Ελλάδα|14.11.2019 14:46

Θεσσαλονίκη: Περπατώντας την πολιτιστική διαδρομή Via Eurasia

Ντέπη Χιωτοπούλου

Με στόχο την αρχική ενημέρωση σε ιδιώτες, φορείς, επιχειρηματίες του τουρισμού καθώς και την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής της Εγνατίας Οδού (Via Egnatia) πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη η πρώτη παρουσίαση της πολιτιστικής διαδρομής Via Eurasia.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετέχει σ’ αυτήν την προσπάθεια, αναζητώντας τρόπους να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα, στο πλαίσιο των πολιτιστικών διαδρομών που θα αναπτυχθούν» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Πέτρος Λεκάκης, στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης των πολιτιστικών διαδρομών Via Eurasia, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Ιταλία, Τουρκία και Ελλάδα

Τρεις συνεργάτες απαρτίζουν τον οργανισμό της Via Eurasia, η οποία εκτείνεται από τη Ρώμη προς το Μπάρι, διασχίζει τα Βαλκάνια (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα, Τουρκία) ακολουθώντας την Εγνατία Οδό ως την Κωνσταντινούπολη, συνεχίζοντας νότια ως την Demre (Μύρα).

Πρόκειται για την Culture Routes Society στην Τουρκία, την Via Francigena στην Ιταλία και το Trace Your Eco στην Ελλάδα, και έδρα στη Θεσσαλονίκη.

«Η αρχή για τη Via Eurasia έγινε το 2014, όταν σε κάποιο συνέδριο έγινε η πρώτη κουβέντα ανάμεσα σε Τούρκους και Ιταλούς για συνεργασία σε μια διακρατική διαδρομή» ανέφερε στη σημερινή του παρουσίαση ο brand development του πρότζεκτ για την Ελλάδα Θόδωρος Τραχανίδης, προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά ήρθε σε επαφή με τα υπόλοιπα μέλη το 2016 και αυτό το διάστημα βρίσκεται στο στάδιο προώθησης της Via Egnatia, της ένταξής της στη Via Eurasia και κατ’ επέκταση της πιστοποίησης της πολιτιστικής της διαδρομής.

Ο κ. Τραχανίδης ανέφερε ότι το πρόγραμμα Via Eurasia χρηματοδοτείται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι δε πολιτιστικές διαδρομές είναι ένας θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe) που περιλαμβάνει 47 χώρες, ιδρύθηκε το 1949, με σκοπό την προάσπιση της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής κληρονομιάς, συγκεκριμένων αξιών και τουριστικών συνεργιών.

Το 1987 πιστοποιήθηκε η 1η πολιτιστική διαδρομή στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη Γαλικία στην Ισπανία, μέσα από τη θρησκευτικού περιεχομένου πολιτιστική διαδρομή με το Δρόμο του Αγίου Ιακώβου.

Το Δίκτυο των Οδών

Κοινό σημείο του Δικτύου των Οδών – της Via Eurasia- είναι η αρχιτεκτονική της κατασκευής των δρόμων’ από τους περσικούς, αυτοκρατορικούς δρόμους, στους ρωμαϊκούς, βυζαντινούς και οθωμανικούς δρόμους.

«Στις ‘τέχνες και αρχιτεκτονική’ ανήκει η Via Eurasia» ανέφερε ο κ. Τραχανίδης, παρουσιάζοντας τις θεματικές ενότητες των Πολιτιστικών Διαδρομών, που είναι θρησκευτικού περιεχομένου, γεωγραφικού, ιστορίας και πολιτισμού και τέχνες και αρχιτεκτονική.

Η Εγνατία Οδός, μήκους 900 χλμ., από τις ακτές της Αλβανίας έως τα τουρκικά σύνορα, η οποία ενώνεται με την Via Militaris (200 χλμ.) – ένας ρωμαϊκός δρόμος σύνδεσης της Κωνσταντινούπολης προς το Δούναβη- ήταν μια από τις κεντρικές αρτηρίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. ως επέκταση της Via Appia (900 χλμ.) από τη Ρώμη ως το Μπάρι.

Στις μέρες μας ο συνεργάτης της Via Eurasia στην Ελλάδα - το Trace Your Eco, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε το 2016, με στόχο την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές-, συνεχίζει την έρευνα και την αναζήτηση της Via Egnatia.

Επόμενα βήματα

Το συνέδριο για την εξέλιξη του πρότζεκτ, το Φεβρουάριο του 2020, η κατάθεση σχετικού φακέλου με την αίτηση πιστοποίησης για τη Via Egnatia, το Σεπτέμβριο του 2020, το δίκτυο συνεργατών για το Via Egnatia Route, οι κοινές διακρατικές δράσεις, η θέσπιση ερευνητικής ομάδας/επιτροπής, τα προγράμματα επιχορήγησης/χορηγοί/υποστηρικτές καθώς και το φόρουμ των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Χανιά τον Οκτώβριο του 2020 συμπεριλαμβάνονται στα επόμενα βήματα – στόχους από ελληνικής πλευράς, στο πλαίσιο της ένταξής της στον οργανισμό Via Eurasia.

Via Francigena στην Ιταλία

Πιστοποιημένη διαδρομή, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ήδη από το 1994, η Via Francigena στην Ιταλία, προωθεί την κληρονομιά που συνδέεται με την Ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα. Μέσω 2.000 χλμ., ξεκινώντας από την Αγγλία, στη Γαλλία, Ελβετία και Ιταλία, συνδέει αρχαίους προσκυνηματικούς δρόμους και την ιστορία της Ευρώπης των τελευταίων αιώνων. Ηδη, αποτελείται από 150 μέλη, 60 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και περισσότερους από 300 ιδιωτικούς φορείς στον χώρο του τουρισμού.

Πολιτιστικές διαδρομές στην Τουρκία

Στην Τουρκία, το Culture Routes Society δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2012, με σκοπό να προστατέψει τις υπάρχουσες πολιτιστικές διαδρομές της χώρας, οι οποίες διαδρομές προορίζονται για περιπατητές, ποδηλάτες και αναβάτες αλόγων.

Η διαδρομή περνάει από τις πόλεις Νικομήδεια, Νίκαια (Βυζαντινή, Οθωμανική) και την Προύσα. Ακολουθεί τον περσικό αυτοκρατορικό δρόμο από δρόμους της Φρυγίας, Πισιδίας και Λυκίας ως τις ακτές της Μεσογείου (1.400 χλμ.).

πολιτιστικές διαδρομέςΕγνατία ΟδόςVia Eurasia