Ελλάδα|14.11.2019 14:43

Πεντάβρυσος Εορδαίας: Εκεί που φτιάχνεται η μεγαλύτερη ποντιακή λύρα στον κόσμο

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με πολύ δουλειά, μεγάλη προσοχή και κυρίως με μεράκι ο Νίκος Κοσμίδης, τεχνίτης από την Πεντάβρυσο Εορδαίας, κατασκευάζει εδώ και περίπου ένα μήνα τη μεγαλύτερη ποντιακή λύρα στον κόσμο. Το ύψος της θα φτάνει τα 6,67 μέτρα, θα είναι ξύλινη και από την ερχόμενη άνοιξη θα κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού, βρισκόμενη δίπλα στο μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό, που εδώ και χρόνια έχουν στήσει οι ποντιακής καταγωγής κάτοικοι της Πενταβρύσου. 

Ο Νίκος Κοσμίδης προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς, δουλεύοντας τουλάχιστον οκτώ ώρες την ημέρα για την κατασκευή της λύρας, έχοντας, ωστόσο, τη συμπαράσταση όλων των συγχωριανών του και κυρίως του προέδρου της κοινότητας, Γιάννη Πασσαλίδη, ο οποίος ανέλαβε τη στήριξη του εγχειρήματος. Ο τεχνίτης - καλλιτέχνης είναι προσφυγικής καταγωγής αλλά όχι ποντιακής και όπως λέει στο ethnos.gr, συνέλαβε την ιδέα για την κατασκευή της λύρας, επειδή ήθελε να αποτίσει φόρο τιμής στους ξεριζωμένους προγόνους από τις πατρογονικές εστίες της Ανατολής, αλλά και επειδή του αρέσει η ποντική λύρα.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι επειδή του αρέσει να καινοτομεί, αλλά και διότι θέλει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις, μόλις έμαθε ότι σε χωριό έξω από την Τραπεζούντα υπάρχει σήμερα η μεγαλύτερη ποντιακή λύρα στον κόσμο, η οποία είναι ύψους περίπου 5,5 μέτρων, αποφάσισε αυτός να κατασκευάσει μία μεγαλύτερη και το χωριό του να πάρει τα πρωτεία.

«Μ’ αρέσουν οι προκλήσεις και ήθελα να κάτω κάτι για το χωριό μας. Μου άρεσε πολύ η ιδέα κατασκευής της μεγαλύτερης ποντιακής λύρας στον κόσμο και είπαμε να την ξεκινήσουμε. Δεν είναι εύκολη δουλειά και εργάζομαι τουλάχιστον οκτώ ώρες, για να τα καταφέρω. Βλέπω την όλη προσπάθεια ως ένα χρέος προς τους προγόνους μας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κοσμίδης.

Πιστό αντίγραφο λύρας από τον Πόντο

Ο Νίκος Κοσμίδης εκμυστηρεύτηκε την ιδέα του για την κατασκευή της λύρας, που φιλοδοξείται να καταγραφεί και στα ρεκόρ Γκίνες, στον πρόεδρο της κοινότητας Πενταβρύσου, Γιάννη Πασαλίδη, ο οποίος, όπως λέει στο ethnos.gr, από το Σεπτέμβριο, που ανέλαβε τα καθήκοντά του, σχεδίασε να δημιουργηθεί κάτι στο χωριό, ώστε να προβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα και να αποτελεί πόλο έλξης.

«Ο Νίκος Κοσμίδης είναι ένας εμπειροτέχνης – καλλιτέχνης. Ένας εξαιρετικός τεχνίτης, που δουλεύει νυχθημερόν αφιλοκερδώς για την κατασκευή της λύρας. Μόλις μου είπε την ιδέα του, μου άρεσε αμέσως. Ωστόσο, το εγχείρημα απαιτούσε χρήματα. Απευθύνθηκα στο δήμαρχο Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά, ο οποίος μας βοήθησε πάρα πολύ. Έτσι ξεκινήσαμε την κατασκευή της λύρας και την ερχόμενη άνοιξη θα γίνουν τα αποκαλυπτήριά της στην πλατεία του χωριού μας. Το μνημείο θα αποτελεί ένα πιστό αντίγραφο σε μεγαλύτερη κλίμακα της μοναδικής λύρας που φέραμε από τον Πόντο, από το Παϊπούτ. Την έχω στο σπίτι μου και την κληρονόμησα από τον πατέρα μου και τον παππού μου. Όλοι στην οικογένειά μου είναι οργανοπαίκτες», τονίζει ο κ. Πασσαλίδης.

Η λύρα θα είναι ξύλινη, άρα περισσότερο ευαίσθητη κι έτσι θα συντηρείται συχνά, για να διατηρηθεί. Κατασκευάζεται με ειδικό βερνίκι, για το οποίο η τοπική κοινότητα συνεργάζεται με εξειδικευμένη εταιρεία. Το κόστος κατασκευής της λύρας ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.000 ευρώ.

Αντάμωμα λυράρηδων

Όπως αναφέρει ακόμα στο ethnos.gr ο κ. Πασσαλίδης, σχεδιάζει ο χώρος του μνημείου να αποτελεί κάθε χρόνο σημείο ανταμώματος λυράρηδων από ολόκληρη τη χώρα. «Στόχος μου είναι ο χώρος του μνημείο να αποτελέσει ένα σημείο ένωσης όλων των ελληνικών λυρών. Να γίνεται εδώ κάθε χρόνο ένα αντάμωμα μουσικών που παίζουν μακεδονικές, θρακιώτικες, νησιώτικες, κρητικές, ποντιακές και άλλες λύρες από διάφορα σημεία της χώρας. Όλους αυτούς θα τους ενώνει το δικό μας μνημείο και το χωριό μας», τονίζει ο κ. Πασσαλίδης.