Ελλάδα|29.11.2018 17:52

Μπαράζ καταλήψεων για Μακεδονία: Παρεισφρέουν εθνικιστές (vid)

Newsroom

Κύμα καταλήψεων στα σχολεία της Βόρειας Ελλάδας και συλλαλητήρια-πορεία σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας οργάνωσαν την Πέμπτη (29/11) το μεσημέρι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, αντιδρώντας στη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν άνοιξαν τα περισσότερα σχολεία την ίδια ημέρα στη Θεσσαλονίκη, με τους μαθητές να είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου και τον Λευκό Πύργο από όπου θα ξεκινούσαν τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας.

Σαράντα έξι σχολεία στις Σέρρες έμειναν κλειστά σήμερα, εννιά σχολεία στην Πιερία και δύο στην Ημαθία.  Τα μισά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι κλειστά στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Από τις συνολικά 173 σχολικές μονάδες οι 75 είναι κλειστές.  “Δεν συμφωνούν οι μαθητές με τη συμφωνία των Πρεσπών και δείχνουν με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους. Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και οι διευθυντές των σχολείων προσπαθούν να πείσουν τους μαθητές να επιστρέψουν στα μαθήματά τους” είπε στο ethnos.gr o περιφερειακός διευθυντής ΠΕ και ΔΕ εκπαίδευσης Αν, Μακεδονίας Θράκης, Π. Κεραμάρης.

Μαθητές κρατώντας ελληνικές σημαίες και πανό, αλλά και φωνάζοντας συνθήματα  υπέρ της Μακεδονίας είχαν πλημμυρίσει από το πρωί της Πέμπτης τους κεντρικούς δρόμους  των περισσότερων πόλων της Βόρειας Ελλάδας. Μέχρι και… έφιπποι μαθητές επιστρατεύτηκαν για αυτό. Εννιά σχολεία στην Καστοριά, τέσσερα στην Κοζάνη, δύο στα Γρεβενά και   2 στην Ημαθία βρίσκονται υπό κατάληψη στη Δυτική Μακεδονία-Θράκη.

Στην πορεία των μαθητών, που τάσσονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έγιναν επεισόδια στην οδό Μακεδονικής Αμύνης. Η Αστυνομία προχώρησε σε φραγμό στην κατάληψη Mundo Nuevo όπου βρίσκονται αντιεξουσιαστές και μαθητές άρχισαν να πετούν πέτρες προς τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με τους τελευταίους να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά.  Η ατμόσφαιρα στο σημείο έγινε αποπνικτική.

Διαβάστε επίσης: Καταλήψεις για Μακεδονία: Η δύναµη της γνώσης

Αντίστοιχα, στην Αθήνα -όπου η διαδήλωση έγινε εναντίον των διαδηλώσεων της βόρειας Ελλάδας- η πορεία στα Προπύλαια ήταν ειρηνική, αλλά στο τέλος της παρεισέφρησαν κουκουλοφόροι οι οποίοι έσπασαν με πέτρες σε κατάστημα τράπεζας με τους αστυνομικούς να απαντούν με κρότου λάμψης. Τις πορείες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στηρίζει με ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή. Στις κινητοποιήσεις αυτές όμως ήδη έσπευσαν να απαντήσουν οι μαθητές άλλων σχολείων, εκπαιδευτικοί και γονείς που καταγγέλλουν τη δράση ακραίων στοιχείων.

Πάνω από είκοσι σχολεία σε όλη τη χώρα υπέγραψαν κοινή ανακοίνωση. «Καλούμε όλους τους μαθητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μετατρέψουν την εθνικιστική φιέστα σε πανελλαδική μέρα πολύμορφης δράσης ενάντια στον φασισμό και τον εθνικισμό. Να φτάσει σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα ότι ο φασισμός και ο εθνικισμός δεν χωράει στα σχολεία μας», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Οι µαθητές που δήλωναν έτοιµοι να συµµετάσχουν στο σηµερινό συλλαλητήριο έμοιαζαν διχασµένοι. Στην κινητοποίηση, που οργανώθηκε µέσω του Facebook, άλλοι ανέφεραν πως η κεντρική εκδήλωση θα γινόταν σήµερα στον Λευκό Πύργο και άλλοι στο άγαλµα του Βενιζέλου. ∆ιαφορές υπήρχαν και στον λόγο της κινητοποίησης, µε κάποιους να αναφέρουν πως στόχος είναι να καταγγείλουν τη Συµφωνία των Πρεσπών, ενώ άλλοι προσέθεταν τον «θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και τη Βόρεια Ηπειρο».

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 500 καταλήψεις, σε όλη τη χώρα, ενώ -επίσημα- δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή. Ταυτόχρονα, αναφέρεται πως επικρατεί αναβρασμός στη μαθητική κοινότητα, με τις αντεγκλήσεις μεταξύ μαθητών, υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, να είναι συχνό φαινόμενο.

Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα στο οποίο αναζητείται άμεσα λύση ως απάντηση στην έξαρση του εθνικισμού που φωλιάζει ήδη στα ελληνικά σχολεία. Την ίδια στιγμή, βέβαια, που χάνεται χρόνος από τα μαθήματα.  

επεισόδιακαταλήψειςπορεία μαθητών