Ελλάδα|06.11.2019 12:00

Κρατούμενοι Φυλακών Νιγρίτας: Είμαστε χωρισμένοι σε VIP και πειθαρχικούς

Βασίλης Ιγνατιάδης

Κρατούμενοι δύο κατηγοριών, χωρισμένοι σε δύο πτέρυγες -τις …«VIP» και τις «πειθαρχικές». Οι πρώτες βάφονται κάθε χρόνο και διαθέτουν ανέσεις, όπως ιδιωτικά ψυγεία και air condition, ενώ στις δεύτερες οι κρατούμενοι κοιμούνται στο πάτωμα χωρίς στρώματα, ανάμεσα σε κοριούς, ποντίκια και κατσαρίδες, με το νερό να παρέχεται μόνο για 6 ώρες τη μέρα.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν κρατούμενοι των Φυλακών Νιγρίτας Σερρών, σε επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζητώντας την παρέμβασή του για τη λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης στις «πειθαρχικές» πτέρυγες.

Από την πλευρά τους, πηγές από το εσωτερικό των φυλακών, μιλώντας στο ethnos.gr, διαψεύδουν τον διαχωρισμό ων κρατούμενων σε «VIP» και «πειθαρχικούς». Επιβεβαιώνουν τα πρόβλημα υδροδότησης και υπερπληθυσμού, τα οποία διευκρινίζουν πως αφορούν ολόκληρο το σωφρονιστικό ίδρυμα, και όχι κάποια συγκεκριμένη πτέρυγα, ενώ υποστηρίζουν πως οι όποιες διαφορές στην κατάσταση των κελιών οφείλονται σε ζημιές που έχουν προκαλέσει οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

Τι υποστηρίζουν οι κρατούμενοι

Οι συντάκτες της επιστολής, που υπογράφουν ως «κρατούμενοι από τις "πειθαρχικές πτέρυγες" των Φυλακών Νιγρίτας, αναφέρουν πως αυτή είναι η έβδομη κατά σειρά επιστολή τους. Σ΄ αυτήν δίνουν μια εικόνα της κατάστασης στο σωφρονιστικό κατάστημα, καταγγέλλοντας τον διαχωρισμό του στα δύο. «Στις ‘πειθαρχικές πτέρυγες’ δεν υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες. Σε όλα τα κελιά που έχουν χωρητικότητα 3 ατόμων είναι στοιβαγμένα 5 άτομα σε κάθε κελί και οι κρατούμενοι που κοιμούνται στο πάτωμα οι περισσότεροι δεν έχουν στρώματα και κοιμούνται πάνω σε κουβέρτες», αναφέρουν και συμπληρώνουν πως στις συγκεκριμένες πτέρυγες δεν υπάρχουν καθρέφτες, τα μισά κελιά δεν έχουν τηλεόραση, οι κρατούμενοι δεν δικαιούνται μεροκάματα (εργάζονται μόνο 10 από τους 80), ούτε ακρόαση με την γραμματεία και με την εισαγγελία για νομικά θέματα. Δεν υπάρχουν ούτε κοινόχρηστα ψυγεία και καταψύκτες, αντίθετα με τις «VIP» πτέρυγες, όπου «υπάρχουν ακόμα και ιδιωτικά ψυγεία, μέχρι και air-condition».

«Αναγκαζόμαστε να μαζεύουμε νερό σε κουβάδες για να εξυπηρετηθούμε λες και ζούμε 30 χρόνια πίσω»

«Στις "πειθαρχικές πτέρυγες" δεν έχουμε νερό όλη μέρα, υπάρχει νερό δύο ώρες το πρωί, δύο ώρες το μεσημέρι και δύο ώρες το βράδυ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγιεινής. Δεν μπορούμε να πλύνουμε τα πιάτα και τα ρούχα μας και αναγκαζόμαστε να μαζεύουμε νερό σε κουβάδες για να εξυπηρετηθούμε λες και ζούμε 30 χρόνια πίσω» υποστηρίζουν. Κάνουν λόγο για ελλείψεις σε τραπέζια και καρέκλες, «με αποτέλεσμα να τρώμε στο πάτωμα», ενώ λειτουργεί μόνο ένα καρτοτηλέφωνο με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένταση μεταξύ των κρατουμένων.

