Ελλάδα|29.11.2018 12:38

Ριχάρδος: Ο «χοντρός», ο «βλάχος», ο «μαύρος» και τα... χρυσά δόντια

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Μεταξύ των πανάκριβων κοσµηµάτων που εντόπισαν οι Αρχές στα σπίτια κατηγορούµενων του κυκλώματος «Ριχάρδος» συµπεριλαµβάνονται και κοµµάτια από επώνυµους οίκους, όπως «Λαλαούνης» και «Zolotas», αλλά και πλάκες χρυσού, βραχιόλια, αλυσίδες, πανάκριβα ρολόγια Panerai, σαµπανιέρες και δίσκους σερβιρίσµατος Christofle.

Εντύπωση προκαλεί ότι οι αστυνοµικοί εντόπισαν ακόµα και χρυσά δόντια, τα οποία πιθανόν να έφτασαν στην κατοχή των κατηγορουµένων από απεγνωσµένους πολίτες που τα πούλησαν για να πάρουν µετρητά. Σε άλλη περίπτωση, συνελήφθη οδηγός λεωφορείου στην Αλεξανδρούπολη που µετέφερε 12.000 ευρώ, 17 ράβδους χρυσού, βάρους 24,6 κιλών, εκτιµώµενης αξίας περίπου 600.000 ευρώ, και ένα µεγάλο χρυσό νόµισµα.

Σε σπίτια µελών της οργάνωσης εντοπίσθηκαν, µεταξύ άλλων, ένα ρολόι Rolex, η τιµή του οποίου ανέρχεται σε τουλάχιστον 30.000 δολάρια, καθώς και πολλά ακόµη της ίδιας εταιρείας µε πολύτιµους λίθους.

Οταν τα µέλη µεταξύ τους ήθελαν να αναφερθούν σε 1 κιλό χρυσό, έλεγαν «ένα κοµµάτι βαρύ», ενώ τα «κορίτσια» ή «στρογγυλό» ήταν οι λίρες Αγγλίας. Για τα πακέτα που περιείχαν χρυσό και χρήµατα, η σπείρα έκανε αναφορές σε «ταξιδιώτες», ενώ τα χιλιάδες ευρώ που αποκόµιζαν τα έλεγαν «γραµµές».

Ανάλογη ήταν και η προστασία των ονοµάτων τους, αφού στους διαλόγους καταγράφονται µε παρατσούκλια. Ο 51χρονος τηλεπωλητής αναφερόταν ως «χοντρός», ενώ οι συµπρωταγωνιστές του είχαν παρωνύµια όπως «Μουράτ», «βλάχος», «Τούρκος», «παππούς», «µαύρος» και «ψηλός».

Ριχάρδοςσύλληψη