Ελλάδα|07.11.2019 13:58

Τον Δεκέμβριο η εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Σοφία Σπίγγου

Στις 18 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η αγόρευση της εισαγγελέως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Έπειτα από 4,5 χρόνια ολοκληρώθηκε σήμερα η αποδεικτική διαδικασία και σε περίπου έναν μήνα από σήμερα η εισαγγελέας της έδρας θα περιμένει υπέρ ή κατά της ενοχής των 69 κατηγορουμένων στην υπόθεση.

Στη σημερινή τελευταία ημέρα της αποδεικτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στο δικαστήριο από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων ένσταση ακυρότητας του κατηγορητηρίου, και ειδικότερα ως προς το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν επίκληση της Σύμβασης του Παλέρμου, η οποία προβλέπει ότι το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης προϋποθέτει την επιδίωξη οικονομικού οφέλους.

Μάλιστα, επικαλέστηκαν και την άποψη του εφέτη Ν. Σαλάτα, που είχε αποτελέσει τη μειοψηφία στο παραπεμπτικό βούλευμα, σύμφωνα με την οποία δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης επειδή δεν απεδείχθη ότι οι κατηγορούμενοι έδρασαν με στόχο να προσπορίσουν οικονομικό όφελος. 

Τον ισχυρισμό αυτό αντέκρουσαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής, οι υποστήριξαν ότι ρητά η σύμβαση του Παλέρμο προβλέπει κάθε έννομη τάξη είναι ελεύθερη να επιλέξει ποια χαρακτηριστικά θα προσδώσει στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καταλήγοντας πως η επιδίωξη οικονομικού οφέλους αποτελεί επιβαρυντική περίσταση. 

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε επόμενη συνεδρίαση.

εγκληματική οργάνωσηδίκη Χρυσής ΑυγήςΧρυσή Αυγή