Ελλάδα|19.11.2019 15:04

Διαγνωστικά κέντρα: Ακυρώνεται η τριήμερη απεργία λόγω... ασυνεννοησίας

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ακυρώνονται οι τριήμερες κινητοποιήσεις των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών Κέντρων λόγω… ασυνεννοησίας.

Όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), από τις 21 έως και τις 23 Νοεμβρίου, οπότε επρόκειτο να μπει λουκέτο σε όλες τις διαγνωστικές μονάδες και τα εργαστήρια της χώρας, η διαμαρτυρία δεν θα υλοποιηθεί τελικά εξαιτίας της μη συμφωνίας όλων των μελών. Γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα μπορούν κανονικά να πραγματοποιούν τις διαγνωστικές τους εξετάσεις και αυτές τις τρεις ημέρες.

Να σημειωθεί ότι περίπου 9 στους 10 ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους στον ιδιωτικό τομέα με αποζημίωση περίπου 85% από τον οργανισμό, λόγω της αδυναμίας του δημοσίου τομέα να καλύψει όλες τις ανάγκες, αλλά και λόγω των πολύμηνων αναμονών.

Όπως τονίζει ο ΠΑΣΙΔΙΚ σχετικά με την ακύρωση της απεργίας: «Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να γίνει αυτή η συγκέντρωση ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες προετοιμασίας της εξαγγελθείσας αναστολής εργασιών των μονάδων μας, διότι οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους δεν μπορούσαν να παραβρεθούν είτε για πραγματικούς, είτε για προσχηματικούς λόγους, με αποτέλεσμα να εκφυλιστεί τουλάχιστον για την ώρα η αναστολή των εργασιών μας στη συγκεκριμένη ημερομηνία».

Να σημειωθεί ότι ο κλάδος διαμαρτύρεσαι για το υπέρογκο clawback, που είναι η αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ με την υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης. Μέτρο το οποίο, κατά τον ΠΑΣΙΔΙΚ, καταστρέφει όλες τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής.

διαγνωστικά κέντρα