Ελλάδα|06.11.2019 15:21

Μιχαλολιάκος: «Πολιτική η δίωξή μου» - Ένταση στην αίθουσα μετά το τέλος

Σοφία Σπίγγου

Όπως αναμενόταν, η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου στο Εφετείο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν... θορυβώδης. Από νωρίς είχε συγκεντρωθεί μέσα και έξω από το Εφετείο πλήθος κόσμου, με τους υποστηρικτές της Χ.Α. να βρίσκονται εντός αιθούσης και να σηκώνονται όρθιοι στην είσοδο του Μιχαλολιάκου, ενώ απ’ έξω ήταν αντιφασίστες, το ΠΑΜΕ, το ΚΕΕΡΦΑ, μετανάστες κι άλλες οργανώσεις.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος έκανε λόγο για πολιτική δίωξη και πολιτική σκευωρία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν... άνωθεν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Επανέλαβε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δήλωσε αθώος από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν - εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοφορία-οπλοχρησία.

«Θέλω να δηλώσω αθώος από τις κατηγορίες οι οποίες μου αποδόθηκαν κατόπιν πολιτικής σκευωρίας και στοχεύσεων μιας πορείας 25 ολόκληρων χρόνων. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά υπάρχουν.

Θέλω να δηλώσω ότι πρώτη φορά από γενέσεως του ελληνικού κράτους κάθεται στο εδώλιο αρχηγός κόμματος για πράξεις οπαδού.

Εμείς ήμασταν γνωστοί στο πανελλήνιο 25 χρόνια με δημόσια παρουσία σε εφημερίδες και τηλεοράσεις. Με τι σκεπτικό όλοι αυτοί τους ποιους εξέλεξε ο λαός είναι διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης;

Πρόκειται για ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων υποστηρικτών. Δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση. Εμείς δηλώναμε από το 1992 εθνικιστές και όχι ναζιστές.

Θα αρχίσω με τη σύλληψη μου στην κατοικία μου με μαύρα τεθωρακισμένα λες και πήγαν να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν. Είχε και κάμερες από τηλεοπτικά κανάλια; Το γνωρίζαμε ότι ετοιμάζεται αυτή η ιστορία.

Ήθελαν να ποινικοποιήσουν ένα ολόκληρο πολιτικό κίνημα. Μας συμπεριφέρθηκαν σαν κοινούς ποινικούς εγκληματίες. Ήταν μια επιχείρησε σοκ και δέος, η ποια είχε σκοπό να κάμψει το ηθικό μας, πράγμα το όποιο δεν πέτυχε, και να τρομοκρατήσουν το λαό να μην έρθει μαζί μας γιατί θα του βάλουν χειροπέδες.

Συνενώθηκαν άσχετες μεταξύ τους ιστορίες σαν τον Φρανκενστάιν και φτάσαμε εδώ. Με αποκορύφωση τη δολοφονία στο Κερατσίνι την οποία καταδίκασα.

Για όλα μπορείτε να με κατηγορήσετε αλλά δεν είμαι ανόητος. Δημιούργησα ένα πολιτικό κίνημα που μπήκε 4 φορές στη Βουλή. Ακόμα και τώρα 165.000 άνθρωποι μας ψήφισαν παρά τη βρώμικη προπαγάνδα».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του υποστήριξε: «Υπήρξα γραμματέας της ΕΠΕΝ και με διαδέχτηκε ο σημερινός υπουργός της ΝΔ Μάκης Βορίδης».

Για το καταστατικό του κόμματος

«Το καταστατικό είναι ένα έγγραφο κατασκευασμένο. Είναι γραμμένο με γραφομηχανή. Στις εκατοντάδες έρευνες που έγιναν σε σπίτια μας δεν βρέθηκε ούτε ένα έγγραφο γραμμένο με γραφομηχανή. Το ποσό ανερμάτιστο είναι δεν μπορώ να περιγράψω».

Για τον Μπαλτάκο

Τον Μπαλτάκο τον γνώριζα από το 1973. Είχα πολλές επαφές μαζί του και είχα το θάρρος του συνομιλώ. Όσα ελέχθησαν για τον Μπαλτάκο είναι απολύτως αληθή και μου προκαλεί η απορία γιατί η δικαιοσύνη δεν τον κάλεσε να καταθέσει».

