Ελλάδα|06.11.2019 19:23

Επιχειρηματίες στο ethnos.gr: «Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα στην Αιόλου»

Newsroom

Προβληματισμός, ανησυχία και αγανάκτηση επικρατεί στους επιχειρηματίες της τουριστικής περιοχής στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας μετά την κατάρρευση μέρους της πρόσοψης νεοκλασικού κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας, παραλύοντας την τουριστική κίνηση στη φημισμένη πλατεία.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, έχει καταρρεύσει μέρος της στέγης, η εσωτερική σκάλα και η ανατολική πρόσοψη του κτιρίου που βρίσκεται έναντι της εκκλησίας Αγίας Ειρήνης ακριβώς δίπλα από το φημισμένο σουβλατζίδικο «ο Κώστας» ενώ μόλις τρία μέτρα μακριά βρίσκεται περίπτερο που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες και η ιδιοκτήτρια έλαβε ειδοποίηση για άμεση εκκένωση. Η εκτίμηση είναι πως λόγω των τελευταίων βροχοπτώσεων διαβρώθηκε το εσωτερικό του κτιρίου και κατέρρευσε.

«Δεν σώζεται το νεοκλασικό»

«Πρόκειται να συγκροτηθεί άμεσα μία επιτροπή για να αποφασίσει η κατεδάφιση του κτιρίου. Οι μηχανικοί υποστηρίζουν πως το κτίριο δεν σώζεται αλλά το υπουργείο Πολιτισμού θέλει να γίνει και μία δεύτερη σκέψη. Μέσα σε λίγες ώρες κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, συγκροτήσαμε τις επιτροπές που έχουν να κάνουν με την επικινδυνότητα των κτιρίων και αύριο θα έχουμε το πόρισμά τους», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Δόμησης και Κτιριακής Υποδομής, Γιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο σημείο.

«Μεροκάματο του τρόμου»

«Βγάζουμε το μεροκάματο του τρόμου. Πέφτουν συνέχεια σοβάδες και ακροκέραμα μέσα στο δρόμο που περνούν οι τουρίστες και όλοι σφυρίζουν αδιάφορα. Τα τελευταία 13 χρόνια το κτίριο είναι αφημένο στην τύχη του. Κάποια περίοδο είχε γίνει κατάληψη από αστέγους και άλλους περιθωριακούς αλλά τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εντελώς κλειστό. Τελευταία επιχείρηση που το λειτούργησε στο ισόγειο ήταν αυτή που βρίσκεται δίπλα και πουλάει λουλούδια και είδη κηπουρικής», είπε ο κύριος Τάκης που διατηρεί καφέ στην περιοχή.

«Από θαύμα δεν είχαμε θύματα»

«Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα. Κι αυτό επειδή κατέρρευσε στις 3.30 τα ξημερώματα. Αν η κατάρρευση γινόταν το πρωί ή το βράδυ που το σουβλατζίδικο του "Κώστα" είναι γεμάτο κόσμο, τότε θα είχαμε σίγουρα θύματα. Αφήστε το περίπτερο που θα το πλάκωνε. Εδώ και έξι χρόνια ζητάμε από το ίδρυμα Χατζηκώνστα και τον δήμο Αθηναίων να λάβουν μέτρα και τώρα φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Δείτε και την άλλη πλευρά από την οδό Αιόλου. Υπάρχει μία τσιμεντένια μαρκίζα πραγματική καρμανιόλα», δήλωσε επιχειρηματίας που βλέπει την επιχείρησή του να κλείνει λόγω των μέτρων ασφαλείας.

«Να μην διαιωνιστεί η κατάσταση»

Το ενθαρρυντικό είναι πως η κινητοποίηση των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων είναι πρωτοφανής. Δόθηκε εντολή να σηκωθεί προστατευτικό τεσσάρων μέτρων μπροστά από το υπό κατάρρευση κτίριο, ενώ η Αρχαιολογία μπλόκαρε κάθε σκέψη για άμεση κατεδάφιση. Αλλά και πάλι κανείς δε μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. «Αυτό που φοβόμαστε είναι να μην διαιωνιστεί η κατάσταση. Μακάρι να μην καταρρεύσει το κτίριο γιατί είναι τεράστιο και θα προκαλέσει ζημιές στα γύρω καταστήματα. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις άμεσα», είπε ο Γιώργος Πετρόπουλος, ο οποίος, επίσης, διατηρεί επιχείρηση στην περιοχή.

Η κατάρρευση των κτιρίων

Να σημειωθεί πως οι μηχανικοί της πολεοδομίας και του δήμου που έφτασαν άμεσα στο σημείο εξέτασαν και το ενδεχόμενο να μην είναι τυχαία τα δύο περιστατικά στα δύο παλιά κτίρια στην οδό Αιόλου 38 και 33. «Δεν συνδέονται τα δύο περιστατικά. Είναι τυχαίο γεγονός. Οφείλονται σε άλλους παράγοντες κυρίως λόγω της διάβρωσης, καθώς οι στέγες στα περισσότερα κτίρια έχουν καταρρεύσει», είπε μηχανικός που έκανε αυτοψία. 

Το ίδρυμα Χατζηκώστα

Λίγο πριν νυχτώσει, όλος ο μηχανισμός του δήμου Αθηναίων έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να τοποθετήσει έγκαιρα προστατευτικές σκαλωσιές ύψους τεσσάρων μέτρων για να αποφευχθούν ζημιές σε περίπτωση κατάρρευσης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και έκτακτο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος Χατζηκώστα που πρέπει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη εργασιών αποκατάστασης.

πλατεία Αγίας Ειρήνηςκατάρρευση κτιρίου