Ελλάδα|18.11.2019 16:40

Αστυνομικοί Ροδόπης: Αναμενόμενος ο τραυματισμός συναδέλφου

Newsroom

Ως γεγονός μη τυχαίο και αναμενόμενο να συμβεί εξαιτίας της έλλειψης οργάνωσης στην αντιμετώπιση της ασυγκράτητης, όπως υποστηρίζουν, μεταναστευτικής ροής, χαρακτηρίζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης (ΕΥΑΡ) το μαχαίρωμα αστυνομικού από αλλοδαπό διακινητή παράνομων μεταναστών, στην προσπάθειά του να τον συλλάβει στην Εγνατία Οδό.

Όπως υποστηρίζει στην καταγγελία της η ΕΥΑΡ, έχει επανειλημμένα καταγγείλει - προειδοποιήσει τους αρμόδιους ότι «οι πιθανότητες να πάει κάτι στραβά αυξάνονται γεωμετρικά, όταν πολλοί παράγοντες επηρεάζουν μόνο αρνητικά το ισοζύγιο της τύχης μας. Η Υπηρεσία μας δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες της περιφέρειας αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης που καταγγέλλουν τη διέλευση παράνομων μεταναστών κατά ομάδες δεκάδων σε αριθμό. Οι μετανάστες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποφύγουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές του νομού προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς αυτοί δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προθέσεις αυτών και όχι σπάνια καταγγέλλονται κλοπές μικρής αξίας  από χωράφια – αποθήκες - τρόφιμα και περιορισμένες φθορές σε χωράφια, δέντρα και καλλιέργειες». 

Η ΕΥΑΡ κάνει λόγο για ολιγάριθμες ομάδες αστυνομικών στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, οι οποίες επιχειρούν νύχτα και για περιορισμένα σε αριθμό οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει τις Μονάδες Ελέγχου (Μπλόκα) που συγκροτούνται τα τελευταία χρόνια στους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού και σε άλλα σημεία του επαρχιακού δικτύου του νομού Ροδόπης, οι οποίες δεν επανδρώνονται πάντα με πέντε αστυνομικούς και δύο περιπολικά οχήματα, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο Λειτουργίας Μονάδων Ελέγχου, αλλά μόνο με δύο αστυνομικούς και ένα περιπολικό όχημα, με αρνητικές συνέπειας για την ασφάλεια των αστυνομικών, των ελεγχόμενων  αλλά και των υπόλοιπων οδηγών στους συγκεκριμένους δρόμους. 

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ακόμα ότι σε πολλά σημεία το προσωπικό είναι εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του, με αποτέλεσμα την υπέρμετρη καταπόνησή του, τη μείωση της απόδοσης του και την έκθεση σε κίνδυνο της υγείας του. Για το λόγο αυτό ζητούν την αναστολή των Μονάδων Ελέγχου (Μπλόκα) έως ότου ενισχυθεί η  Διεύθυνση Αστυνομία Ροδόπης με το απαιτούμενο αστυνομικό προσωπικό. 

Παράλληλα, η ΕΥΑΡ τονίζει ότι χρειάζεται οπωσδήποτε ένα συγκεκριμένων προδιαγραφών όχημα καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου για τις μετακινήσεις και τις μεταγωγές, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να εξοικονομηθεί προσωπικό και χρόνος για τις ανάγκες της συνήθους αστυνόμευσης. Τέλος, κατά την ΕΥΑΡ οι χώροι φύλαξης των μεταναστών δεν επαρκούν και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την κράτηση τους, ενώ η έλλειψη αστυνομικού προσωπικού δημιουργεί και στις υπηρεσίες αυτές πολλαπλά προβλήματα. 

αστυνομίαΡοδόπη