Ελλάδα|31.10.2019 16:48

Δήμος Αθηναίων: Μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια για το κάπνισμα-Έρχονται βαριά πρόστιμα

Άρης Χατζηγεωργίου

Φυλλάδιο ενημέρωσης πριν τα πρόστιμα για το κάπνισμα σε 10.000 χώρους συνάθροισης κοινού όπως κέντρα διασκέδασης, καφέ και εστιατόρια στον δήμο Αθηναίων, πρόκειται να λάβουν μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα οι ιδιοκτήτες τους.

Θεωρητικώς, αυτό σημαίνει ότι μέχρι να μοιρασθεί το φυλλάδιο σε όλες τις επιχειρήσεις και να περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την ενημέρωση, δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας. Το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι αυτό το χρονικό διάστημα «προσαρμογής» όμως, ουδείς μπορεί να το προσδιορίσει. Ταυτόχρονα, οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν υπόψη ότι έλεγχοι δεν γίνονται μόνο από την Δημοτική Αστυνομία.

Το φυλλάδιο περιγράφει συνοπτικά τις προβλέψεις της Αντικαπνιστικής Νομοθεσίας βάσει των νόμων 3730/2008 και 4633/2019. Εμφαση δίνεται όπως είναι φυσικό στα πρόστιμα που επιβάλλονται αρχικά και σε περίπτωση υποτροπής.

Ένα σήμα για κάθε 15 τετραγωνικά

Εντυπωσιακό είναι και το «νέο στοιχείο διακόσμησης» που πρέπει να αποκτήσουν όλοι οι χώροι όπου απαγορεύεται το κάπνισμα. Πρόκειται για το απαγορευτικό σηματάκι το οποίο, όπως ρητά αναφέρεται, πρέπει να αναρτάται υποχρεωτικά κάθε 15 τετραγωνικά μέτρα. Εάν δηλαδή ο ωφέλιμος χώρος ενός καταστήματος είναι 150 τ.μ. θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δέκα τέτοια απαγορευτικά σήματα. Ιδού και το πλήρες κείμενο του φυλλαδίου του Δήμου Αθηναίων:

«Σύμφωνα με την αντικαπνιστική νομοθεσία απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Κατά τις διατάξεις της ΚΥΑ 104720/2010 θα πρέπει να τηρούνται τα ακόλουθα:

  • Η χρήση προϊόντων καπνού (συμπεριλαμβανομένου του “ηλεκτρονικού τσιγάρου”) απαγορεύεται πλήρως στους εσωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων (Ως “εσωτερικός χώρος” θεωρείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά).
  • Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να συνεργάζονται με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή ελέγχου και να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή των παραβάσεων (πχ. απομάκρυνση των σταχτοδοχείων).
  • Η ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος σε εμφανές σημείο είναι υποχρεωτική. Η σήμανση πρέπει να επαναλαμβάνεται για κάθε δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα του χώρου.
  • Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να μην επιδεικνύουν ανοχή και να ανταποκρίνονται σε περίπτωση διαμαρτυρίας για την πραγματοποίηση παράβασης, πραγματοποιώντας συστάσεις στους παραβάτες.
  • Κάθε επιχείρηση οφείλει να τηρεί “Βιβλίο Αναφοράς του Ν. 3868/2010”, θεωρημένο από την αδειοδοτούσα αρχή, το οποίο θα επιδεικνύεται στα αρμόδια όργανα κατά τον έλεγχο.

«Λουκέτο» για τους κατ' εξακολούθησην παραβάτες

Τα πρόστιμα για τους καπνιστές ορίζονται σε €50, ενώ για τους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των επιχειρήσεων σε €500 σε δημοτικά διαμερίσματα κάτω των 2.000 κατοίκων και σε €600 σε δημοτικά διαμερίσματα άνω των 2.000 κατοίκων. Σε περιπτώσεις υποτροπών διπλασιάζονται τα αμέσως προηγούμενα επιβληθέντα πρόστιμα. Σε περίπτωση διαπίστωσης τέταρτης παράβασης ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών. Σε περίπτωση διαπίστωσης πέμπτης παράβασης ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας και σφραγίζεται οριστικά το κατάστημα».

δήμος Αθήναςαντικαπνιστικός νόμοςδημοτική αστυνομία