Ελλάδα|29.11.2018 11:57

Βόρεια Ελλάδα: Παρέλυσαν τα σχολεία για «Μακεδονία» και Συμφωνία των Πρεσπών

Τίμος Φακαλής

Κύμα καταλήψεων στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας οργανώνουν την Πέμπτη (29/11) το μεσημέρι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων αντιδρώντας στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν άνοιξαν τα περισσότερα σχολεία την Πέμπτη (29/11) στη Θεσσαλονίκη με τους μαθητές να έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου και τον Λευκό Πύργο από όπου θα ξεκινήσουν τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας. 

“Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη  γιατί είναι πάρα πολλά”,  είπαν στο ethnos.gr οι υπηρεσίες της περιφερειακής διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.  

Σαράντα έξι σχολεία στις Σέρρες είναι κλειστά σήμερα, εννιά σχολεία στην Πιερία και δύο στην Ημαθία.  Τα μισά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι κλειστά στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Από τις συνολικά 173 σχολικές μονάδες οι 75 είναι κλειστές.  “Δεν συμφωνούν οι μαθητές με τη συμφωνία των Πρεσπών και δείχνουν με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και οι διευθυντές των σχολείων προσπαθούν να πείσουν τους μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους” είπε στο ethnos.gr o περιφερειακός διευθυντής. ΠΕ και ΔΕ εκπαίδευσης Αν, Μακεδονίας Θράκης Π. Κεραμάρης. 

Μαθητές κρατώντας ελληνικές σημαίες, και πανό αλλά και φωνάζοντας συνθήματα  υπέρ της Μακεδονία έχουν πλημμυρίσει από το πρωί τους κεντρικούς δρόμους  των περισσότερων πόλων της Βόρειας Ελλάδας. Εννιά σχολεία στην Καστοριά, τέσσερα στην Κοζάνη δύο στα Γρεβενά και   2 στην Ημαθία βρίσκονται υπό κατάληψη στη Δυτική Μακεδονία Θράκη

Τις πορείες στηρίζει με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή. Στις κινητοποιήσεις αυτές όμως ήδη έσπευσαν να απαντήσουν οι μαθητές άλλων σχολείων, εκπαιδευτικοί και γονείς που καταγγέλλουν τη δράση ακραίων στοιχείων. 

Πάνω από είκοσι σχολεία σε όλη τη χώρα υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση. «Καλούμε όλους τους μαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μετατρέψουν την εθνικιστική φιέστα σε πανελλαδική μέρα πολύμορφης δράσης ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό. Να φτάσει σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα ότι ο φασισμός και ο εθνικισμός δεν χωράει στα σχολεία μας», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Τις κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία καταδίκασε και ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσπάθεια εισόδου στο χώρο της εκπαιδευτικής κοινότητας της εγκληματικής οργάνωσης «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ». «Κάποιοι στο όνομα της Μακεδονίας, επιχειρούν να ποτίσουν με το εθνικιστικό και φασιστικό δηλητήριο τους τη νέα γενιά, βάζοντας στο στόχαστρο την ίδια την Δημοκρατία» ανέφεραν χαρακτηριστικά απαντώντας ουσιαστικά στη «Χρυσή Αυγή» η οποία σε ανακοίνωσή της  είχε σπεύσει να χαιρετήσει «τους Έλληνες μαθητές, που είναι σήμερα η Εθνική Πρωτοπορία στον Αγώνα του Λαού μας ενάντια στον εθνομηδενισμό και την ξενοκρατία».

μαθητέςσχολείοΜακεδονίασυλλαλητήριοΘεσσαλονίκη