Ελλάδα|29.11.2018 11:32

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα «Ριχάρδος»: Oι συνοµιλίες που κατέγραψε ο «κοριός»

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Aποκαλυπτική για τη δράση των δύο κυκλωµάτων που εξαρθρώθηκαν από το Τµήµα Ασφαλείας Αµαρουσίου είναι η δικογραφία της υπόθεσης, µέσα από την οποία αποκαλύπτονται οι διαδροµές του χρυσού, ο ρόλος του Ριχάρδου, οι «καβάτζες» της οργάνωσης, το «γλωσσάρι» των µελών και το «ξέπλυµα» µαύρου χρήµατος µε ευρηµατικούς τρόπους.

Οι λαθρέµποροι χρυσού φέρονται να «σάρωναν» τα ενεχυροδανειστήρια της Αθήνας για να συγκεντρώσουν όλα τα κοσµήµατα, τα οποία στη συνέχεια έλιωναν σε χυτήρια ακόµα και στην «καρδιά» της Αθήνας, όπως στην οδό Στουρνάρη. Ακολούθως τα µετέφεραν µε λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη, όπου τα πουλούσαν σε ράβδους χρυσού. Η τιµή τους ήταν 35.000 ευρώ το κιλό. Συχνά τον µεταφορέα έκανε Τούρκος υπήκοος, ο οποίος φορούσε στη µέση του ζώνη µε 17 ράβδους αξίας 500.000 ευρώ.

Οι αστυνοµικοί εκτιµούν ότι τα δύο κυκλώµατα «ήλεγχαν» το 70% της παράνοµης διακίνησης χρυσού στην Ελλάδα. Στις συνοµιλίες που κατέγραψε ο «κοριός», τα κοσµήµατα αναφέρονταν µε διάφορες κωδικές ονοµασίες, όπως «µεταλλάκια». Ενδεικτικός είναι ο παρακάτω διάλογος:

Μέλος Α: «Εχω τελειώσει και λιώνω λίγο τα µεταλλάκια. Τι να κάνω;».

Μέλος Β: «Πόσα στρογγυλά είναι;».

Μέλος Α: «115».

Μέλος Β: «Ε, θα συναντηθείτε µε τον… στον δρόµο, τα στρογγυλά µόνο, τα µέταλλα αύριο».

Σύµφωνα µε τη δικογραφία, οι εγκληµατικές οργανώσεις, δρούσαν αυτοτελώς ως προς τη συγκρότηση τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, όµως η δράση καθεµίας ήταν σε γνώση της άλλης. Μάλιστα, τα αρχηγικά µέλη των οργανώσεων κατηγορούνται ότι είχαν συµφωνήσει ως προς την τιµή αγοράς του χρυσού, µε σκοπό την απαλοιφή του µεταξύ τους ανταγωνισµού και την αύξηση των κερδών τους.

Οι αρχηγοί των οργανώσεων φέρονται να «ντίλαραν» όλες τις συµφωνίες που είχαν σταθερό χαρακτήρα. Οι δύο αρχηγοί κατηγορούνται ότι είχαν φτιάξει το δικό τους «καρτέλ», αφού είχαν έρθει σε συµφωνία για τον καθορισµό κοινής τιµής αγοράς χρυσού, που κυµαινόταν περί τις 1.000 µονάδες κάτω από την τιµή «ταµπλό».

Ενδιαφέρον εµφανίζουν και τα στοιχεία που προέκυψαν από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Από τις συνοµιλίες του 51χρονου Ριχάρδου Μυλωνά, που έχουν συµπεριληφθεί στη δικογραφία, φέρεται να «ξέπλενε» χρήµατα µέσω δελτίων ΠΡΟΠΟ. Καταγράφηκαν ύποπτες -όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό- οικονοµικές φύσεως συναλλαγές µε πρόσωπο που διαθέτει κατάστηµα ΠΡΟΠΟ και «σπάει» επιταγές, ενώ σε κρυφό χώρο του πρακτορείου του… διαθέτει χρηµατοκιβώτιο που περιέχει κερδισµένα δελτία ΠΡΟΠΟ, επιταγές και παράνοµα ενεχυριασµένο χρυσό.

Μάλιστα, σε έρευνα που πραγµατοποιήθηκε στο προποτζίδικο βρέθηκαν και κοσµήµατα τα οποία δεν µπορούσε να δικαιολογήσει και αποτελούν προϊόντα εγκλήµατος. Επιπλέον, στο χρηµατοκιβώτιο του πρακτορείου βρέθηκαν επιταγές µε δικαιούχους τρίτα πρόσωπα, που διερευνάται πλέον από τις Αρχές αν αποτελούν «µέσα τοκογλυφίας».

Ο δαιµόνιος Ριχάρδοςτηλεπωλητής χρυσού είχε βρει τρόπο να γλιτώνει και τις ασφαλιστικές εισφορές που όφειλε να καταβάλλει, καθώς διατηρούσε δεκάδες υπαλλήλους στα καταστήµατα που είχε στην Αττική. Όπως φαίνεται, η πληρωµή των υπαλλήλων που εργάζονταν στα καταστήµατα της Αττικής ήταν 50 ευρώ ηµερησίως, δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ τον µήνα, τα οποία κρατούσαν από τα 3.000 ευρώ που τους παραδίδονταν καθηµερινά για την αγορά χρυσού.

Από την εταιρεία φαινόταν εικονικά µέσω του τραπεζικού συστήµατος ότι οι εργαζόµενοι πληρώνονταν µε βασικό µισθό (δηλαδή 450 τον µήνα), στην πραγµατικότητα, όµως, πληρώνονταν το προαναφερόµενο ποσό, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλειες ασφαλιστικών εισφορών.

Διαβάστε ακόμη

Ο Ριχάρδος, η Πάρις Χίλτον και ο… µαύρος χρυσός
Όταν ο Ριχάρδος και ο Ρέβης μιλούσαν με χρυσά τηλέφωνα κι έπιναν MOET (pics)
Ριχάρδος: To «γλωσσάρι», οι γνωριμίες και τα πανάκριβα κοσμήματα

Ριχάρδος