Ελλάδα|01.11.2019 22:20

Παρατάξεις σε σύγχυση ψήφισαν να κλείσει σχολείο της πακιστανικής κοινότητας

Άρης Χατζηγεωργίου

Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, στις 11 Νοεμβρίου 2019, αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση γύρω από την λειτουργία σχολείου της πακιστανικής κοινότητας που ανεστάλη, προκαλώντας αντιδράσεις και καταγγελίες για αυθαιρεσία και ρατσισμό.

Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες καθώς η νέα διοίκηση του Δήμου Αθηναίων δεν έχει καταφέρει να τοποθετήσει νέες διοικήσεις στις Σχολικές Επιτροπές. Στο θέμα έχει αναφερθεί πριν σχεδόν ένα μήνα το ethnos.gr, περιγράφοντας την αδυναμία του συστήματος διαχείρισης των σχολικών χώρων να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Τα μέλη των σχολικών επιτροπών που είχαν τοποθετηθεί επί Γιώργου Καμίνη έχουν δηλώσει παραίτηση αλλά παραμένουν μέχρι να αντικατασταθούν. Τα παραμένοντα μέλη είχαν δεχθεί αιτήσεις από πλήθος φορέων που θέλουν να χρησιμοποιούν σχολικούς χώρους. Τέτοιο φορείς είναι οι Σύλλογοι Γονέων Κηδεμόνων αλλά και αθλητικοί όμιλοι, εξωραϊστικά σωματεία, ιεροί ναοί και κοινότητες μεταναστών.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος Αθηναίων προωθούσε με κάθε τρόπο το άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία, παραχωρώντας χώρους των σχολείων σε όλους τους παραπάνω φορείς ενώ οργάνωνε και πρόσθετες δραστηριότητες με ομάδες επαγγελματιών για τις οποίες εξασφάλιζε χορηγίες από το Ιδρυμα Νιάρχου.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας αποφάσισε τη διάθεση των σχολικών ώρων σε δεκάδες σχολεία για πλήθος τέτοιων δραστηριοτήτων, περιλαμβάνοντας τα μαθήματα ουρντού της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «Η Ενότητα» που οργανώνονταν κάθε Σαββατοκύριακο στο 144ο Δημοτικό Σχολείο στα Σεπόλια. Σημειωτέον, ότι από πλευράς διοίκησης δήμου είχαν ήδη σταλεί σήματα ότι η συγκεκριμένη δράση καθώς και άλλες από ΜΚΟ για πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι επιθυμητές.

Όταν ήρθε λοιπόν το θέμα προς συζήτηση αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι παρατάξεις Νάσου Ηλιόπουλου, Παύλου Γερουλάνου, Νίκου Σοφιανού, Πέτρου Κωνσταντίνου και Ντίνας Ρέππα ζήτησαν να αναβληθεί το θέμα κατ’αρχάς για τον λόγο ότι η εισήγηση, μεγέθους 40 σελίδων, είχε έρθει ελάχιστες ώρες πριν την συνεδρίαση. Ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την καθυστέρηση αλλά επέμεινε να γίνει συζήτηση διότι αλλιώς δεν θα παραχωρούνταν οι χώροι στους ενδιαφερομένους.

Μπαίνοντας στην συζήτηση επί της ουσίας, οι ίδιες παρατάξεις έδειξαν την αντίθεσή τους να μπει όρος πως θα χρησιμοποιούνται μόνον κενές σχολικές αίθουσες και χώροι πολλαπλών χρήσεων. Όλοι τόνισαν πως δεν υπάρχουν κενές αίθουσες και αυτό θα οδηγούσε σε μεγάλο περιορισμό των δράσεων που γίνονται για παιδιά ενώ υπάρχουν πολλές από αυτές (μαθήματα σκάκι, χειροτεχνίας, γλώσσες κλπ) που δεν μπορούν να γίνουν σε εξωτερικούς χώρους.

Έως εκείνη την στιγμή, δεν είχε τεθεί θέμα για το σχολείο της Πακιστανικής Κοινότητας «Η Ενότητα» που περιλαμβανόταν στον εγκεκριμένο κατάλογο της Σχολικής Επιτροπής. Ακόμη και όταν πήρε τον λόγο η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, Δήμητρα Ινες Αγγελή Λυκούδη, υπεραμύνθηκε της χρήσης μόνο κενών αιθουσών για να μην παραπονιούνται οι δάσκαλοι ότι μετακινούνται τα θρανία και είπε ότι με τις νέες προβλέψεις δεν θα χρεώνεται η Πακιστανική Κοινότητα για την χρήση των χώρων.

