Ελλάδα|27.11.2018 23:23

Αποκομμένα χωριά και καταστροφές έφερε η «Πηνελόπη» (pics+vid)

Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τη Δευτέρα, η κακοκαιρία την οποία προκαλεί ένα βαρομετρικό χαμηλό, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού. Η «Πηνελόπη», όπως έχει ονομαστεί, που πλήττει από προχθές πολλά μέρη της Ελλάδας, έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα και ζημιές σε επαρχιακά οδικά δίκτυα, κυρίως από κατολισθήσεις, σύμφωνα με τα sites ilialive - agriniopress - vimapoliti.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Αγράφων, όπου μετά τη γέφυρα της Παλαιοκαρυάς προς Τρίδεντρο σημειώνονται σοβαρές κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων με αποτέλεσμα να κλείσει η πρόσβαση προς τα χωριά Τρίδεντρο-Επινιανά, Μάραθο, Βραγγιανά, Μοναστηράκι και Τροβάτο απο μεριά του Καρπενησίου. Μοναδική πρόσβαση για αυτά τα χωριά μόνο από Καρδίτσα.

Μικρότερα προβλήματα σημειώνονταν και στις Δημοτικές Ενότητες Απεραντίων και Ασπροποτάμου, ενώ την Τρίτη υπήρξαν και συχνές ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος.

Περιορισμένα, αλλά σημαντικά προβλήματα προκάλεσε στο πέρασμά της την πρώτη ημέρα η κακοκαιρία «Πηνελόπη» και στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, κυρίως στα κεντρικά και νότια του νομού. Θα λέγαμε πως το κύριο μέτωπο έπληξε την περιοχή του Πύργου ανατολικά και βόρεια. Ζημιές είχαμε στο γήπεδο Αλποχωρίου που είναι ακατάλληλο προς χρήση και τη γέφυρα του Ενιπέα από Λαντζόι προς Χελιδόνι, όπου υποχώρησε τμήμα της ασφάλτου και φαίνεται να υπάρχουν υποσκαφές στα βάθρα της.

Από καθαρή τύχη και λόγω της ώρας που συνέβη το γεγονός δεν υπήρξαν χειρότερα στο Αλποχώρι. Η τσιμεντένια μονομπλόκ μάντρα είχε ραγίσει από προηγούμενη κακοκαιρία και τώρα κατέρρευσε μεγάλο τμήμα της. Μαζί παρασύρθηκαν χώματα και τμήμα του γηπέδου, αλλά και η περίφραξη και οι πάγκοι των ομάδων. Η κατάρρευση έγινε επάνω στον κεντρικό δρόμο, αποκλείοντας τη μια λωρίδα κυκλοφορίας. Να σημειώσουμε πως άλλο ένα σημείο στον κεντρικό δρόμο, λίγο πριν από την είσοδο του χωριού, εξελίσσεται επικίνδυνα παρουσιάζοντας καθίζηση με αργό ρυθμό.

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγους μήνες, ο Ενιπέας φούσκωσε αρκετά, με τα ορμητικά νερά του να προκαλούν προβλήματα στη γέφυρα που συνδέει το Λαντζόι με το Χελιδόνι. Μεγάλο τμήμα του δρόμου δίπλα στη γέφυρα, λόγω της πίεσης των νερών του ποταμού που υποσκάπτουν το έδαφος, κατέρρευσε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο ένα ρεύμα και μετά από λίγο να απαγορευτεί ολοκληρωτικά από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας, με εκτροπή της κυκλοφορίας μέσω Νεράιδας.

Αγρίνιο: «Πνίγηκε» ξανά το Ζευγαράκι

Ένας χρόνος μετά τις πλημμύρες στο Ζευγαράκι του δήμου Αγρινίου και η κατάσταση φαίνεται να επαναλαμβάνεται με τις πρώτες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Με το νέο κύμα κακοκαιρίας φούσκωσαν τα ρέματα και πλημμύρισαν σπίτια και δρόμοι. Παρά τα προβλήματα οι αρμόδιοι είναι άφαντοι λένε οι κάτοικοι ενώ το χειρότερο είναι ότι δεν έγιναν οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να θωρακιστεί η περιοχή.

Πλημμύρισε χείμαρρος στο Κεφαλόβρυσο

Με δυσκολία κινούνται οι οδηγοί στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλικού, στο ύψος της περιοχής Χαλίκι, εξαιτίας της υπερχείλισης χειμάρρου, τα νερά του οποίοι χύνονται πάνω στο οδόστρωμα της Εθνικής οδού.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Κατολισθήσεις στην Τρίπολη

Κατολίσθηση βράχων στο οδικό δίκτυο Κλειτορία προς Τρίπολη, στην τοποθεσία Σελέκου

Στο σημείο έχουν σημειωθεί κατολίσθηση βράχων πριν λίγο από της έντονες βροχοπτώσεις λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, είχαμε πτώσεις βράχων. ενώ υπάρχει άμεσος κίνδυνος εκδήλωσης και νέων βροχοπτώσεων.

Βροχές την Τετάρτη, χιόνια από την Πέμπτη

Όπως προέβλεψε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος και δημοσίευσε στο Facebook, άσπρη μέρα θα δούμε από την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, θα χιονίσει στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ ειδικά στη Θράκη θα χιονίσει κατά τόπους ακόμη και στα πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα.

«Στην κεντρική Μακεδονία ίσως έχουμε και εκπλήξεις και τα χιόνια κατέβουν ακόμη χαμηλότερα από τα ημιορεινά. Για παράδειγμα, στους Ν. Κιλκίς, Ν. Πέλλας αλλά και στα βορειότερα τμήματα του Νομού Θεσσαλονίκης. Δεν θα είναι παντού πυκνά τα χιόνια, κατά τόπους όμως θα το απολαύσετε πραγματικά», σημείωσε ο ίδιος…

Από την Τετάρτη η «Πηνελόπη» φέρνει και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και την Κρήτη, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ.

T

Αναλυτικά η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τετάρτη

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και τα ανατολικά. Ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και πιθανώς ημιορεινές περιοχές. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3-4 μποφόρ. Βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ, στα ανατολικά 7 μποφόρ και το βράδυ τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 9 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα. Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 3-5 μποφόρ, βαθμιαία και από τα βόρεια βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο τοπικά 4-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά θα είναι κατά τόπους έντονα. Ασθενείς χιονοπτώσεις μετά το μεσημέρι σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας. Ανεμοι: Νότιοι, νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και στροφή των ανέμων στα βόρεια σε βόρειους, βορειοανατολικούς 5-7 μποφόρ και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ. Περαιτέρω ενίσχυση το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

T

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Δυτικοί, νοτιοδυτικοί 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Ανεμοι: Νότιοι, νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα βόρεια από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς, βορειοανατολικούς 5-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μετά το μεσημέρι πρόσκαιρες καταιγίδες. Ανεμοι: Νότιοι, νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3-4 μποφόρ, βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις 4-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Πηνελόπηκακοκαιρίαπρόγνωση καιρούζημιές