Ελλάδα|29.11.2018 13:53

«Προίκα» 250 εκατ. σε δήµους - Ποιοι και πόσα θα πάρουν (πίνακας)

Άρης Χατζηγεωργίου

Κατά 250 εκατ. ευρώ αυξάνει τον προϋπολογισµό στις προσκλήσεις έργων ύδρευσης και αποχέτευσης του Προγράµµατος «Φιλό∆ηµος» το υπουργείο Εσωτερικών, ανταποκρινόµενο τη µεγάλη ζήτηση που εκδηλώνεται από τους δήµους όλης της χώρας.

Το πρόγραµµα αυτό ξεκίνησε στις αρχές του 2018 µε προϋπολογισµό 500 εκατοµµύρια για το 2018 και πρόβλεψη να φτάσει τα 2,3 δισ. έως το 2023. Οµως η ζήτηση των δήµων για χρηµατοδότηση ώριµων έργων, για τα οποία υπάρχουν έτοιµες µελέτες, απεδείχθη τεράστια, µε αποτέλεσµα ο συνολικός προϋπολογισµός να φτάνει πλέον αισίως τα 1,825 δισεκατοµµύρια μετά την προσθήκη των 250 εκατοµµυρίων που αποκαλύπτουµε
σήµερα.

Από το ποσό αυτό, τα µισά δηλαδή, 900 εκατ. ευρώ θα αφορούν ύδρευση και αποχέτευση, ενώ τα υπόλοιπα προορίζονται για παιδικές χαρές, αγροτική οδοποιία, σχολικά κτίρια, αντιπληµµυρική προστασία και άλλες κατηγορίες.

Οι νέες επεκτάσεις κατευθύνονται:

Στην πρόσκληση «Υποδοµές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση», όπου προστίθενται 150 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι το σύνολο των διαθέσιµων πόρων από 300 εκατ. ευρώ σε 450 εκατ. ευρώ.

Στην πρόσκληση «Ολοκληρωµένη διαχείριση αστικών λυµάτων για την προστασία της δηµόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων, επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύµβησης» προστίθενται 100 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας έτσι το σύνολο των διαθέσιµων πόρων από 350 εκατ. ευρώ σε 450 εκατ. ευρώ.

Από την πρώτη ηµεροµηνία κατάθεσης των φακέλων αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν έργα και στις δύο κατηγορίες, συνολικού προϋπολογισµού περίπου 480 εκατ. ευρώ σε πλήθος δήµων της χώρας, όπως αναλυτικά δηµοσιεύσαµε στο «Εθνος» της 16ης Νοεµβρίου 2018. Οµως, στο διάστηµα που µεσολάβησε αξιολογήθηκαν και ετοιµάστηκαν προς ένταξη ακόµη 43 έργα ύδρευσης και αποχέτευσης σε 39 δήµους, µε συνολικό προϋπολογισµό 132 εκατοµµύρια.

Το αποτέλεσµα είναι να προκύπτει ένα σύνολο εντάξεων άνω των 600 εκατοµµυρίων και να µην υπάρχει περιθώριο ένταξης νέων έργων, αφού το όριο ήταν τα 650 εκατ. Αυτός ο κίνδυνος αντιµετωπίζεται µε τη νέα επέκταση που συνυπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών
Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης. Ταυτοχρόνως, η ηµεροµηνία λήξης της προθεσµίας υποβολής των αιτηµάτων παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Οπως έχει επισηµάνει πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, «η µεγάλη ανταπόκριση εκ µέρους των δήµων στο Πρόγραµµα “Φιλό∆ηµος” καταδεικνύει πλέον την αναµφισβήτητη σκοπιµότητα και σηµασία του Προγράµµατος.

Το αποτέλεσµα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες µας, το Πρόγραµµα ενισχύει την "εργαλειοθήκη" των δήµων για βασικά έργα υποδοµών, στοχευµένα έργα µικρής κλίµακας, τα οποία είχαν µείνει επί χρόνια στο περιθώριο, παρά την αναγκαιότητά τους, σε καίριους τοµείς µε πολλαπλά οφέλη για τον λαό και τις τοπικές κοινωνίες. Προχωρούµε σε παρεµβάσεις για την αντιµετώπιση της υποστελέχωσης και της επικάλυψης αρµοδιοτήτων. Υλοποιούµε έργα υποδοµών και αναπτύσσουµε νέα χρηµατοδοτικά εργαλεία προσαρµοσµένα στις τοπικές ανάγκες, που έχουν αγκαλιαστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είµαστε στο πλευρό των τοπικών  κοινωνιών για δίκαιη ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής». 

τοπική αυτοδιοίκηση