Η προφορική αναφορά που έγινε... απόφαση

Αιφνιδιαστικά όμως, την ώρα που μιλούσε, η κυρία Αγγελή-Λυκούδη είπε πως αποσύρεται η παραχώρηση στην Πακιστανική Κοινότητα επειδή την ενημέρωσε ο δήμαρχος πως υπαρχει συνεννόηση με την πρεσβεία του Πακιστάν και «το θέμα είναι πολύ σοβαρό». Κατόπιν αυτού, εξερράγησαν οι σύμβουλοι των Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή Πέτρος Κωνσταντίνου και Ντίνα Ρέππα μιλώντας για ρατσιστικό ατόπημα. Ο κ. Κωνσταντίνου αναφέρθηκε σε σκοτεινό παρελθόν της συγκεκριμένης πρεσβείας, λόγω της διαφθοράς που επικρατούσε και της στοχοποίησης του προέδρου της συγκεκριμένης Κοινότητας Τζ. Ασλάμ ο οποίος όμως δικαιώθηκε από τον Αρειο Πάγο.

Η συζήτηση όμως συνεχίστηκε και ο Νάσος Ηλιόπουλος πρότεινε ως συμβιβαστική λύση να αφαιρεθεί η προϋπόθεση ύπαρξης κενών σχολικών αιθουσών και την απόφαση να λαμβάνει ο διευθυντής κάθε σχολείου. Ο δήμαρχος δέχθηκε την πρόταση με αποτέλεσμα να ψηφιστεί ομόφωνα. Δημιουργήθηκε έτσι η εντύπωση ότι η απόσυρση του αιτήματος της Πακιστανικής Κοινότητας δεν πέρασε στην εισήγηση.

Αργότερα όμως, διευκρινίστηκε ότι εκείνη η προφορική αναφορά είναι μέρος της απόφασης. Ενώ πλησίαζαν μεσάνυχτα και η συνεδρίαση προχωρούσε σε άλλα θέματα, η κ. Ρέππα ζητούσε επιμόνως διευκρινίσεις και ο δήμαρχος απάντησε ότι η κ. Λυκούδη εξέφρασε την δημοτική αρχή. Η Ανοιχτή Πόλη εξέδωσε μέσα στη νύχτα ανακοίνωση καταγγέλλοντας την «απαράδεκτη αυθαιρεσία που επέδειξε η δημοτική αρχή» και «την οπισθοδρόμηση σε εποχές που όλη η κοινότητα της περιοχής και του σχολείου ήταν αναγκασμένη να υπερασπιστεί τη λειτουργία του κυριακάτικου σχολείου της πακιστανικής κοινότητας απέναντι στις μισαλλόδοξες αντιδράσεις». «Βήμα το βήμα ο Μπακογιάννης ξεδιπλώνει την ακροδεξιά ισλαμοφοβική ατζέντα στην Αθήνα ανοίγοντας το δρόμο στους ρατσιστές και τους φασίστες να ξαναβγούν με τον μανδύα των “επιτροπών κατοίκων” στις γειτονιές του Αγίου Παντελεήμονα, της Πλατείας Αττικής, των Σεπολίων», σχολίασε σε ανακοίνωσή της η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», απαιτώντας να ανοίξει άμεσα το σχολείο της πακιστανικής κοινότητας. «Οτι δεν κατάφερε η Χρυσή Αυγή το 2017, το επιδιώκει τώρα η δημαρχία Μπακογιάννη», ανέφερε μεταξύ άλλων ανακοίνωση της «Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα».

Την Παρασκευή (1/11), από πλευράς δημοτικής αρχής διευκρινίζεται ότι το θέμα του σχολείου της Πακιστανικής Κοινότητας θα επανέλθει στην ερχόμενη συνεδρίαση μαζί με αντίστοιχα θέματα άλλων κοινοτήτων μεταναστών που ζητούν σχολικούς χώρους για να οργανώνουν δραστηριότητες για τα μικρά παιδιά.

δήμος ΑθήναςΝάσος Ηλιόπουλοςπακιστανική κοινότηταΚώστας Μπακογιάννηςσχολείο