Ελλάδα|06.11.2019 16:43

Επιτέθηκαν και απείλησαν αλλοδαπό μαθητή στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Newsroom

Θύμα ρατσιστικής -σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες- επίθεσης και απειλών από δύο κουκουλοφόρους, οι οποίοι τον «χαράκωσαν» με αιχμηρό αντικείμενο στο χέρι, έπεσε ένας αλλοδαπός από το Ιράν, μαθητής της Α' τάξης του 4ου Γυμνασίου Νεάπολης Θεσσαλονίκης, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμενιώτη. Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, το περιστατικό έγινε το πρωί της Τετάρτης (6/11) έξω από το σχολείο, όταν έφτασε σε αυτό ο μαθητής, προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, οι δύο κουκουλοφόροι πλησίασαν τον μαθητή, του είπαν να μην ξαναπάει στο σχόλειο και με ένα αιχμηρό αντικείμενο τον τραυμάτισαν σε σημεία του χερίου του. Ο μαθητής είναι καλά στην υγεία του, ενώ για το θέμα ερευνά το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Οι αστυνομικοί ψάχνουν σε υλικό που τραβήσθηκε από κάμερες της περιοχής, προκειμένου να εντοπίσουν τους δράστες.

«Πρόκειται για ένα πρωτοφανές και μεμονωμένο περιστατικό. Ο δήμος μας ήτα ο πρώτος που το από το καλοκαίρι τοπυ 2015 αγκάλιασε τους πρόσφυγες. Μέσα από πρόγραμμα εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων μέενουν σε διαμερίσματα της περιοχής μας, τα μικρά παιδιά φοιτούν σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και τα μεγαλύτερα στα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Δε θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα ρατσιστικό σχέδιο να μολύνει τη δημοκρατική ταυτότητα του δήμου μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών είναι προσφυγικής καταγωγής και διακατέχονται από δημοκρατικά αισθήματα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Δανιηλίδης

"Είχα μια προφορική ενημέρωση για το περιστατικό και ζήτησα να διερευνηθεί εμπεριστατωμένα τι ακριβώς συνέβη και υπό ποιες συνθήκες. Δόθηκε εντολή και στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να καταγραφούν όλα αυτά γραπτώς, να έχουμε εικόνα, ώστε να προχωρήσει άμεσα η έρευνα στα επόμενα στάδια" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Για να συζητήσει το θέμα συγκάλεσε συνεδρίαση η Γ’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. «Ήταν ένα ρατσιστικό περιστατικό, απειλήθηκε ένα μικρό προσφυγάκι και μάλιστα θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική του ακεραιότητα και απειλώντας το να μην ξαναπάει στο σχολείο. Δίνουμε έναν αγώνα χρόνια τώρα για να ενταχθούν στην εκπαίδευση όλα τα προσφυγόπουλα, να έχουμε τάξεις υποδοχής. Έχουμε αρκετά προσφυγόπουλα στον Δήμο, τα οποία οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές τα έχουν αγκαλιάσει και τα βοηθούν. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να απαντήσει σε τέτοια ρατσιστικά περιστατικά και να μην αφήνει περιθώρια σε άτομα με φασιστικές συμπεριφορές να εκφοβίζουν και να εκτοξεύουν απειλές σε βάρος προσφύγων» δήλωσε η πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ, Γιάννα Λαθήρα.

βίαρατσισμός