Ελλάδα|26.10.2018 22:15

Ο Έλληνας που κυνηγά μετεωρίτες στην Ανταρκτική (pics)

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Όρθιος ή στηριζόμενος στις κνήμες πάνω στο χιονοόχημα, για οκτώ ώρες καθημερινά, από τις 9:00 έως τις 17:00 και συνολικά για περίπου 40 μέρες, στις τρομερά δύσκολες καιρικές συνθήκες της Ανταρκτικής, ομάδα τεσσάρων επιστημόνων χρηματοδοτούμενη από τη NASA, μέλος της οποίας ήταν και ο Έλληνας επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας – Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Μπαζιώτης, αναζητούσε μετεωρίτες.

Η θερμοκρασία σε φυσιολογικές συνθήκες κυμαινόταν μεταξύ -30 και -35 βαθμών Κελσίου, ωστόσο, όταν χτυπούσαν για ώρες ή και για μέρες οι ριπές του δύσκολου νοτιά στην Ανταρκτική, με ταχύτητα 13-14 μποφόρ, η αίσθηση του κρύου άγγιζε και του -50 βαθμούς Κελσίου. 

Για πέντε μέρες στη μέση της αποστολής, οι επιστήμονες αναγκάστηκαν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι μέσα στις σκηνές τους, αφού ο αέρας δεν τους επέτρεπε να βγουν από αυτές, ενώ ούτε λόγος θα πρέπει να γίνεται για επαρκείς συνθήκες καθαριότητας, αφού το όποιο πλύσιμο γινόταν με μωρομάντηλα.

«Όταν έχεις κάτι ως όνειρο, πρέπει να δουλέψεις και να το κυνηγήσεις με επιμονή, υπομονή και συνέπεια, μέχρι να γίνει πραγματικότητα. Αν το παρατήσεις κάπου στην πορεία, σημαίνει ότι δεν ήταν πραγματικά το όνειρό σου», σημείωσε στο ethnos.gr o κ. Μπαζιώτης.

Συγκέντρωσαν 263 μετεωρίτες

Παρά τις υπερβολικά πολύ δύσκολες συνθήκες, οι οποίες σε κάποιες στιγμές έφτασαν τους επιστήμονες ακόμα και στα όρια της ανθρώπινης αντοχής τους, η ομάδα κατάφερε να διανύσει συνολικά 1.000 χιλιόμετρα και να συγκεντρώσει 263 μετεωρίτες.

Ο μικρότερος από αυτούς ήταν μήκους 2,5 εκατοστών και ο μεγαλύτερος είχε το μέγεθος μιας μπάλας μπάσκετ. Ο μέσος όρος του μεγέθους των 263 μετεωριτών βρισκόταν στα 8 εκατοστά.

«Η αποστολή μας διήρκεσε συνολικά 80 μέρες, ωστόσο, περίπου τις πεντέμισι εβδομάδες ψάχναμε για μετεωρίτες στην ύπαιθρο. Στην αρχή περάσαμε εκπαίδευση και στη συνέχεια περίοδο προσαρμογής σε μια βάση, πριν βγούμε στην ύπαιθρο. Επί περίπου πέντε χρόνια έστελνα γράμματα στη NASA για να συμμετάσχω στην αποστολή. Οι αρμόδιοι είχαν να επιλέξουν μέσα από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων. Είμαι χαρούμενος που αποτελώ το μοναδικό Έλληνα που πήρε μέρος σε μια τέτοια αποστολή, που διοργανώνεται από το 1976», σημειώνει ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τον κ. Μπαζιώτη, στην Ανταρκτική συλλέχθηκε το 40% των μετεωριτών που έχει βρεθεί παγκοσμίως, δηλαδή συνολικά 23.000 μετεωρίτες.

Ο Γιάννης Μπαζιώτης «ξετύλιξε» τις εμπειρίες του από την Ανταρκτική σε ένα βιβλίο, το οποίο έχει τίτλο «Ένας Έλληνας στην Ανταρκτική». Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο βασικότερος στόχος της συγγραφής του βιβλίου είναι να εμπνευστούν οι νέοι να κυνηγούν τα όνειρά τους.

Στην Ανταρκτική βρέθηκε ο επίκουρος καθηγητής Ορυκτολογίας-Γεολογίας (Facebook/Ioannis Mpaziotis)

Ο Γιάννης Μπαζιώτης κυνηγούσε μετεωρίτες στην Ανταρκτική (Facebook/Ioannis Mpaziotis)
Γιάννης ΜπαζιώτηςΑνταρκτική