Ελλάδα|07.11.2019 18:53

Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό - Τι προβλέπει

Μαρία Λιλιοπούλου

«Άνοιγμα» στον καταδυτικό τουρισμό θα κάνει το υπουργείο Τουρισμού με στόχο να διευκολύνει τη λειτουργία καταδυτικών πάρκων, να προωθήσει τα καταδυτικά αξιοθέατα και να αξιοποιήσει τουριστικά ενάλιες αρχαιότητες αλλά και σύγχρονα ναυάγια.

Μία από τις βασικές διατάξεις του σχεδίου νόμου, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την κατάθεσή του στη Βουλή θα αντιμετωπίζει το υπάρχον πρόβλημα απαγόρευσης ίδρυσης περιορισμού του καταδυτικού πάρκου σε μια απόσταση μικρότερη των τριών ναυτικών μιλίων από ενάλιες αρχαιότητες, ενώ παράλληλα θα απλοποιείται η αδειοδοτική διαδικασία.

Το σχετικό σχέδιο νόμου βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την κατάθεσή του, όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Μάνος Κόνσολας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Κωνσταντίνος Λούλης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με την Πρόεδρο του Συνδέσμου καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας (ΣΥ.ΚΑ.Κ.ΕΛ), κα. Ελένη Σιάτρα και μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Κόνσολας, επεσήμανε ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να βελτιωθεί το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι στρεβλώσεις που εμποδίζουν τη δημιουργία και ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και ιδίως των καταδυτικών αξιοθέατων (καταδυτικά πάρκα, αρχαιολογικά καταδυτικά πάρκα, σύγχρονα ναυάγια κ.λπ.).

Ο κ. Κόνσολας, επεσήμανε την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας αδειοδότησης, αφού με το σημερινό θεσμικό πλαίσιο, για την αδειοδότηση υπογράφουν έξι υπουργοί, τη δυνατότητα δημιουργίας και άλλων εγκαταστάσεων στα καταδυτικά πάρκα, αλλά και την αξιοποίηση ενάλιων αρχαιοτήτων με την ίδρυση επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών και με τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και την αξιοποίηση των σύγχρονων ναυαγίων, ιδίως του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

«Ο καταδυτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει μια νέα, προνομιακή αγορά για τη χώρα μας, αφού υπάρχουν 25 εκατομμύρια πιστοποιημένοι αυτοδύτες στον κόσμο, τα 4 εκατομμύρια από αυτούς είναι Ευρωπαίοι, ενώ τα 3 εκατομμύρια επιλέγουν προορισμούς στη Μεσόγειο  για τις καταδύσεις τους» σημείωσε ο κ. Κόνσολας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του ναυαγίου της Ζηνοβίας στην Κύπρο, έξω από τη Λάρνακα, το οποίο – όπως είπε - «μας αποδεικνύει ότι ένα καλό καταδυτικό αξιοθέατο

υπουργείο Τουρισμούκαταδυτικός τουρισμόςνομοσχέδιο