Ο Μιχαλολιάκος επιτέθηκε και στην κυβέρνηση Σαμαρά:  «Στις 4 Νοεμβρίου εμείς στις φυλακές Κορυδαλλού και ο Σαμαράς εν ενέργεια πρωθυπουργός λέει στην εκπομπή «Ανατροπή», πως θα μπορούσε να πει «μαζέψτε τους», αλλά δεν το έκανε λέει. Όμως αυτό έγινε.

Για τις Θερμοπύλες

Για τη συγκέντρωση στις Θερμοπύλες τον Αύγουστο του 2012 όπου κατηγορήθηκα για προτροπή σε βία, έχω να πω ότι είναι ντροπή να γίνεται τέτοια συρραφή λεγόμενων.

Για τα τάγματα εφόδου

Ποια τάγματα εφόδου; Οι Χρυσαυγίτες με τις ελληνικές σημαίες ήταν τα τάγματα; Δεν υπήρχαν. Μας αποδίδονται έκνομες πράξεις γιατί παγκοσμίως κυνηγούν τις εθνικιστικές ομάδες. Ο μάρτυρας υπεράσπισης Σπίνος που είχε αναφέρει ότι το 1992 είχε λάβει το καταστατικό γιατί το μοίραζαν σε όλους, λέει ψέματα. Πιθανώς για να δείξει ότι ξέρει πολλά.

Ακολουθεί διάλογος με τον πρόεδρο

Πρόεδρος: Το πρώτο έγγραφο που αποκαλείτε καταστατικό ποτέ γράφτηκε;

Μιχαλολιάκος: Το 1992

Πρόεδρος: Το αρχικό κείμενο πριν τις τροποποιήσεις υπάρχει; Ως αρχηγός του κόμματος πρέπει να το έχετε.

Μιχαλολιάκος: Ό,τι βρήκατε στα κομπιούτερ.

(σ.σ.: γέλια στο ακροατήριο)

Την εποχή στην οποία αναφέρεται το έγγραφο που παρουσιάζουν ως καταστατικό και γράφτηκε με γραφομηχανή, υπήρχαν ήδη τα κομπιούτερ. Επειδή το διάβασα αυτό το καταστατικό, είναι αυτό καταστατικό εγκληματικής οργάνωσης; Είναι ανερμάτιστο χωρίς αρχή και τέλος».

Σε άλλη αποστροφή του λόγου του τόνισε: «Το 50% των Ελλήνων είναι αναλφάβητοι κι αυτό δεν το έκανε η Χρυσή Αυγή, το έκανε το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ».

Για την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης

Είπα ότι «αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας». Έφερα παραδείγματα για τη δολοφονία Τεμπονέρα. Εξήγησα ότι δεν γίνεται να κατηγορείται ένα κόμμα για τη δολοφονία που έκανε ένας οπαδός. Απέκοψαν μια φράση μου σχετικά με την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης! Αυτό είναι σταλινική λογοκρισία».

Για τους αλιεργάτες

Κάναμε πολιτικό αγώνα. Τι όφελος θα είχε η Χρυσή Αυγή να χτυπήσει κάποιους Αιγύπτιους αλιεργάτες; Δεν είμαι ανόητος!

Για το περιστατικό με το ΠΑΜΕ

Πληροφορήθηκα ότι ήταν μια τυχαία συνάντηση και συμπλοκή. Με τραυματισμούς και από τις δυο πλευρές.

Όλα αυτά που έλεγαν διάφοροι στις ομιλίες τους για καραμπίνες και τέτοια εγώ ήμουν αντίθετος. Πώς θα κάνεις έτσι πολιτικό αγώνα;

Πρόεδρος: Για τον χαιρετισμό;

Μιχαλολιάκος: Δεν ήταν ο επίσημος χαιρετισμός της Χρυσής Αυγής. Ήταν ελληνικός όχι ναζιστικός. Ήταν ο χαιρετισμός του μεσοπολέμου. Χαιρέτησα εγώ μερικές φορές και το έκανα προκλητικά επειδή με αποκάλεσαν φασίστα.

