Ελλάδα|11.11.2019 18:55

Χανιά: Κινδύνευσαν άνθρωποι από την κακοκαιρία - Εικόνες καταστροφής

Newsroom

Πλημμυρισμένα σπίτια, επιχειρήσεις και θερμοκήπια, δρόμους κλειστούς κι αποκλεισμένα χωριά άφησε πίσω της η σφοδρή βροχόπτωση που εκδηλώθηκε το βράδυ της Κυριακής στις νοτιοδυτικές περιοχές των Χανίων.

Σύμφωνα με το neakriti.gr στην Κουντούρα του δήμου Καντάνου Σελίνου ολόκληρες περιουσίες πνίγηκαν στη λάσπη ενώ η περιοχή έμεινε χωρίς νερό ύδρευσης και άρδευσης, αφού καταστράφηκε ο κεντρικός αγωγός και μία γεώτρηση. Ζημιές καταγράφηκαν και στο δήμο Κισσάμου. Εξ αιτίας της επικινδυνότητας του δρόμου, κλειστά παρέμειναν χθες το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Έλους.

Μεγαλύτερης έκτασης προβλήματα εντοπίζονται σε χωριά της πρώην δημοτικής ενότητας Πελεκάνου, στο δήμο Καντάνου Σελίνου. Η Σκλαβοπούλα, ο Βουτάς, τα Βοθιανά, το Μουστάκο, το Αρχοντικό και η Σαρακήνα αποκλείστηκαν, αφού η ένταση της βροχόπτωσης ήταν τέτοια, που υπερχείλισαν οι ποταμοί παρασύροντας τόνους φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο.

Μάλιστα στη Σκλαβοπούλα, αποκολλήθηκε μέρος της πλαγιάς ενός βουνού που κατέληξε σε σπίτι κοντά στο παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού. Ευτυχώς ,δεν επρόκειτο για μόνιμη κατοικία. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα πάντως τέθηκαν για μια ακόμη φορά σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων εγκλωβίστηκε στο χωριό Βουτάς του δήμου Καντάνου Σελίνου όπου όλοι οι δρόμοι έκλεισαν από τα ορμητικά νερά και τις κατολισθήσεις. Χρειάστηκε η επέμβαση ανδρών από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Βουτά για να απεγκλωβιστούν. Δεν ήταν όμως οι μόνοι που βρέθηκαν σε κίνδυνο.

Δύο ακόμη άτομα, κτηνοτρόφοι, που αψήφησαν τις κακές καιρικές συνθήκες και πήγαν στα ποιμνιοστάσια τους στο χωριό Μουστάκο, εγκλωβίστηκαν. Τέσσερις ώρες χρειάστηκαν οι χειριστές μηχανημάτων του δήμου Καντάνου Σελίνου και οι άνδρες του εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου για να τους απεγκλωβίσουν.

Τη ζωή των παιδιών τους να απειλείται είδαν και κάτοικοι της Κουντούρας. «Κοιτούσαμε τη βροχή. Ξαφνικά δυνάμωσε και το ρυάκι έγινε χείμαρρος που άρχισε να μπαίνει στα σπίτια μας. Τα παιδιά μας κοιμόντουσαν. Τα βγάλαμε γρήγορα και φύγαμε από τον πίσω δρόμο, μιας και ο κεντρικός είχε κλείσει», είπε η κ. Χριστίνα Φιωτάκη. Άλλοι βγήκαν από τα παράθυρα για να ξεφύγουν από τα ορμητικά νερά.

Δεκάδες σπίτια στην περιοχή κατακλείστηκαν από λάσπες και φερτά υλικά. Όπως λένε οι ιδιοκτήτες τους, «θα χρειαστούν πολλές μέρες για να επανέλθει η κανονικότητα». Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των πληγέντων να απομακρύνουν τις λάσπες από τις περιουσίες τους. «Ευτυχώς είμαστε εδώ και μπορούμε να παραπονιόμαστε» έλεγαν με νόημα χθες, ενώ προσπαθούσαν με δικά τους μέσα και με τη βοήθεια συνεργείων του δήμου να καθαρίσουν. 

Ο κεντρικός δρόμος από Παλαιόχωρα προς Κουντούρα έκλεισε το βράδυ της Κυριακής όπως και δεκάδες άλλοι δρόμοι του δημοτικού δικτύου της γύρω περιοχής. Η ισχυρή βροχόπτωση που δεν κράτησε περισσότερο από μισή ώρα, προκάλεσε πανικό. Τα μηχανήματα του δήμου Καντάνου Σελίνου επιχειρούσαν από νωρίς χθες το πρωί να καθαρίσουν δρόμους και περιουσίες.

Περιγράφοντας την κατάσταση, ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνης Περράκης είπε: «Ένα μεγάλο μέρος θερμοκηπιακών καλλιεργειών πνίγηκαν στη λάσπη, δρόμοι κόπηκαν στα δύο,  ισόγεια σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, όγκοι από πέτρες και χώματα έχουν κατακλείσει το σύνολο των δρόμων και γίνεται διαρκώς προσπάθεια αποκατάστασης».

Ολόκληρη η περιοχή της Κουντούρας έχει μείνει χωρίς νερό αφού έσπασε ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης ενώ καταστράφηκε και η γεώτρηση από την οποία υδρεύεται το χωριό. Μέχρι χθες το μεσημέρι δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση στη γεώτρηση καθώς ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν έκλεισε εξ αιτίας των φαινομένων.

Νέες ζημιές σε θερμοκήπια - Χαλάζι κατέστρεψε ελαιοκαλλιέργειες

Για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών η νύχτα της Κυριακής ήταν ένας εφιάλτης. Όσες καλλιέργειες γλίτωσαν από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή την περασμένη Παρασκευή, υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τις πλημμύρες. «Ήρθα και αντίκρισα το χάος. Το νερό μέσα στο θερμοκήπιο έφτανε το ένα μέτρο» είπε ο κ. Νίκος Φιωτάκης εξηγώντας πως αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν κι επικρατήσει ζέστη και ξηρασία, ενδεχομένως σωθεί μέρος της παραγωγής.

Ζημιές καταγράφηκαν και στις ελαιοκαλλιέργειες. Στη Σκλαβοπούλα και σε άλλα χωριά του δήμου Καντάνου Σελίνου, έπεσε χαλάζι στο μέγεθος ενός μικρού καρυδιού. Ο ελαιόκαρπος έπεσε και οι παραγωγοί κάνουν λόγο για μεγάλο πλήγμα. 

κακοκαιρίαΧανιά