Ελλάδα|18.11.2019 15:52

Πλατεία Ελευθερίας: Η νέα περιπέτεια της Θεσσαλονίκης-Στον αέρα η ανάπλαση

Τίμος Φακαλής

Επτά μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και εργολάβου, οι εργασίες προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό, χάνοντας ο εργολάβος το ένα χρονοδιάγραμμα πίσω από το άλλο.

Ενδεικτικό είναι ότι βάσει σύμβασης έπρεπε να ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές τον Απρίλιο, ωστόσο αυτές βρίσκονται ακόμη στην αρχή. «Κοιτάμε το πρόβλημα κατάματα και δεν πρόκειται να το κρύψουμε κάτω από το χαλί. Ευθύνες έχει και η διοίκηση Μπουτάρη, που δεν πίεσε τον εργολάβο όσο θα έπρεπε το προηγούμενο διάστημα» δήλωσε στο ethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξετάζει όλα τα «όπλα» που του δίνει ο νόμος, προκείμενου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει. Η διάλυση της σύμβασης, η παράταση της προθεσμίας του έργου πέραν του Φεβρουαρίου που είναι ο συμβατικός χρόνος εκτέλεσής του και η έκπτωση του εργολάβου με παράλληλη ανάθεσή του στον επόμενο μειοδότη είναι τα τρία σενάρια που εξετάζει ο δήμος.

«Δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία έκπτωσης του εργολάβου, γιατί θα καθυστερήσουμε πολύ και μπορεί να διαρκέσει πάνω από δύο χρόνια. Ούτε, όμως, και να  δώσουμε παράταση στον εργολάβο γιατί στην πράξη έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται να πάρουμε μια απόφαση μόνοι μας. Θα φέρουμε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και εκείνο θα αποφασίσει πώς θα χειριστούμε το ζήτημα» δήλωσε στο ethnos.gr ο Μάκης Κυριζίδης.

Επικρατέστερη λύση, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, είναι η διάλυση της σύμβασης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα επιδιώξει να ρθει σε συμβιβασμό με τον εργολάβο, καταβάλοντας ένα μικρό χρηματικό ποσό προκείμενου αυτός να υπογράψει την λύση της σύμβασης.

Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, τότε είναι πολύ πιθανό η διοίκηση Ζέρβα να επαναφέρει τη λύση που υποστήριζε και προεκλογικά, της κατασκευής δηλαδή διώροφου υπόγειου σταθμού στάθμευσης αυτοκινήτων και της υλοποίησης της ανάπλασης από πάνω όταν το υπόγειο parking ολοκληρωθεί, ανατρέποντας τη σημερινή μελέτη και τον σχεδιασμό του έργου. 

Θέση για το θέμα πήρε και ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Ανδρέας Κουράκης, τονίζοντας στο ethnos.gr ότι η διοίκηση Μπουτάρη εσκεμμένα έλεγε ψέματα ότι θα βρεθούν αρχαία κατά τη διάρκεια ανάπλασης της πλατείας.

«Όπως αποδείχτηκε, πέρα από το τείχος, αρχαία δεν βρέθηκαν. Και αν  η νέα διοίκηση αποφασίσει την διάλυση της σύμβασης τότε  θα στηρίξω την λύση κατασκευής και υπόγειου πάρκινγκ. Δεν είναι κάτι εύκολο να γίνει, γιατί ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις. Με σωστές και μεθοδικές κινήσεις, όμως, μπορούμε να το πετύχουμε και να κερδίσει όλη η πόλη» δήλωσε στο ethnos.gr ο Ανδρέας Κουράκης. 

Η βιοκλιματική ανάπλαση του χώρου έκτασης 10,7 στρεμμάτων συνδέεται με τρεις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της: την απελευθέρωση της πόλης, την συντακτική συνέλευση των Νεότουρκων και την συγκέντρωση των Εβραίων πριν από την αναχώρησή τους για τα στρατόπεδα εξόντωσης.

Κωνσταντίνος Ζέρβαςπλατεία Ελευθερίαςδήμος Θεσσαλονίκης