουν μέχρι και τις τρεις ώρες αναμονή.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αυτή την στιγμή περίπου 34.000 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες κρατούνται στα κέντρα υποδοχής των νησιών του Αιγαίου και η κατάσταση γίνεται συνεχώς χειρότερη εξαιτίας της αύξησης των αφίξεων από την Τουρκία, παρά τις μεταφορές που έχουν ξεκινήσει προς δομές της ενδοχώρας. Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές ήρθαν καθώς η Βουλή ετοιμαζόταν να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις διαδικασίες διαχείρισης του μεταναστευτικού- προσφυγικού.

κέντρα υποδοχής προσφύγωνΜόριαΣάμος