Ελλάδα|15.11.2019 14:00

Έμφραγμα στο Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης: 12.000 ακαταχώρητα συμβόλαια

Τίμος Φακαλής

Περισσότερους από… επτά μήνες αναμονή απαιτούνται σήμερα για την καταχώρηση ενός συμβολαίου στο Κτηματολογικό γραφείο Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα αρκετές φορές συμφωνίες αγοραπωλησιών να τινάζονται στον «αέρα», προκαλώντας ταλαιπωρία και ανασφάλεια στου πολίτες. 

Συνολικά στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης περιμένουν να καταχωρηθούν 12.000 πράξεις. Το πρόβλημα παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του 4ου Thessaloniki Summit, υποστηρίζοντας ότι  η Θεσσαλονίκη είναι η 2η χειρότερη πόλη στην Ελλάδα μετά το Ηράκλειο στον δείκτη που σχετίζεται με τις μεταγραφές ακινήτων λόγω έλλειψης υπαλλήλων στα Κτηματολογικά γραφεία.

«Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο υψιπετείς έννοιες, αλλά και ένα ταπεινό πράγμα που απαιτεί εφαρμογή απλών κανόνων λογικής. Η λογική ήταν εξορισμένη και σιγά σιγά επανέρχεται. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη συμβολή της κυβέρνησής μας» πρόσθεσε.

Στο Κτηματολογικό γραφείο Θεσσαλονίκης απασχολούνται σήμερα μόλις 23 υπάλληλοι και κανένας νομικός. «Δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα. Είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί τόσο τους πολίτες όσο και τον κλάδο. Εδώ και δύο χρόνια προσπαθούμε να διορθωθεί η κατάσταση» είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης Αικατερίνη Καρακάση και πρόσθεσε ότι από το νέο έτος θα υπάρξει αποσυμφόρηση των κτηματολογικών γραφείων, καθώς όλες οι πράξεις θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά. 

Σύμφωνα με το σχέδιο οι συμβολαιογράφοι θα καταχωρούν ηλεκτρονικά τις πράξεις, οι δικηγόροι τις αποφάσεις και οι δικαστικοί επιμελητές τις κατασχέσεις. «Τα κτηματολογικά γραφεία σύντομα θα αλλάξουν μορφή. Μέχρι τότε όμως  για να υπάρξει αποσυμφόρηση θα εκπαιδευθούν άμεσα κάποιοι δικηγόροι οι οποίοι και θα εργαστούν στην υπηρεσία άμεσα» είπε στο ethnos.gr η κ. Καρακάση και συμπλήρωσε ότι σε επείγουσες υποθέσεις οι υπεύθυνοι του Κτηματολογικού γραφείου  δίνουν προτεραιότητα.

Παρέμβαση Κούβελα 

Παρέμβαση για το πρόβλημα που έχει προκύψει έκανε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση στους υπουργούς Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας να δοθεί άμεσα λύση στην υποστελέχωση του κτηματολογικού γραφείου Θεσσαλονίκης με την πρόσληψη και νομικών συμβούλων. 

«Η καθυστέρηση καταχώρηση πράξεων και η αναμονή έως και επτά μήνες για πιστοποιητικά αποτελεί τροχοπέδη στις συναλλαγές. Η διαδικασία μένει στον αέρα, ενώ κανονικά ο έλεγχος των συμβολαιογραφικών πράξεων και της έκδοσης των σχετικών πιστοποιητικών θα έπρεπε να γίνεται σε «πραγματικό χρόνο» ή έστω να ολοκληρώνεται σε λίγες μόνο μέρες. Είναι σε όλους προφανές ότι 23 μόλις υπάλληλοι δεν επαρκούν για τη σωστή λειτουργία του μεγαλύτερου κτηματολογικού γραφείου στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Κούβελας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως αναφέρει ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, είναι η περίπτωση αλλοδαπής εταιρείας, η οποία είχε συμφωνήσει την αγορά μεγάλου ακινήτου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προκειμένου να ακολουθήσει μία μεγάλη επένδυση.  Λόγω όμως του χρόνου αναμονής για τη λήψη απαραίτητων πιστοποιητικών από το Κτηματολογικό γραφείο μετά από 7 μήνες, η επένδυση ακυρώθηκε.

κτηματολόγιοΔημήτρης Κούβελαςσυμβολαιογράφοι