Ελλάδα|15.11.2019 15:29

Αμερικανοί θα συνδέσουν σιδηροδρομικά Αλεξανδρούπολη-Μαύρη Θάλασσα

Newsroom

Μέσα στους επόμενους τρεις-τέσσερις μήνες θα είναι έτοιμες οι ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες θα δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να μπορούν να υλοποιούν μεγάλα έργα στη χώρα μας, είτε ύστερα από πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης είτε όχι. Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Summit 2019.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι ήδη κοινοπραξία επενδυτών από την Αμερική έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υλοποίηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που αναμένεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία διασύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, ενώ, σε ό,τι αφορά τη διασύνδεση του πρώτου με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, τόνισε ότι αναμένεται η έγκριση της διαχειριστικής αρχής και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου στο τέλος του 2019 ή στις αρχές του επόμενου έτους, ώστε να ολοκληρωθεί η οδική σύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία.

Για τη νέα σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν υπήρχαν μελέτες και θα απαιτηθεί τουλάχιστον μια διετία για να ωριμάσει το έργο.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΘ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Σωτήρης Θεοφάνης, υπογράμμισε τη σημασία των συνδέσεων των λιμανιών με το σιδηροδρομικό δίκτυο, της αναβάθμισης και βελτίωσης της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της βελτίωσης του δικτύου του σιδηροδρόμου ως τον Προμαχώνα.

Ο ίδιος, μιλώντας για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΟΛΘ ΑΕ, τόνισε πως τον Απρίλιο του 2020, υπό προϋποθέσεις, θα αναδειχθεί ο εργολάβος για την επέκταση της 6ης προβλήτας και διευκρίνισε ότι το project θα ολοκληρωθεί σε 36-38 μήνες. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι διεξάγονται διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια τριών γερανογεφυρών, ενώ σύντομα η ΟΛΘ ΑΕ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τη δημιουργία «dry port» στη Σόφια.

Μαύρη ΘάλασσαΑλεξανδρούπολη