Ελλάδα|22.11.2019 07:53

Νίκος Μαζιώτης: Η ΕΛ.ΑΣ. τιμά τον αστυνομικό που τον έπιασε στο Μοναστηράκι

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Ηταν ένα ζεστό μεσημέρι της 16ης Ιουλίου του 2014 στο κέντρο της Αθήνας. Ο αρχηγός του «Επαναστατικού Αγώνα», Νίκος Μαζιώτης, εντοπίζεται από αστυνομικό της Αντιτρομοκρατικής στο Μοναστηράκι, παρότι φοράει περούκα και έχει αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του. Βγαίνει από το σταθμό του Μετρό και κινείται πεζός. Αμέσως, ειδοποιείται το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. και φτάνει στο σημείο ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Στην Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός.

Ο Μαζιώτης βγαίνει από κατάστημα και εκεί οι αστυνομικοί του ζητούν να παραδοθεί. Τότε, πυροβολεί μία φορά εναντίον τους και εκείνοι ανταποδίδουν τα πυρά. Ο καταζητούμενος τρέχει προς την πλατεία Μοναστηρακίου. Ακολουθούν νέοι πυροβολισμοί, κατά τους οποίους τραυματίζονται ελαφρά δύο τουρίστες, ένας από την Αυστραλία και ένας από τη Γερμανία. Στο πιο τουριστικό σημείο της πρωτεύουσας επικρατεί πανικός.

Η καταδίωξη συνεχίζεται μέχρι την οδό Μητροπόλεως, όπου ο Μαζιώτης εγκλωβίζεται. Πυροβολεί ξανά και τραυματίζει έναν ειδικό φρουρό. Τότε, ένας άλλος αστυνομικός πυροβολεί εναντίον του Μαζιώτη και τον τραυματίζει. Ακολουθεί η σύλληψη του αρχηγού του «Επαναστατικού Αγώνα».

Πέντε χρόνια μετά τη σύλληψη του, η Αστυνομία τιμά, σήμερα, Παρασκευή με το αστυνομικό αριστείο ανδραγαθίας τον υπαρχιφύλακα, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Τον αστυνομικό που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψη Μαζιώτη.

Η απονομή του μεταλλίου θα γίνει στις 11.00 π.μ., στη λέσχη του Αστυνομικού Μεγάρου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας. Το μετάλλιο θα επιδοθεί παρουσία μελών της οικογένειάς του, επίσημων προσκεκλημένων και όλων των Διοικητών των Αστυνομικών Υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχο Γεώργιο Μιχαλόπουλο. Η απονομή πραγματοποιείται έπειτα από απόφαση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, μετά και την πρόταση της τέως υπουργού Προστασίας του Πολίτη,  Όλγας Γεροβασίλη.

copyright: eurokinissi
copyright: euroknissi

Κυκλοφορούσε ως Μιχελάκης

Την ημέρα της σύλληψής του ο Νίκος Μαζιώτης κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα. Ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρης Τσακνάκης, είχε ανακοινώσει ότι τα στοιχεία της πλαστής ταυτότητας ήταν: Μιχαήλ Μιχελάκης του Νικολάου και της Αρχοντίας, γεννηθείς την 16/4/1977 στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ. Τσακνάκης, με την ταυτότητα αυτή αγοράστηκε το 2013 από την Αθήνα, ένα αυτοκίνητο μάρκας HYUNDAI ACCENT, με αριθμό κυκλοφορίας ΥΗΤ 2959, χρώματος ασημί, το οποίο φαίνεται ότι χρησιμοποιούσε ο Μαζιώτης. Το πιστόλι που είχε πάνω του ήταν μάρκας USB, ενώ είχε φροντίσει να καλύψει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

«Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει η συμμετοχή του στη ληστεία στα Μέθανα Τροιζηνίας, καθόσον εκεί βρέθηκε παλαμικό του αποτύπωμα. Από την έρευνα επίσης προκύπτει γενετικός τύπος στη ληστεία της Τράπεζας στην Κλειτορία Αχαΐας, γενετικός τύπος, που ταυτίζεται σε πλήθος αντικειμένων, και προσωπικών αντικειμένων, που βρέθηκαν στην οικία του, κατά την αρχική του σύλληψη τον Απρίλιο του 2010», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

copyright: eurokinissi
copyright: eurokinissi
copyright: eurokinissi

Η εξαφάνιση

Τον Απρίλιο του 2010 ο Νίκος Μαζιώτης είχε συλληφθεί μαζί με τη σύντροφό του Πόλα Ρούπα για συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Οι Μαζιώτης και Ρούπα αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη συμπλήρωση του 18μήνου της υποχρεωτικής τους κράτησης, τον Οκτώβριο του 2011.

Σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν, είχαν απλά την υποχρέωση να δίνουν το «παρών» στο Α.Τ. Εξαρχείων κάθε 1η, 15 και 20 για κάθε μήνα. Τα ίχνη του Νίκου Μαζιώτη χάθηκαν στις 15 Ιουνίου του 2012, οπότε ήταν η τελευταία φορά που έδωσε το «παρών» στο τμήμα. Η Παναγιώτα Ρούπα αντίστοιχα εξαφανίστηκε τρεις μέρες αργότερα, στις 18 Ιουνίου.

copyright: eurokinissi
copyright: eurokinissi

copyright: eurokinissi
Νίκος ΜαζιώτηςΕπαναστατικός Αγώνας