Ελλάδα|28.11.2018 09:21

Απεργία 28 Νοεμβρίου: Χειρόφρενο στα μέσα μεταφοράς - Ποιοι απεργούν

Newsroom

Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό, προαστιακό σιδηρόδρομο, τραμ, τρόλεϊ και πλοία, αλλά και με περιορισμένα δρομολόγια λεωφορείων μένει η Αθήνα καθώς τα μέσα μεταφοράς συμμετέχουν στην απεργία της 28ης Νοεμβρίου. 

Χωρίς μετρό, τραμ και ΗΣΑΠ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ καθώς και το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών εξήγγειλαν 24ωρη απεργία και καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ. Δεν θα κινηθούν οι συρμοί του μετρό και του ΗΣΑΠ.

Ακινητοποιημένο και το τραμ

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρόλεϊ, καθώς το ΔΣ της Ενωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη της 24ωρης απεργίας. 

Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία

Θα σταματήσουν τα δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια για 24 ώρες, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε να κατέβει στην απεργία με δικά της αιτήματα.

Η κινητοποίηση περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει από 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης 28 Νοεμβρίου έως τις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Η 24η πανελλαδική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ για την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, γίνεται με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού. Θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Όπως αναφέρει η συνομοσπονδία, «στην προμετωπίδα του αγώνα της ΓΣΕΕ βρίσκονται τα ζητήματα της επαναφοράς του θεσμικού πλαισίου των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, της μη περικοπής των συντάξεων, όπως και όλων των κοινωνικών μέτρων των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας».

Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, τονίζεται ότι αυτά που διεκδικεί η Συνομοσπονδία, είναι: 

  1. Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  2. Συνθήκες εργασίας με ανθρώπινα ωράρια και βαρδιολόγια.
  3. Δίκαιο και αξιοκρατικό κανονισμό εργασίας, που θα προκύψει από διαβούλευση εργαζομένων και διοίκησης.
  4. Κάλυψη του συνόλου των αναγκών των αστικών συγκοινωνιών από κρατική χρηματοδότηση.
  5. Ενίσχυση του δημόσιου χαραχτήρα των αστικών συγκοινωνιών”», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους της Αθήνας - Πού παρατηρείται αυξημένη κίνηση 

απεργία 28 Νοεμβρίου