«Το μόνο που υπάρχει σε αφθονία είναι οι κοριοί, οι κατσαρίδες και τα ποντίκια, κι αυτό γιατί δεν γίνονται σωστές απεντομώσεις – έως καθόλου. Στις ‘πειθαρχικές πτέρυγες’ δεν επιτρέπεται το βάψιμο στις ακτίνες, ούτε καν με προσωπικά σου έξοδα, ενώ στις "VIΡ" πτέρυγες έχουν είδη βαφτεί και κάθε χρόνο αλλάζουν χρώμα στα κελιά τους», σημειώνουν οι κρατούμενοι.

Καταγγέλλουν, τέλος, «εσωτερικές μεταγωγές» για όσους διεκδικούν τα δικαιώματά τους. «Σε πάνε σε ακτίνα VIP και τρως ξύλο», υποστηρίζουν χαρακτηριστικά, και ζητούν από τον υπουργό να δώσει λύση άμεσα, διατυπώνοντας φόβους πως θα έχουν επιπτώσεις.

Πηγές των Φυλακών: «Δεν υπάρχουν VIP κελιά»

Μιλώντας στο ethnos.gr, πηγές των Φυλακών Νιγρίτας ανέφεραν πως δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός σε «VIP» και «πειθαρχικές» πτέρυγες, και όποιες διαφορές εντοπίζονται οφείλονται στην στάση των ίδιων των κρατούμενων.

«Ο διαχωρισμός των κελιών γίνεται με βάση τις εθνότητες, ώστε να μην υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ τους. Κάποιες εθνότητες έχουν αυστηρή ιεραρχία και υπακούν σε κανόνες, έτσι διατηρούν τα κελιά τους σε καλή κατάσταση. Κάποιες άλλες έχουν συχνές φασαρίες και καταστρέφουν τον εξοπλισμό τους», είπε αρμόδιο στέλεχος του σωφρονιστικού καταστήματος και πρόσθεσε:«Τα ψυγεία υπάρχουν σε κάθε πτέρυγα. Σε ορισμένα κελιά υπάρχουν από παλιά ιδιωτικά ψυγεία, που είχαν αγοραστεί με έξοδα των κρατούμενων και με την έγκριση του συμβουλίου των Φυλακών. Ορισμένοι τα έσπασαν στη διάρκεια κάποιας φασαρίας και μετά διαμαρτυρήθηκαν που δεν είχαν».

Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε τα προβλήματα του υπερπληθυσμού και της ανεπάρκειας του νερού, τα οποία ωστόσο, όπως διευκρίνισε, αφορούν το σύνολο των πτερύγων και όχι κάποια συγκεκριμένα κελιά.

«Με το νερό υπάρχει πρόβλημα. Η υδροδότηση γίνεται από δεξαμενή και δεν φτάνει. Διακόπτεται η παροχή μετά τις 11 το βράδυ και την ημέρα γίνεται εκ περιτροπής παροχή, με μεγαλύτερη συχνότητα από αυτήν που αναφέρεται στην επιστολή», σημείωσε.

Αναφορικά με το θέμα του υπερπληθυσμού, παρατήρησε πως το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα οξυμένο μέχρι πριν από μερικούς μήνες που άνοιξε μια ανενεργή υποπτέρυγα και αυξήθηκε η δυναμικότητα κατά 60 άτομα. Σήμερα κρατούνται 571 άτομα, με δυναμικότητα 540.

Μιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΝιγρίτα Σερρώνκρατούμενοιφυλακές