Ελλάδα|04.11.2019 14:19

Μεταναστευτικό: Σκάει η βραδυφλεγής βόμβα στα χέρια της κυβέρνησης (vids)

Newsroom

Η βραδυφλεγής βόμβα του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και ο κίνδυνος να σκάσει στα χέρια της με ανυπολόγιστες συνέπειες, είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Το σχέδιο της κυβέρνησης για την κατανομή των προσφύγων σε δομές φιλοξενίας ανά την ηπειρωτική χώρα ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου που βουλιάζουν από τις μεταναστευτικές ροές, βρίσκει αντιμέτωπες τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τους επίσημους φορείς, που αντιδρούν στα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για τη λύση του προβλήματος.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μια σειρά από μέτρα, ωστόσο, μέχρι να εφαρμοστούν, η χώρα υποδέχεται καθημερινά μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, που δεν μπορεί να τους «αντέξει».

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί της Δευτέρας το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Σάμος», μεταφέροντας 46 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 151 από τη Χίο.

Στις 08:05 κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 2», μεταφέροντας 25 πρόσφυγες και μετανάστες από την Κω και 62 από τη Λέρο.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας της χώρας. Ωστόσο, οι περιοχές που καλούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες μυρίζουν... μπαρούτι, καθώς οι τοπικές κοινωνίες στην πλειονότητά τους είναι κατά των μετακινήσεων στους τόπους τους.

Χίος: Κάτοικοι του χωριού Χαλκειός έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ

Τον δρόμο που οδηγεί στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στη Χίο έκλεισαν, από τις 6.30 το πρωί σήμερα, κάτοικοι του γειτονικού χωριού Χαλκειός που ζητούν να κλείσει το Κέντρο, του οποίου ο πληθυσμός έχει φτάσει τους 5.000 ανθρώπους. Αποτέλεσμα του αποκλεισμού ήταν να μην καταφέρουν φθάσουν στο ΚΥΤ οι εργαζόμενοι.

Κραυγή αγωνίας: Η Μόρια θα... εκραγεί  - Τι λέει στο Open TV ο Γιάννης Μαστρογιάννης, πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας

Έκρυθμη η κατάσταση σε Γιαννιτσά και Σέρρες

Σφοδρές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από ορισμένες τοπικές κοινωνίες, στο σχέδιο εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των νησιών. Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε στα Γιαννιτσά, όπου κάτοικοι έστησαν μπλόκο ώστε οι πρόσφυγες να μην φτάσουν στον προορισμό τους.

Οι κάτοικοι της πόλης δεν σταματούν όμως εδώ, καθώς ο Αστέριος Τσιντσιφός, πρόεδρος ομίλου φίλων ανάδειξης Αρχαίας Αμφίπολης, ενημέρωσε ότι οι πολίτες της περιοχής αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις.

Σάμος: Επεισόδια μεταναστών-αστυνομικών

Μέσα στο Σαββατοκύριακο στη Σάμο υπήρξε ένα περιστατικό με μετανάστες που επιτέθηκαν σε αστυνομικούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να κάνουν έναν τυπικό έλεγχο. Οι αστυνομικοί αντέδρασαν και οι μετανάστες που τους επιτέθηκαν συνελήφθησαν.

δομές φιλοξενίαςμετανάστεςπρόσφυγεςΜόρια