Ήταν ο χαιρετισμός της 4ης Αυγούστου. Μάλιστα, ο Ντογιάκος αναφέρει ότι είναι ποινικά αδιάφορος ο χαιρετισμός, αλλά πως χρησιμοποιούσαμε βίαιες μεθόδους για να χαιρετούν με αυτό τον τρόπο.

Πρόεδρος: Ολες αυτές οι ενέργειες που έγιναν (πχ ΠΑΜΕ) δεν σας οδήγησαν να λάβετε κάποια μέτρα;

Μιχαλολιάκος: Ο τρόπος που θέτετε την ερώτηση υποκρύπτει κάτι... Δεν το ανέχομαι αυτό το πράγμα. Έφυγε κόσμος από τα γραφεία. Προσπάθησα να επιβάλω την τάξη. Ευθύνεται η Γεννηματά που κατηγορήθηκε ο Τσουκάτος; Εγώ θα έπρεπε να το κάνω; Και με τί μέσα;  Η δικαιοσύνη γιατί δεν με κάλεσε για αυτά; Με κάλεσε μόνο όταν ο Δένδιας αναρμοδίως πήρε 32 υποθέσεις και έκανε μία!

Για τους προστατευόμενους μάρτυρες

«Το 2012 κατεθεσε η Σάρα και η Μάρα. Ο ένας ήταν στη φυλακή, ο άλλος είχε χαρτί ψυχιατρείου. Μίλησαν για πράγματα διάφορα, έκαναν έρευνες   σε μοναστήρι. Αυτά τα πράγματα εξαφανίστηκαν. Εγινε μεγάλη κοπτοραπτική».

Για την υπόθεση της δολοφονίας Λουκμάν - Σαχζάτ

«Έχω διαβάσει για το θέμα. Ήθελαν να εμπλέξουν τη Χρυσή Αυγή»

Για τον Μπούκουρα και τον Κουκούτση

«Πήρα εγώ έναν πρώην ΠΑΣΟΚΟ που πουλούσε τυρόπιτες και τον έκανα διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης; Δεν στέκουν αυτά τα πράγματα»

Ο Κουκούτσης ήταν ο ορισμός του παλαιοκομματισμού, του Μαυρογιαλούρου.

Αδειάζει τους συγκατηγορουμένους του

Για τον ισχυρισμό ότι θα πήγαινε για ομιλία στη Νίκαια και τον ισχυρισμό Πατέλη ότι θα πετούσαν τρικάκια ο Μιχαλολιάκος είπε: «Παράξενο μου φαίνεται αλλά δεν ξέρω».

  • Πάρεδρος: Αναλάβατε την πολιτική ευθύνη για έναν απλό οπαδό;
  • Μιχαλολιάκος: Αναλάβαμε.
  • Πάρεδρος: Δεν υπήρχε λέτε πολιτική χροιά;
  • Μιχαλολιάκος: Δεν υπήρχε, έτσι πιστεύω.
  • Πάρεδρος: Υπάρχει μια διαφοροποίηση στο λόγο σας όταν απευθύνεστε δημόσια σε σχέση με πιο κλειστό κύκλο προσώπων. Σε στενό κύκλο λέτε αλλά πράγματα...
  • Μιχαλολιάκος: Δεν απευθύνεσαι σε όλους το ίδιο.

Ο συνήγορος Πατέλη κοινοποίησε έγγραφο στο δικαστήριο στο οποίο αναφερόταν ότι ο Μιχαλολιάκος θα έκανε την ομιλία.

  • Συνήγορος: Είχατε κοινοποιήσει τη σκέψη σας για ακύρωση της ομιλίας;
  • Μιχαλολιακος: Όχι.
  • Συνήγορος: Αρα γιατί σας φάνηκε παράξενο που θα μοίραζαν τρικάκια;
  • Μιχαλολιακος: Γιατί αυτά γίνονται συνήθως μεσημέρι...

Το δικαστήριο διέκοψε λίγο μετά τη μία για να συνεδριάσει εκ νέου αύριο, Πέμπτη.

Κατά την έξοδό του, υπήρξαν συνθήματα όπως «δολοφόνοι» και «ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», ενώ οι οπαδοί του κόμματος φώναζαν «αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή».

Χρυσή ΑυγήΝίκος Μιχαλολιάκοςδολοφονία Παύλου Φύσσα