Ελλάδα|04.11.2019 15:01

Φολέγανδρος: Νεοζηλανδή θαλασσοδερνόταν επί δύο μέρες - Πώς επέζησε

Newsroom

Τον γύρο του κόσμου κάνει η περιπέτεια Νεοζηλανδής τουρίστριας που επιβίωσε πλέοντας με μια φουσκωτή βάρκα, τυλιγμένη με σακούλες και τρώγοντας καραμέλες, ανοιχτά της Φολεγάνδρου.

Η βόλτα της 45χρονης γυναίκας στη θάλασσα έμελλε να της μείνει αξέχαστη, αφού, έχοντας χάσει ένα κουπί, παρασύρθηκε από τα ισχυρά ρεύματα που υπάρχουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί σε απόσταστη 110 χλμ. από την ακτή.

Η Kushila Stein, όπως είναι το όνομά της, βρέθηκε να επιπλέει σε μια μικρή φουσκωτή βάρκα, στη μέση του Αιγαίου Πελάγους, βόρεια του Ηρακλείου Κρήτης, την Κυριακή, έπειτα από εκτεταμένες έρευνες του Λιμενικού, αφού τα ίχνη της είχαν χαθεί από την Παρασκευή. 

Η Νεοζηλανδή, που θεωρείται έμπειρη ναυτικός, είχε τυλιχτεί, όπως λέγεται, με πλαστικές σακούλες για να παραμένει ζεστή, ενώ επέζησε χωρίς νερό, τρώγοντας καραμέλες. Η ίδια ήταν εκπαιδεύτρια και δίδασκε ναυτικούς πώς να επιβιώσουν στη θάλασσα εφόσον ναυαγούσαν. Έτσι γνώριζε τι να κάνει.

Μετά την πρώτη της νύχτα στη θάλασσα, η 45χρονη έβγαλε τις κάλτσες της και τις άπλωσε επάνω στη φουσκωτή βάρκα για να στεγνώσουν, ώστε να μπορέσει να τις φορέσει και πάλι το βράδυ, όταν η θερμοκρασία θα έπεφτε.

Η Kushila δεν είχε νερό, αλλά είχε καραμέλες. Επίσης, χρησιμοποίησε τσάντες για να τυλίξει τα μέλη του σώματός της και να μένει ζεστή. Το πρωί δε φορούσε μια κόκκινη σακούλα, στην προσπάθειά της να γίνει αντιληπτή από ψαράδες ή άλλα διερχόμενα πλοία.

Άλλη μια σακούλα την έδεσε στο εναπομείναν κουπί για να μπορεί να την κουνά στα περαστικά αεροπλάνα σαν σημαία. Χρησιμοποίησε επίσης, έναν μικρό καθρέφτη που είχε στο σακίδιό της για να κάνει αντανάκλαση με τον ήλιο, όταν έβλεπε κάποιο αεροπλάνο να περνά από πάνω της.

Όπως ειπώθηκε, η γυναίκα, που βρισκόταν σε ένα ιστιοφόρο μαζί με έναν Βρετανό, αποφάσισε να κάνει μια θαλάσσια βόλτα μόνη της. Μάλιστα, του έστειλε μήνυμα στις 4:30 το απόγευμα να του πει πως η μπαταρία του κινητού της ήταν χαμηλή και πως επέστρεφε, αλλά στην επιστροφή της έχασε ένα κουπί και οι άνεμοι παρέσυραν τη φουσκωτή βάρκα μακριά από το ιστιοφόρο με το όνομα «Rival 34».

Όταν ο Βρετανός είδε ότι η γυναίκα δεν επέστρεφε, υπέθεσε αρχικά πως η 47χρονη θα έμενε στο νησί. Το Σάββατο το απόγευμα, όμως, μην έχοντας επιστρέψει, ανήσυχος για την τύχη της κάλεσε τις Αρχές. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό, που ξεκίνησε έρευνα ευρείας κλίμακας. Έτσι, η γυναίκα, έπειτα από 40 ώρες στη θάλασσα, χωρίς τροφή και νερό, διεσώθη.

ΦολέγανδροςναυτικόςΝέα Ζηλανδία